Paula tee mulle ruokalista

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Tietysti kannattaisi ostaa sitä luomumantelia, mut kilohinta on melkein kaksinkertainen eikä sitä saa isossa pussissa, kuten tätä 800g. Jos olisin sairas, tietysti ostaisin sen luomuna. Millaisen ruuan Kaa syöt mantelia kaikissa ei oikeen sovi. Mitä olet mieltä roasted white chili colesaw pähknöistä

"Ravintosisältö 100g
Energia 2431 kJ / 581 kcal
Rasva 50,6 g
josta tyydyttynyttä 3,9 g
Hiilihydraatit 9,5 g
josta sokereita 5 g
Ravintokuitu 10,4 g
Proteiini 21,9 g
Suola 0,07 g
Natrium 0,03 g
Laktoosi 0 g"
 
vierailija
Sivut ei voimassa.
Kyllä oli.

"Tieteessä tapahtuu -lehdessä (1/2016) professori Marina Heinonen kirjoitti otsikolla ”Rikka rokassa – onko ruokamme turvallista?” Elintarvikealalla eri tehtävissä, myös teollisuudessa pitkään toimineena yhdyn moniin hänen ajatuksiinsa. Parissa kohdassa hän kuitenkin sortuu epätieteelliseen ja harhaanjohtavaan viime vuosisadan liturgiaan.

”Tyydyttynyt rasva, suola ja sokeri ovat usean eri sairauden riskitekijöitä.” Puuttumatta tässä suolaan ja sokeriin, kysyn Heinoselta, mihin sairauksiin hän viittaa mainitessaan tyydyttyneen
rasvan? 1950-luvulla luotiin virheellisin perustein niin sanottu lipidihypoteesi tyydyttyneen rasvan ja sydän- ja verisuonisairauksien välisestä suorasta yhteydestä. Tähän vanhaan tietoon Heinonen perustaa ylimalkaisen heittonsa. Uudenaikainen 2000-luvun tiede on yksiselitteisesti kumonnut lipidiolettamuksen. Laajat, satojatuhansia henkilöitä ja miljoonia seuranta vuosia kattavat meta-analyysit osoittavat, että tällaista yhteyttä ei ole (Mente ym. 2009; Skeaff
ja Miller 2009; Siri-Tarino ym. 2010; Chowdhury ym. 2014). Vastakkaisia analyysejä ei ole.

Lipidihypoteesia vielä puoltavat esittävät viimeisenä, kasvot pelastavana oljenkortenaan niinsanotun korvaushypoteesin. Sen mukaisesti korvaamalla tyydyttynyttä rasvaa tyydyttymättömillä sydän- ja verisuonisairauksien riski pienenee. Tästä pyritään tekemään johtopäätös, että tyydyttyneet rasvat olisivat haitallisia. Ei se näin mene. Eiväthän tyydyttyneet rasvat muutu haitallisiksi, jos lisäämme ravintoon monityydyttymättömiä rasvahappoja, omega-6 linolihappoa (LA) ja omega-3 alfa-linolihappoa (ALA). Lisäys kertoo vain, että ravinnostamme jossain määrin puuttuu näitä välttämättömiä rasvahappoja, etenkin ALAa suhteessa LAhan (Ramsdenym. 2010, 2013). Tämän suhteen korjaaminen on olennainen asia.

Heinonen vihjaa ”kovaa rasvaa sisältäviin maitotuotteisiin”. Rasvaisten maitovalmisteiden tai maitorasvan ei ole koskaan tieteellisesti osoi-
tettu liittyvän sydän- ja verisuonihaittoihin. Sen sijaan on osoitettu, että ne ehkäisevät sydäninfarkteja (Praagman ym. 2016) ja tyypin 2 diabe-
testa (Ericson ym. 2015).

