PÄIVÄUNIONGELMA - APUA!!!

Moikka!

Meidän pieni poikamme (nyt melkein 6 kk) on "kärsinyt" päiväuniongelmista kohta 4 kk. Hän nukahtaa kuin enkeli vaunuihin joko niin että häntä ei tarvitse nukuttaa lainkaan tai ihan pienellä vaunujen heijauksella. Unta riittää n. 45 minuutin ajan, jonka jälkeen alkaa vaihe, jossa hän itkee unissaan. Tämä ei ole mitään pientä kitinää tai asteittain hitaasti voimistuvaa itkua vaan "huutaa kuin syötävä" -itkua |O

Hän tyyntyy vaunujen heiluttelulla, kääntämisellä tai vääntämisellä - milloin milläkin konstilla ja vaihtelevan tyynnyttelyajan jälkeen. Hyvänä päivänä saatan selvitä kolmella muutaman minuutin tyynnyttelyllä, mutta huonompana päivänä paijataan reilu tovi lähemmäs 10 kertaa per unet, joita hän nukkuu kahdet tai kolmet (kolmannet ovat pienet iltaunet, jos kahdet ekat unet ovat jääneet lyhyiksi).

Näin ollen "nukutan" lapsen päiväunille aikas monta kertaa ja hermo alkaa mennä...

Mitään syytä tähän itkuun ei ole löytynyt. Vauva on unessa itkiessään eli kyse ei ole normaalista heräämisestä ja siitä seuraavasta itkusta. Silloin kun hän herää tarpeeksi nukuttuaan hän katselee aikansa vaunuissa ja käy sitten juttelemaan ja heilumaan, josta huomaan hänen heränneen - ei siis itkua. Päiväunta hän tarvitsee n. 4,5 - 5 tuntia päivässä ollakseen pirteä ja iloinen oma itsensä, joten en usko, että kyse on liiasta nukuttamisesta.

Vauva tyyntyy syliin otettaessa ja siinä heijatessa, mutta itku alkaa usein uudestaan vaunuihin laitettaessa. Kyse ei siis pitäisi olla masuvaivoista kun tyyntyy syliin tai jos herää syliin otettaessa niin on ihan iloinen ja hyvinvoiva poika - joka tosin väsähtää hetken päästä ja yliväsyneenä kaipaa vielä enemmän apua nukkumiseensa :(

Vaatteet on tsekattu ja ei pitäisi olla liikaa tai liian vähän (ei kai sitä voi onnistua pukemaan liikaa tai liian vähän neljää kuukautta...)

Kaiken maailman unikouluja on kyllä yöunivaikeuksiin, mutta tähän päiväuniongemaan ei tunnu löytyvän tietoa mistään. Meillä ei yöunissa ole juurikaan ongelmia joten ei tämä lapsi mikään "huono nukkujakaan" ole .

Pyydän siis apua. Onko kellään samoja ongelmia? Kertokaa kokemuksianne ja ehdottakaa mitä voisin vielä kokeilla. Jokuhan tällä lapsella on huonosti kun sama kaava toistuu päivä toisensa perään ja joku ratkaisu tähän täytyy olla. Täytyyhän...?

Samalla kysyisin vinkkejä unitutkijoista tai -asiantuntijoista, joilta voisin aiheesta kysellä. Netistä en ole oikein löytänyt, joten niitäkin vinkkejä ottaisin kiitollisena vastaan.

Ja kaiken tämän marmatuksen ja ahdistuksen purettuani muistan vielä todeta, että meillä on ihan mielettömän ihana pieni poika! Tuntuu, että tulee aina vaan jauhettua tästä ongelmasta...
 
Meidän neiti 5 kk käyttäytyy aivan samanlailla. Näitä 45-60 min torkkuja otetaan päivän aikana noin neljät, yleensä niiltä herätään suoraa huutoa silmät kiinni huutaen. Näille nukahtaa helposti ja syliin otettuna on heti hyväntuulinen. Ei väsähdä uudelleen kylläkään aivan heti, vaan n 2-3 tuntia voidaan torkkujen välillä jaksaa. Muutoin on suloinen, iloinen, hyvin kasvava ja kehittyvä tyttönen.

