Painon nousu.

Meillä tyttö 2,5 kk. Ja hänellä on heikko painon nousu.
Syntyi rv 41+0 4460g ja 50 cm.
Ongelmana alusta asti runsas pulauttelu.
Nyt hän painaa5335g ja 60,5 cm.
Neuvolassa suositeltiin maissivellin aloitusta, kun painonnousu heikkoa.

Kävimme yksityisellä lastenlääkärillä, joka ultras vatsan alueen ja laitto vuorokaudeksi ph-mittarin.
Neidillä on liikahappoisuutta ja hänelle aloittiin Prepulcid- lääkitys.
Toivottavasti auttaa.

Onko muita, joilla huono painon nousu?

Millaisia ohjeita olette saaneet?

 
No ei tuo maissivelli ole kyllä mikään ratkaisu painonnousuun. Ihan kummallisia neuvoja siellä neuvolassa antavat... Kun katsoo tavallista korvikepurkkia ja maissivellin ravintosisältöä, on niissä lähes samat kilokalorit 100 ml kohti... Jos painonnousu on heikkoa, pitäisi ehdottomasti selvittää mistä se johtuu, esim. seurata nyt auttaako toi prepulsid... 2.5kk voi olla vielä liian pieni rasvalisään, mut se yleensä on tuo lihotuskeino, jos painoa tulee heikosti. Meillä rasvalisä otettiin muistaakseni käyttöön n. 4kk iässä. Aika kumma ettei tuohon happojen nousuun annettu lääkitystä...
 
Siinä mielessä velli voi olla ratkaisu painon nousuun koska on paksumpaa tavaraa ja pysyy näin paremmin refluksista kärsivän vauvan masussa. Toisaalta pitää myös muistaa,että refluksi voi olla oire maitoallergiasta.
 
Pulautteluun (refluksiin) meillä alotettiin soseet alle 2kk ikäsenä. Ei siitä kyllä apua ollut, mutta vois saada painoa nousemaan.
Mutta ei tuo painon vähäinen nousu minusta mitenkään paha ole :whistle:
Meillä oli 2kk mennessä paino noussut 3330g-->4400g.
 
Alkuperäinen kirjoittaja NIINA -73:
Meillä tyttö 2,5 kk. Ja hänellä on heikko painon nousu.
/--/
Ongelmana alusta asti runsas pulauttelu.
/--/
Neuvolassa suositeltiin maissivellin aloitusta, kun painonnousu heikkoa.
/--/
Neidillä on liikahappoisuutta ja hänelle aloittiin Prepulcid- lääkitys.
Toivottavasti auttaa.

Hei!
Refluksiin ei nykyään enää suositella kiinteitä tai vellejä, sillä ylös noustessaan ne korventavat vauvan ruokatorvea vieläkin enemmän. Refluksivauvaa on hyvä imettää tiheään mutta ei ihan "tappiin" vaan vähän vähemmän kerrallaan, jos vauva siihen vain suostuu. Imetysasentojen olisi myös hyvä olla mahdollisimman pystyjä. Myös pystyasennossa pitäminen imetysten välissä (kantoliinasta on hyvä apu tähän) helpottaa takaisinvirtausta ja siten myös vauvan oloa.

Kuten tuolla sanottiin, niin refluksi on aika usein myös oire maitoallergiasta. Miltä sinusta tuntuisi ajatus parin viikon maitoproteiinittomasta dieetistä? Näin voisit välttämis-altistamisdieetillä kokeilla, voisiko maitoproteiini olla teillä tuon ongelman takana.

Painoa on todellakin tullut vähän hintsummin kuin suositellaan, mutta jos vauvalla on allergiaa ja sen takia suoli huonossa kunnossa, ei ravintoaineet kunnolla imeydy, eikä kasvu ole niin hyvää kuin se voisi terveellä suolella olla. Tähänkin voisi auttaa imetyksen tehostaminen kertoja tihentämällä. Tai ainakin sitä kannattaisi kokeilla ensin - ei se mitään ota jos ei annakaan.

Jos kyseessä olisi oma vauvani, niin en missään nimessä nyt ottaisi mitään maitoa vahvempaa kuvioihin mukaan pakkaa sotkemaan. Mutta toki sinä teet juuri niin kuin parhaaksi vauvallesi näet :)

 
Meillä pojalla 2 kk iässä joudutiin sairaalaan juurikin huonon painonnousun ja pulauttelun takia. Painoa tuli 35 g/vko ja pukluja paljon. Ultrat, labrat ym kaikki ok, syöttöpunnituksilla todettiin että poika on laiska syömään tissiltä. Eli lisämaidot kehiin. Hämäävintä oli se, että nukkui hyvin, ei huutanut, oli iloinen, touhukas ja virkeä. Sai siis riittävästi ruokaa että jaksoi olla, mutta kasvuun ei enää riittänyt.

Neuvolassa voisit varmasti käydä tekemässä syöttöpunnituksia muutamaan otteeseen. Siis paino ennen syöntiä ja syönnin jälkeen, ei vaipanvaihtoa välissä.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Oisku:
Neuvolassa voisit varmasti käydä tekemässä syöttöpunnituksia muutamaan otteeseen. Siis paino ennen syöntiä ja syönnin jälkeen, ei vaipanvaihtoa välissä.

Syöttöpunnitukset eivät sitten anna koko kuvaa, vaan kertovat vain sen, miten paljon vauva juuri sillä syötöllä söi. Eivät vauvat joka kerta syö itseään ihan täyteen, vaan saattavat välillä käydä "huikalla". Jos syöttöpunnituksista haluaisi riittävän tarkkoja, pitäisi niitä tehdä joka syötön yhteydessä parin vuorokauden ajan. Vauvathan syövät keskimäärin saman verran päivässä, kertamäärät sitten vaihtelevat (niin kuin muillakin ihmisillä :) ).

Syöttöpunnituksia parempina pidetään imetysammattilaisten piirissä selvästi tavallista tiheämpiä painokontrollikäyntejä, esim. 1-2 kertaa viikossa normaalin 1krt/kk sijaan.

 

Yhteistyössä