Heinonen sortuukin epätieteelliseen sanankäyttöön käyttäessään terminologiaa ”kova” ja ”pehmeä” rasva. Ravitsemusfysiologia ei tunne
tällaisia termejä. Yhdessäkään vakavasti otettavassa tieteellisessä julkaisussa ei näitä tunneta eikä kukaan edes osaa määritellä niitä. Nehän ovatkin fysiikan piiriin kuuluvia termejä. Nämä sanonnat ovat kasviöljy- ja margariiniteollisuuden mainosnikkareiden virittämiä kaupallisia sloganeita. Tähän viritykseen ravitsemusvalistajat ja sitten heidän perässään media ovat menneet.

Jos nyt kuitenkin joku haluaisi käyttää termiä ”kova rasva”, täytyisi katse kääntää margariinien valmistusteknologiaan. Margariiniteollisuuden keskeinen ongelmahan on, miten saada juokse-
vat, luontaiset kasviöljyt rasiassa pysyviksi kiinteiksi tuotteiksi. Se on tehty ja tehdään synteettisen kemian keinoin. Vuosikymmenet käytettiin
katalyyttistä osittaishydrausprosessia. Siinä syntyy todellisia ”kovia” transrasvahappoja kiinteyttämään luontaiset kasviöljyt. Jo 1990-luvulla
osoitettiin, että transrasvat aiheuttavat sydän- ja verisuonisairauksia ja -kuolemia. Tästä kaikki asiantuntijat ovat nykyisin yksimielisiä. Kuiten-
kin margariinit ja kasvirasvaseokset markkinoitiin ”sydänterveellisinä pehmeinä” rasvoina aina vuosituhannen loppuun saakka. ”Pehmeä”-ter
mi ja transrasvat tekivät vuosikymmenien ajan sydäntuhojaan.
Margariiniteollisuus onkin pääosin luopunut osittaishydrausprosessista.

Ongelma jäi: miten nyt sitten juoksevat, luontaiset kasviöljyt saadaan kiinteiksi margariineiksi? Avuksi on otettu toinen synteettisen kemian keino, katalyyttinen vaihtoesteröinti. Se tuottaa kymmeniä ”kovia” uusrasvoja, joita ravinnossamme ei koskaan aikaisemmin ole ollut. Niiden turvallisuudesta emme tiedä mitään. Muutamia lyhytkestoisia tutkimuksia on tehty ristiriitaisin tuloksin. Yhtään pitkäkestoista tutkimusta niiden vaikutuksista ei ole. Vaihtoesteröidyt rasvat livahtivat ruokavalioomme ennen toukokuuta 1997 voimaan tullutta Uuselintarvikeasetusta ja sen edellyttämiä turvallisuustutkimuksia. Ne
markkinoidaan nyt ”pehmeinä” rasvoina, mutta valmistusaineluettelossa vaihtoesteröityjä rasvoja ei avoimesti mainita. Elintarviketietoasetus kuitenkin edellyttää kaikkien valmistusaineiden
selkokielistä ilmoittamista elintarvikepakkauksissa. Miksi vaihtoesteröityjä uusrasvoja piilotellaan? Kiinnitin asiaan huomiota jo vuonna 1990 (Salminen 1990, 2015). Eikö Heinosenkin pitäisi tuoda esille juuri tämänkaltaista pohdintaa?

Heinonen kirjoittaa ”Ruoan prosessointikin tarkoittaa tavallista ruoan valmistusta, jota tehdään myös kotikeittiössä”. En ole vielä nähnyt
ainuttakaan kotikeittiötä, missä harrastettaisiin katalyyttistä hydrausta tai katalyyttistä vaihtoesteröintiä. Ei pidä luoda liian sinisilmäistäkään
kuvaa elintarvikeprosesseista.

Onko ruokamme turvallista?
Kari Salminen
TIETEESSÄ TAPAHTUU 2/2016"
 
vierailija
Exotic gardenissa
"PRUNUS dulcis
Manteli 0600085
Kotoisin Aasiasta. Kukkii ennen lehtien puhkeamista vaaleanpunaisin kukin. Tekee syksyllä sametinsileitä, kellanvihreitä hedelmiä, joiden sisällä on manteli. Kasvatetaan säleikköpuuna. Kesällä kasvatetaan ulkona ruukussa, ja talveksi siirretään suojaan pakkaselta.

