Päivän Sanna: rykäisi 6600 euron vuosikulut suomalaisille

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Greedflation, ahneusinflaatio - tässä todellinen syy inflaatioon | Apu
Marttinen on Suomessa nostanut tiettävästi ensimmäisenä julkiseen keskusteluun käsitteen greedflation. Sen voi vapaasti suomentaa yritysten ahneusinflaatioksi

INFLAATION SYY
Palkansaajaa syyllistetään palkankorotuksista, mutta todellinen syy nykyinflaatioon on muualla – ekonomisti Anni Marttinen haastaa puhumaan greedflationista


"Usein sanotaan, että korkeat palkankorotukset ajavat inflaatiota ylös. Ekonomisti Anni Marttisen mukaan nyt pitäisi puhua siitä, miten paljon yritysten voittomarginaalit ja hintojen nostaminen vaikuttavat inflaatioon.

Suomessakin on väläytelty palkkamalttia ratkaisuksi inflaatioon. Samalla ihmisten ostovoima on kärsinyt huomattavasti niin inflaation kuin korkojen nousun myötä.

Tämän hetken jätti-inflaatiossa ei kuitenkaan enää ole kyse energiakriisistä tai komponenttipulasta – inflaation perinteisistä perisyistä, joissa kysyntä ylittää tarjonnan. Nyt inflaatiota ajaa ennen kaikkea yritysten voitontavoittelu, sanoo Suomen sosiaali ja terveys ry SOSTEn pääekonomisti Anni Marttinen.

Marttinen on Suomessa nostanut tiettävästi ensimmäisenä julkiseen keskusteluun käsitteen greedflation. Sen voi vapaasti suomentaa ahneusinflaatioksi. Ulkomailla termiä on näkynyt kevään aikana lehtiartikkeleissa, joissa nykyiselle tilanteelle on haettu syitä.

Talouspoliittisessa keskustelussa puhutaan usein palkkamaltista ja siitä, että korkeat palkankorotukset ajavat inflaatiota ylös. Marttisen mukaan vähemmän puhutaan siitä, miten paljon yritysten voittomarginaalit ja hintojen nostaminen vaikuttavat inflaatioon.

– Inflaation alkuaikoina sen syitä on vaikea analysoida, mutta nyt on tullut jo dataa siitä, että palkkojen nousu ei johtanut vuoden 2022 inflaatioon. Tuolloin Euroopassa ei oikein edes nostettu palkkoja. Inflaation kiihtyminen on johtunut yritysten voittomarginaalin noususta, Marttinen sanoo.

Kun yleinen inflaatio on nousussa, voittomarginaalin nostoon on pienempi kynnys. Kun tuotannon kustannukset nousevat, mukaan lisätään vain pieni pykälä itselle, Marttinen kuvailee.

Pienten nostojen kokonaisvaikutus ei kuitenkaan ole pieni. Euroopan keskuspankin EKP:n arvion mukaan vuoden 2022 inflaatiosta noin kaksi kolmasosaa johtui nimenomaan yritysten voittomarginaalin kasvusta.

– Se on jo iso pykälä.

Kaikki yritykset eivät toki hyödy tilanteesta. Ne kärsivät, joiden alalla ei voida nostaa hintoja.

– Yleinen konsensus firmoilla on kuitenkin nostaa hintaa. Se käy nyt helpommin – kun muutkin nostavat niin itsekin pystyn."



Kaverikapitalisien energiakriisiä hyväksikäyttänyt ahnas, moraaliton ja yhteiskuntavastuuton rahastus oli inflaation juurisyy.
Juurikin. Hintojen nousu energiakriisin vanavedessä oli järkkyä ja sen jälkeenkin yritysten rahastus on jatkunut näihin päiviin. Palkat nousivat hieman, paljon väemmin kuin kilpailijamaissa tai imflaatio. Mutta nousivat kuitenkin, kiitos Marinin SDP-johtoisen hallituksen, joka ei puuttunut työmarkkinaneuvotteluihin työnantajien leirissä, kuten Sipilän oikeistohallitus KiKyn muodossa ja vaatien äärimaltillisia tai 0-korotuskierroksia.
 
