Paleo-hebrea. Kieli, johon aakkosemme perustuvat.

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Kun juutalaiset olivat Egyptin orjuudessa sotavankeina, he ihmettelivät, miksi egyptiläisillä on 900 hieroglyfiä, joka sanalle oma kuvansa. Eikö vähemmällä pääsisi? He päättelivät, että kun puheessa on vain 22 äännettä, eikö se riittäisi.

Niinpä he poimivat hieroglyfeistä 22 ja nimesivät ne. Syntyi maailman ensimmäinen kirjoitettu aakkosto. Ensimmäistä versiota 3500 vuoden takaa kutsutaan proto-siinailaisiksi aakkosiksi, ja kun niitä muutettiin, versio 2.0 on 3000 vuoden takaa nimeltään paleo-hebrea.

Kun juutalaiset palasivat Mooseksen johdolla Egyptistä, heillä oli jo kirjakieli. Nykyinen hebrean aakkosto syntyi vasta n. 500 ennen Kristusta, ja on aivan eri näköinen kuin paleo-hebrean aakkosto.

Asetuttuaan Palestiinaan, heidän naapurikansansa foinikialaiset kopioivat aakkoset juutalaisilta. Foinikialaiset purjehtivat ympäri Välimerta kauppamatkoillaan, ja veivät aakkoset kreikkalaisille, jotka omivat ne, muutellen niiden ulkonäköä vähän. Myöhemmin roomalaiset kopioivat ne kreikkalaisilta, vähän muuttaen, ja roomalaisiin aakkosiin perustuvat meidänkin käyttämämme.

Paleo-hebrea on muuten graafisesti ja visuaalisesti ehkä maailman kauneinta käsialaa.
 
vierailija
Se on paleoheprea

Paleoheprealainen kirjoitus, myös paleoheprea, protoheprea tai vanha heprea, on kirjoitusjärjestelmä, joka löytyy kanaanilaisista ja aramealaisista kirjoituksista, mukaan lukien esiraamatullinen ja raamatullinen heprea, Etelä-Kanaanista, joka tunnetaan myös Israelin raamatullisina valtakunnina. Juuda.
 

Yhteistyössä