6,95 €
Korkeus 3m
Itämisaika 180 - 360 vrk
Kylvöaika Helmiuu - huhtikuu
Kukinta-/korjuuaika - Maaliskuu - Huhtikuu
Kasvupaikka
Määrä pakkauksessa


4 siementä" 6,96 euroa:confused:
 
vierailija
Kyllä oli.

"Tieteessä tapahtuu -lehdessä (1/2016) professori Marina Heinonen kirjoitti otsikolla ”Rikka rokassa – onko ruokamme turvallista?” Elintarvikealalla eri tehtävissä, myös teollisuudessa pitkään toimineena yhdyn moniin hänen ajatuksiinsa. Parissa kohdassa hän kuitenkin sortuu epätieteelliseen ja harhaanjohtavaan viime vuosisadan liturgiaan.

”Tyydyttynyt rasva, suola ja sokeri ovat usean eri sairauden riskitekijöitä.” Puuttumatta tässä suolaan ja sokeriin, kysyn Heinoselta, mihin sairauksiin hän viittaa mainitessaan tyydyttyneen
rasvan? 1950-luvulla luotiin virheellisin perustein niin sanottu lipidihypoteesi tyydyttyneen rasvan ja sydän- ja verisuonisairauksien välisestä suorasta yhteydestä. Tähän vanhaan tietoon Heinonen perustaa ylimalkaisen heittonsa. Uudenaikainen 2000-luvun tiede on yksiselitteisesti kumonnut lipidiolettamuksen. Laajat, satojatuhansia henkilöitä ja miljoonia seuranta vuosia kattavat meta-analyysit osoittavat, että tällaista yhteyttä ei ole (Mente ym. 2009; Skeaff
ja Miller 2009; Siri-Tarino ym. 2010; Chowdhury ym. 2014). Vastakkaisia analyysejä ei ole.

Lipidihypoteesia vielä puoltavat esittävät viimeisenä, kasvot pelastavana oljenkortenaan niinsanotun korvaushypoteesin. Sen mukaisesti korvaamalla tyydyttynyttä rasvaa tyydyttymättömillä sydän- ja verisuonisairauksien riski pienenee. Tästä pyritään tekemään johtopäätös, että tyydyttyneet rasvat olisivat haitallisia. Ei se näin mene. Eiväthän tyydyttyneet rasvat muutu haitallisiksi, jos lisäämme ravintoon monityydyttymättömiä rasvahappoja, omega-6 linolihappoa (LA) ja omega-3 alfa-linolihappoa (ALA). Lisäys kertoo vain, että ravinnostamme jossain määrin puuttuu näitä välttämättömiä rasvahappoja, etenkin ALAa suhteessa LAhan (Ramsdenym. 2010, 2013). Tämän suhteen korjaaminen on olennainen asia.

Heinonen vihjaa ”kovaa rasvaa sisältäviin maitotuotteisiin”. Rasvaisten maitovalmisteiden tai maitorasvan ei ole koskaan tieteellisesti osoi-
tettu liittyvän sydän- ja verisuonihaittoihin. Sen sijaan on osoitettu, että ne ehkäisevät sydäninfarkteja (Praagman ym. 2016) ja tyypin 2 diabe-
testa (Ericson ym. 2015).

Heinonen sortuukin epätieteelliseen sanankäyttöön käyttäessään terminologiaa ”kova” ja ”pehmeä” rasva. Ravitsemusfysiologia ei tunne
tällaisia termejä. Yhdessäkään vakavasti otettavassa tieteellisessä julkaisussa ei näitä tunneta eikä kukaan edes osaa määritellä niitä. Nehän ovatkin fysiikan piiriin kuuluvia termejä. Nämä sanonnat ovat kasviöljy- ja margariiniteollisuuden mainosnikkareiden virittämiä kaupallisia sloganeita. Tähän viritykseen ravitsemusvalistajat ja sitten heidän perässään media ovat menneet.