vierailija
Leikattava..leikattava sama jankutus koksupersuilla
Vaihtoehto OrpoPurran tuhopolitiikalle löytyy - Veropohjan laajentaminen mm. veroetujen poistolla
Veropohjaa laajentamalla valtio saa lisää verotuloja. Eityisesti veroetujen poistolla esim. listaamattomien yritysten veroedun. Se on nyt liian löysää.
Miksi köyhimpien jättileikkausten sijaan ei keskitytä eliitin veroetujen poistoon, jota myös IMF ja VM suosittavat
Orpon ja Purran oikeiston lisäämien kulutustasaverojen sijaan, jotka vaikuttavat huomattavasti enemmän pieni- ja matalatuloisiin pitäisi keskittyä veroetujen poistoon ja turhien jopa haitallisten yritystukien poistoon sekä OrpoPurran turhien veronalennusten perumiseen mm. kaljaveron ja solidaarisuusveron alarajan noston.
1. Listaamattomien yritysten veroedun, verotuotto noin 800 - 1000 miljoonaa euroa vuodessa.
2. Institutionaalisien sijoittajien 5% lähdevero, verotuotto noin 400 - 600 miljoonaa euroa vuodessa.
3. Solidaarisuusveron alarajan pitäminen Rinteen/Marinin hallituskauden 85 800 eurossa 150 000 euron sijaan, verotuotto 60 miljoonaa euroa vuodessa.
4. Kaljaveroalen peruminen, verotuotto 25 miljoonaa euroa vuodessa.
5. 500 miljoonan euron Kelakorvausten pörriäisille antamisen sijaan sen laittaminen julkiseen terveydenhuoltoon.
6. Lisäksi yritystukien perkaus 500 - 1000 miljoonaa euroa vuodessa.
Näillä toimilla ainakin 1 785 - 2 685 miljoonaa euroa vuodessa eli 7 140 - 10 740 miljoonaa euroa hallituskauden aikana pelkkiä veroetuja ja turhia/haitallisia yritystukia poistaen, ja vastaavasti saman verran vähemmän velanottoa, jota Orpon hallitus lisää VM:n ennusteen mukaan 60,2 miljardilla eurolla kaudellaan.
Eikö OrpoPurralle kelpaa raha, jolla vähennetään velanottoa ilman köyhällistön kurjistamista?
Lisäksi ehdotus ex-kansanedustajien vastikkeettoman ja ilman työttömyyskassamaksuja saatavan paremman standardin sopeutumissossutuen poistosta. Ex-kansanedustaja pääsee kyllä raahautumaan yhtä hyvin TE-keskukseen työttömäksi työnhakijaksi ja pohjalla on arvostettu luottamustehtävä, jos ei muuta työuraa olisikaan. Työttömyyspäiväraha ja työttömyyden jatkuessa työmarkkinatuki aktivoi kummasti myös ex-kansanedustajan työnhakuun, joista osa on loisinut tuhansien eurojen sopeutumissossutuella vuosia, jotkut jopa 11-25 vuotta. mm. kepun Taina Karpela sopeutui 11-vuotta, kokoomuksen Marjukka Parpola (o.s. Karttunen) sopeutui 14-vuotta ja kehtasi pyytää lisäaikaa kun loisimisaikaa lyhennettiin. Kokoomuksen Suvi Lindén (kok.), joka on saanut etuutta vuodesta 2011 lähtien, eli noin 13-vuoden ajan ja saa edelleen. SDP:n Marjaana Koskinen on saanut sopetumistukea myös 13-vuotta ja saa edelleen. Kokoomuksen Marjut Hannele Köpsi (o.s. Kaarilahti) putosi eduskunnasta maaliskuussa 1999 ja hän on nostanut sopeutumiseläkettä tai -rahaa siitä lähtien nyt jo 25 perättäisen vuoden ajan.
Ja Orpon/Purran oikeistohallitus on tuomassa ministereille nyt vieläkin paremman vastikkeettoman sopeutumisloisimistuen ns. ministerin vuoden karenssiajan korvauksen yli 11 200 euroa kuukaudessa!
Helppoja tulonlähteitä siis on yli 10 miljardilla pääosin turhia veroetuja poistamalla 👌
 
vierailija
En avaa persujen pelkopornouutisia ja jutut pazkaa. Mitä väliä argumentointivirheistä.
Ei kukaan järkevä ihminen ota vakavasti persujen höpinöitä.
Äänestäjien höynäyttäjiä, joita ei mikään hävetä. Ei normaali ihminen kehtaisi vetää pärstäänsä julkisuuteen tuollaisten takinkääntöjen jälkeen.
Heille nauraa jopa naurismaan aidat.
 
vierailija
Hallitus ei päätä hinnoista. Energiakriisiä rahastamiseen käyttänyt yritysten ahneusinflaatio - greedflation oli teollisuuden ja kaupan syy eli kaverikapitalistien, ja siitä johtui myös EKP:n korkojen nosto ja ostovoiman supistuminen.

Sen sijaan ALV:n nostosta päättää hallitus, joten sen aiheuttama hintojen nousu on OrpoPurran kauhukabinetin syytä.
Nimenomaan näin. Aloittaja pihalla.
 

Yhteistyössä