TOFFEET
1 rkl voita tai margariinia
1½ dl sokeria
1½ dl maitoa tai kuohukermaa
1. Sulata rasva puhtaassa paistinpannussa. (Jos valurautainen paistinpannu tuoksuu esimerkiksi sipulille, sen saa puhtaaksi suolalla ja vedellä.)
2. Lisää sokeri puuhaarukalla sekoittaen sekä maito tai kerma.
3. Sekoita koko ajan.
4. Keitä seosta niin kauan, että se on vaalean ruskeaa.
5. Kaada seos leivinpaperille ja leikkaa se veitsellä tai kuviomuotilla toffeepaloiksi.
KERMAKARAMELLIT
2 dl sokeria
2 dl kermaa
½ tl vanilliinisokeria
2 rkl siirappia
2 rkl voita
1. Sekoita paksupohjaisessa kattilassa sokeri, kerma, vanilliinisokeri ja siirappi.
2. Keitä 15-20 minuuttia reippaasti kuplien. Sekoita koko ajan.
3. Kun seos on paksuuntunut, kokeile sen hyytymistä: tiputa nokare karamellia kyl-mään veteen. Jos se jähmettyy, alkaa karamelli olla valmista.
4. Lisää pari lusikallista voita ja sekoita voimakkaasti, jotta karamelli kuohkeutuu.
5. Seokseen pitäisi syntyä vaaleita, rosoisina kuplivia saarekkeita. Silloin karamelli ei kovetu kittimäiseksi toffeeksi.
6. Voitele neliömäinen pala leivinpaperia ja kaada karamelli siihen jäähtymään.
7. Sipaise leipäveitsen terään voita ja leikkaa karamellilevy neliöksi heti lämpimiltään.
8. Karamelliä voi valuttaa myös sormenpäänkokoisiin metallivuokiin.
TOFFEEKARKIT
100 g voita
2 dl kermaa
2 dl fariinisokeria
2 ½ dl sokeria
1. Sulata voi.
2. Lisää muut aineet.
3. Keitä 40 minuuttia.
TOFFEE 3
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
2 rkl siirappia
1 rkl voita
1 tl vaniljasokeria
1. Laita ainekset kulhoon ja kuumenna mikrossa n.30 sekuntia täydellä teholle.
2. Sekoita ja anna jäähtyä. Jollet halua syödä suoraan kulhosta, voitele hieman leivinpaperia ja levitä toffee sen päälle.
3. Jäähdyttyä leikkaa esim. neliöiksi.
4. Tällöin sinun kannattaa valmistaa annosta kaksinkertainen määrä.
WIENILÄINEN NOUGAT
100 g maitosuklaata
2 keltuaista
60 g kookosrasvaa
50 g pölysokeria
2 rkl kaakaota
n. 1/4 - ½ dl mantelilastuja hakattuna pieneksi.
1. Sulata suklaa vesihauteessa.
2. Sekoita keltuaiset suklaaseen yksi kerrallaan.
3. Lisää pehmeä voi ja sihtaa pölysokeri massaan.
4. Lisää lopuksi haluamasi määrä mantelilastumurskaa.
5. Muotoile massa palloiksi tai anna sen jähmettyä kelmulla vuoratussa vuoassa ja leikkaa paloiksi.
6. Pölytä palat lopuksi kaakaojauheella.
KERMAKARAMELLIT
½ l kuohukermaa
400 g sokeria
1 dl siirappia
1. Kaada aineet kattilaan.
2. Anna kiehua hiljaisella tulella.
3. Ota seosta lusikkaan ja upote se kylmään veteen, jos seos hyytyy kaada se voideltuun vuokaan ja hyydytä kylmässä.