Päivän OrpoPurra: Pakettiauton omistaminen voi viedä pian pienituloisen kelan asumistuet

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Elokuun alussa päättyneellä lausuntokierroksella yksi keskeinen huoli koski sitä, mikä omaisuus tukeen vaikuttaa.

Varallisuuteen ei lasketa mukaan tuottamatonta omaisuutta, kuten omassa käytössä olevaa kesämökkiä tai yksityiskäytössä olevaa autoa.

Esimerkiksi elinkeinonharjoittajan liiketila tai pakettiauto sen sijaan otetaan huomioon varallisuusharkinnassa.

Rajausta ihmettelee mikro- ja yksinyrittäjien etujärjestö Myry, jonka mielestä uudistus osuisi tällaisenään erityisesti naisvaltaisten alojen toiminimiyrittäjiin.

– Meidän kokemuksemme mukaan vaikutukset tulevat olemaan kaikista suurimmat palvelu-, hyvinvointi- ja sote-alan yrittäjillä, joissa on paljon tyypillisiä elinkeinonharjoittajia. Ja monilla voi olla vaikka pakettiauto, jonka avulla yritystoimintaa tehdään, Myryn puheenjohtaja Liisa Hanén sanoo.

Asumistuen varallisuusharkinta

Jatkossa varallisuus vaikuttaisi asumistukeen.

Muutos pienentäisi niiden ruokakuntien asumistukea, joiden nettovarallisuus ylittää 10 000 euroa, tai 20 000 euroa, jos ruokakunnassa on vähintään kaksi aikuista.

Tukeen vaikuttaviin vuosituloihin lisättäisiin 20 prosenttia varallisuusrajan ylittävän nettovarallisuuden määrästä.

Tuki loppuisi kokonaan 50 000 euron varallisuuden kohdalla.

Uudistuksen myötä tuen arvioidaan pienenevän 7 000 henkilöllä ja lakkaavan kokonaan noin 4 900 tuensaajalla.

Omaisuuteen lasketaan tuottava omaisuus, kuten kiinteistöt, asunto-osakkeet, metsäomaisuus, talletukset ja sijoitukset, sekä elinkeinotoiminnan ja maatalouden varat. Tästä omaisuudesta vähennettäisiin 2 000 euron käyttövara sekä velat.

Varallisuuteen ei laskettaisi esimerkiksi yksityiskäytössä olevaa autoa tai omassa käytössä olevaa kesämökkiä.

Esitysluonnos oli juuri lausuntokierroksella. Luonnos esitellään syksyllä eduskunnalle.

Lain on tarkoitus astua voimaan 1.1.2025.

Lähteet: Sosiaali- ja terveysministeriö, Thl

Joukossa on yksinhuoltajia ja osatyökykyisiä yrittäjiä, jotka ovat voineet nostaa asumistukea silloin tällöin. Tätä ryhmää ei ole otettu esitysluonnoksen arvioissa huomioon, sillä laskelmissa eivät ole mukana ne, jotka ovat olleet oikeutettuja asumistukeen vain osan vuodesta.

Myryn tavoin myös terveyden ja hyvinvoinnin laitos totesi lausunnossaan olevan tärkeää varmistaa, ettei muutoksen myötä synny kestämättömiä tilanteita elinkeinon tai ammatin harjoittamiseen tarvittavan omaisuuden osalta.

THL:n mukaan uudistus tulisi osumaan pieneen osaan asumistuen saajista, mutta heillä vähennys asumistuessa olisi huomattava.

Esitysluonnoksessa käytettyjen THL:n suuntaa-antavien laskelmien mukaan esimerkiksi reilun viidensadan yksinhuoltajan joukolla asumistuki tippuisi keskimäärin 266 euroa kuussa.

Takuusäätiön mielestä rajat ovat matalat


Myös liian matalat varallisuusrajat herättävät kritiikkiä joissain lausunnonantajissa. Ihmisiä raha-asioissa auttavan Takuusäätiön mukaan rajat eivät kannusta säästämään perinteisesti suositeltua 3–6 kuukauden palkan suuruista hätävaraa.