Tuossa vajaan tunnin kohdalla on vissiin joku pinnallisempi univaihe, josta havahtuu herkemmin. Kuitenkin neiti nukkuu yöunensa ilman isompia heräilyjä (1-2 syöttöä), joten luulen, että osaa nukahtaa ilman apuakin kyllä. Näitä pikku-unia meillä nukutaan tiheämmin aamupäivällä ja viimeiset ehkä n. viiden-kuuden aikaan.

Olen luopunut vaunujen "uusintaheiluttelusta" paitsi jos uni on kestänyt vasta ihan vähän aikaa. Olen ratkaissut jutun niin, että meillä sitten nukutaan useammat lyhyet unet pitkin päivää. Tietty yhtään pitkää pätkää "omaa aikaa" ei jää, mutta toisaalta eipä päivän aikataulu ym mene sekaisin unien takia tai päinvastoin. Torkut eivät katso kelloa, vaan neiti voi ottaa ne myös automatkalla, bussissa tms.

Jostain olen kuullut, että hyvin yönsä nukkuvilla voivat päiväunet olla juuri tällaisia. Meillä yöuni on pitkä ja yleensä levollinen, ja siltä tyttömme herää jokellellen ja tyytyväisenä. En usko, että pojallasikaan on mikään huonosti, päin vastoin hyvät yöunet ovat hyvinvoivan pojan merkki.

En siis valitettavasti osaa antaa parantavaa neuvoa, mutta meillä ollaan tyytyväisiä nykytilanteeseen, toisaalta en paremmastakaan tiedä. En ole kaivannut pitkiä unipätkiä, varsinkaan, kun tuntuu, että tyttökin (heräämisitkua lukuunottamatta) on nykytilanteeseen tyytyväinen. Toivottavasti joku keksii keinon avuksesi :)
 
...vauva nyt jo 8 kk. Meillä poika nukkui siis vaan ulkona vaunuissa ja heräsi oikeastaan joka kerta juuri sen 40-45 minuutin jälkeen huutamaan. Sitten oli pakko rynnätä ulos heijaamaan ja kävelemään, jotta nukahti uudestaan. Selvästi oli vielä väsynyt, joten jos otin hänet sisään, oli kärttyinen ja selvästi liian vähän nukkunut. Lisäksi nukuttaminen uudelleen saattoi kestää suhteettoman kauan (jopa puoli tuntia).
Meillä auttoi se, että otimme vauvan sisään omaan sänkyyn nukkumaan. Aluksi vastusti sitä, mutta vähitellen rauhoittui hyvin, ja nyt unet ovat pidentyneet 1,5-2,5 tuntiin!! En tiedä onko sillä ollut vaikutusta, että saa nukkua omassa sängyssä rauhassa ja pimeässä (ulkona kuitenkin aina kuuluu jotain meteliä ja on valoisampaa päivällä) vai onko syynä ollut se, että nyt pystyy kääntymään vapaasti kyljeltä toiselle. Vaunuissa oli usein kääntyneenä mahalleen, mistä ei sitten enää mahtunut kääntymään takaisin.
Tämä siis toimi meillä, ja nyt poika on aivan erilainen, kun saa riittävästi unta. Lisäksi tämä on minulle pajon helpompaa kun ei tarvitse rynnätä ulos säällä kuin säällä heijaamaan vaunuja...
 
Meillä pojalla alkoi n. 4kk iässä samanlainen kausi. Ei tykännyt nukkua vaunuissa ulkona kuin pikku pätkissä, sitä ennen saattoi nukkua jopa 4-5 tuntia päikkäreitä ulkona ja tyytyväisenä. Olin vähän ällikällä ja viikon jälkeen kokeilin josko unet sisällä olisivat lapselle mieluisemmat. Ja niin oli. Poika rupesi nukkumaan sisällä 2-3 joskus jopa 4 tunnin päikkärit, ja levollisesti.

Meillä nukutaan edelleen päikyt sisällä (poika huomenna 10kk). Ja ulkoillaan sitten muuten.
 

Yhteistyössä