Jos nyt kuitenkin joku haluaisi käyttää termiä ”kova rasva”, täytyisi katse kääntää margariinien valmistusteknologiaan. Margariiniteollisuuden keskeinen ongelmahan on, miten saada juokse-
vat, luontaiset kasviöljyt rasiassa pysyviksi kiinteiksi tuotteiksi. Se on tehty ja tehdään synteettisen kemian keinoin. Vuosikymmenet käytettiin
katalyyttistä osittaishydrausprosessia. Siinä syntyy todellisia ”kovia” transrasvahappoja kiinteyttämään luontaiset kasviöljyt. Jo 1990-luvulla
osoitettiin, että transrasvat aiheuttavat sydän- ja verisuonisairauksia ja -kuolemia. Tästä kaikki asiantuntijat ovat nykyisin yksimielisiä. Kuiten-
kin margariinit ja kasvirasvaseokset markkinoitiin ”sydänterveellisinä pehmeinä” rasvoina aina vuosituhannen loppuun saakka. ”Pehmeä”-ter
mi ja transrasvat tekivät vuosikymmenien ajan sydäntuhojaan.
Margariiniteollisuus onkin pääosin luopunut osittaishydrausprosessista.

Ongelma jäi: miten nyt sitten juoksevat, luontaiset kasviöljyt saadaan kiinteiksi margariineiksi? Avuksi on otettu toinen synteettisen kemian keino, katalyyttinen vaihtoesteröinti. Se tuottaa kymmeniä ”kovia” uusrasvoja, joita ravinnossamme ei koskaan aikaisemmin ole ollut. Niiden turvallisuudesta emme tiedä mitään. Muutamia lyhytkestoisia tutkimuksia on tehty ristiriitaisin tuloksin. Yhtään pitkäkestoista tutkimusta niiden vaikutuksista ei ole. Vaihtoesteröidyt rasvat livahtivat ruokavalioomme ennen toukokuuta 1997 voimaan tullutta Uuselintarvikeasetusta ja sen edellyttämiä turvallisuustutkimuksia. Ne
markkinoidaan nyt ”pehmeinä” rasvoina, mutta valmistusaineluettelossa vaihtoesteröityjä rasvoja ei avoimesti mainita. Elintarviketietoasetus kuitenkin edellyttää kaikkien valmistusaineiden
selkokielistä ilmoittamista elintarvikepakkauksissa. Miksi vaihtoesteröityjä uusrasvoja piilotellaan? Kiinnitin asiaan huomiota jo vuonna 1990 (Salminen 1990, 2015). Eikö Heinosenkin pitäisi tuoda esille juuri tämänkaltaista pohdintaa?

Heinonen kirjoittaa ”Ruoan prosessointikin tarkoittaa tavallista ruoan valmistusta, jota tehdään myös kotikeittiössä”. En ole vielä nähnyt
ainuttakaan kotikeittiötä, missä harrastettaisiin katalyyttistä hydrausta tai katalyyttistä vaihtoesteröintiä. Ei pidä luoda liian sinisilmäistäkään
kuvaa elintarvikeprosesseista.

Onko ruokamme turvallista?
Kari Salminen
TIETEESSÄ TAPAHTUU 2/2016"
Eli et käytä esim voita ollenkaan vai ymmärsinkö ton tekstin oikein? Mitä öljyä käytät ruuan laitossa?.
 
vierailija
Exotic gardenissa
"PRUNUS dulcis
Manteli 0600085
Kotoisin Aasiasta. Kukkii ennen lehtien puhkeamista vaaleanpunaisin kukin. Tekee syksyllä sametinsileitä, kellanvihreitä hedelmiä, joiden sisällä on manteli. Kasvatetaan säleikköpuuna. Kesällä kasvatetaan ulkona ruukussa, ja talveksi siirretään suojaan pakkaselta.

6,95 €
Korkeus 3m
Itämisaika 180 - 360 vrk
Kylvöaika Helmiuu - huhtikuu
Kukinta-/korjuuaika - Maaliskuu - Huhtikuu
Kasvupaikka
Määrä pakkauksessa


4 siementä" 6,96 euroa:confused:
Paljonkohan tuottaa hedelmää vuoden tarpeiksi.
 
vierailija

Yhteistyössä