Tilannetta helpottaa hieman varallisuuden ulkopuolelle laskettava 2 000 euron hätäkäyttövara, joka vähennetään varallisuudesta. Takuusäätiön raja on kuitenkin liian matalalla.

– Se kestää ehkä yhden kodinkoneen rikkoutumisen, mutta jos katsastushenkilö sanoo samalla, että pitäisi uusia samalla talvirenkaat, niin sitä se ei enää kestä, Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar sanoo.

Esityksestä vastaavan sosiaaliturvaministerin Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mielestä rajat ovat riittävät. Hänen mielestään 10 000 euron varallisuusraja yhdessä 2 000 euron käyttövaran kanssa antaa tarpeeksi tilaa säästöille.

– Rajat mahdollistavat jatkossakin kotitalouksien taloudellisen varautumisen ilman vaikutuksia tukeen, Grahn-Laasonen sanoo.

Lainaukset Yle
 
vierailija
Asumistuen leikkaukset vaikuttavat erityisen voimakkaasti helsinkiläisiin

Hallituksen vuoden alussa tekemällä päätöksellä yleistä asumistukea laskettiin tuntuvasti ja myös asumistuen saamisen ehtoja kiristettiin merkittävästi.

Tehdyt muutokset vaikuttavat kaikkiin yleistä asumistukea saaviin kotitalouksiin, joita Kelan mukaan oli viime vuoden lopussa yli 400 000, mutta erityisen voimakkaasti muutokset vaikuttavat helsinkiläisiin asumistuen saajiin, toteaa Timo Metsola Vuokraturvan markkinakommentissa.

Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että helsinkiläisille tuensaajille tehtiin vastaavat leikkaukset kuin muillekin, mutta sen lisäksi samalla poistettiin helsinkiläisiltä oikeus saada muita pääkaupunkiseutulaisia korkeampaa asumistukea.

Siksi yleisen asumistuen leikkaukset vaikuttavat kahta eri kautta ja siten erityisen voimakkaasti helsinkiläisiin.

Lisäksi helsinkiläisiinkin vaikuttavat Metsolan mukaan kaikille yleisen asumistuen saajille yhteiset leikkaukset, joiden seurauksena asumistuki korvaa jatkossa aiempaa pienemmän osan ruokakunnan asumismenoista.
 
vierailija
Ja Heta korottaa vuokria jo toiseen kertaan. Vuokralaisia Heta ei uutisten mukaan ole saanut halutusti. Muutetaanko Hetan vuokra-asunnot pian omistusasunnoiksi, tai tuleeko maahanmuuttajia, joiden Helsingin hintatason vuokrat edelleen maksetaan Kelasta ilman asumistukileikkureita?
 
vierailija
Toivottavasti sijoitusasuntomarkkinat kärsivät oikein kunnolla ja niiden kokoomusta äänestävät omistajat saavat maistaa omaa lääkettään. Tosin kokoomus ja RKP luovat varmasti lisää sossutukijärjestelmiä näiden omistajille, jos tulee takkiin.
 
vierailija
Toivottavasti sijoitusasuntomarkkinat kärsivät oikein kunnolla ja niiden kokoomusta äänestävät omistajat saavat maistaa omaa lääkettään. Tosin kokoomus ja RKP luovat varmasti lisää sossutukijärjestelmiä näiden omistajille, jos tulee takkiin.
Osuu ay-liikkeen ja sdp:n nilkkaan. Ay-liikkeen pääosin omistama Kojamo ei maksanut viime vuodelta sy-liikkeelle verovapaita osinkoja ja eipä taida tältäkään vuodelta.
 
vierailija
Täällä on valitettu yritystukien määräsytä. Nyt sitten kuitenkin halutaan, että KELA asumistuen muodossa tukee kannattamatonta yritystä.
Jos kerran hyvin menestyviä yrityksiä tuetaan miljardeilla euroilla vuosittain kuten myös maataloutta EU-maiden eniten, tulee myös pieni- ja matalatuloisia tukea, joiden tulotaso alittaa asumistuen ehdot.
 

Yhteistyössä