Päivän OrpoPurra - Yle: Yleisen arvonlisäveron korotus saa kritiikkiä ekonomisteilta, ja työttömyys on nousussa

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Yle: Taantuma jatkuu ja alv-korotus tulee väärään aikaan, sanovat talousasiantuntijat
Yleisen arvonlisäveron korotus saa kritiikkiä ekonomisteilta, ja työttömyys on nousussa.

Asiantuntijat toppuuttelevat kollegoidensa viime viikon juhlia Suomen taantuman päättymisestä. STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà ja Suomen yrittäjien ekonomisti Petri Malinen huomauttavat, että taantuma on katkennut vain teknisesti.

– En innostuisi niin paljon. Teknisen taantuman katkeaminen perustuu siihen, että helmikuu sattui olemaan yksi positiivinen kuukausi, kun muuten talous on supistunut elokuusta alkaen yhtämittaisesti kaikkina kuukausina. Pahoin pelkään, että taantuma tulee jatkumaan, Lainà sanoo.

Teknisestä taantumasta puhutaan silloin, kun bruttokansantuote supistuu kahtena peräkkäisenä neljänneksenä edellisiin neljänneksiin verrattuna.

Lainà toteaa myös työttömyysasteen lähteneen melko rajuun nousuun. Tilastokeskus kertoi keskiviikkona, että työttömiä oli huhtikuussa 41 000 enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa ja työllisiä 17 000 vähemmän

Taantumaan tai sen katkeamiseen vaikuttaa myös budjettipolitiikka. Lainà ja Malinen sanovat, että yleisen arvonlisäveron korotusajankohta on erityisen huono Suomen talouden kannalta, ja sitä tulisi siirtää.

– Jos olisi vahvempi kasvu ennen korotuksen voimaantuloa, niin se olisi vähemmän haitallinen. Talous ei nyt kunnolla kasva, ja se leikkaa loppuvuoden kasvua entisestään, Malinen sanoo.
Lainà ja Malinen kertoivat näkemyksiään Radio 1:n Ykkösaamussa ja television puolella Ylen aamussa.
 
vierailija
Katsoin tuon haastattelun. Alvin korotus on vesiperä kuten koko hallitusohjelma.
Rajalaki se vasta sutta ja sekundaa onkin.
Hesarin untuvikkotoimittaja ihmettelee kolumnissaan miksi Sanna Marin ei ota kantaa asioihin. Miksi ottaisi? Hän sanoi vuosi sitten keväällä suoraan ettei tee yhteistyötä rasistipuolueen kanssa. Orpo tekee ja muu konkkaronkka perässä. Mitä kommentoitavaa tuossa enää on?
Ehkä kyseinen toimittaja tekee seuraavan jutun tämän palstan pervoista miesoletetuista. Aineistoa juttuun on yllin kyllin saatavilla.
 

Yhteistyössä