\ Oma kuopukseni on ns. enkelilapsi eli kiltti, ei lyö, ei töni, ei vie leluja. Ihan oikeasti. Jää jalkoihin, enkä tiedä miten kasvattasin että osaisi pitää rohkeasti oikeuttaa ja puoliaan mennä ja olla missä itse haluaa pk:n pihalla kun toiset ei päästä eikä anna olla.
Mutta ei meillä lasta ole lyöty, eikä me toisiamme, missä hän väkivaltaa näkisi kun ei kotona eikä tv-ohjelmissakaan. !!!
:attn:
Eipä sitten osaa sitä itsekään käyttää.
[/quote]
Huhhuh sanon minä! Meillä ei todellakaan lyödä ketään kotona, ei käytetä väkivaltaa missään muodossa eikä koskaan katsota telkkaria lapsen hereillä ollessa ja silti 1v3kk poikamme välillä puree ja lyö ja tönii toisia lapsia! Ja on vienyt lelujakin. Aina kielletään ja ohjataan johonkin mukavampaan toimintaan (pois tilanteesta, pussaamaan, silittämään, halaamaan...). Ja teemme tämän kanssa joka ikinen päivä töitä ja paljon!!! Ja tätä on jatkunut jo kuukausia, välillä asiat on paremmin, toisina päivinä on rankempaa.
Itse kyllä olemme pohtineet asiaan syitä ja löytäneetkin niitä vilkkaan, taitavan, helposti turhautuvan, sosiaalisen ja iloisen pienen kultamme toiminnasta. Olemme myös löytäneet meille sopivia kasvatusmetodeja ja malleja. Ja määrätietoisesti yritämme kasvattaa lapsestamme hyvää yhteiskunnan jäsentä. Mutta silti aina välillä nousee karvat pystyyn esimerkiksi keskustelupalstoilla kun leimataan vanhempia suoraan jollain tavalla huonommiksi jos lapsi (pieni alle 3v) käyttäytyy agressiivisesti. Tai lapsen käyttäytymistä "häiriökäyttäytymiseksi". Miksi näin tehdään?
Ja jos oma lapsi on ns "kiltti" tai arka, ymmärrän ettei välttämättä pysty eläytymään sellaisen vanhemman rooliin jonka lapsi on täysin erilainen temperamentiltaan. On helppo ajatella että on itse onnistunut ja muut tehneet jotain väärin. En minäkään voi täysin ymmärtää miltä tuntuu olla aran lapsen äiti, sellaisen jota joutuu patistamaan eteenpäin. Mutta en minä halua syyllistää näitä äitejä millään tapaa. Tai isiä.
Ja vielä alkuperäiseen aiheeseen siitä miten tarhassa asioiden tulisi olla... Lapsia pitäisi ohjata oikeanlaiseen toimintaan toistensa kanssa. Kaikki lyöminen ja pureminen ja tuuppiminen tulisi kieltää säännöllisesti. Mutta, kun ryhmässä on paljon pieniä lapsia, hoitajia on vähän ja lapsilla on erilaiset temperamentit, miten se tapahtuu? En tosiaan kadehdi hoitajien työtä silloin kun ryhmässä on useita uhmaikäisiä tai muuten rajojaan kokeilevia vilkkaita lapsia.
Ja tästä syystä meidän vilkas poikamme pysyy joko äidin tai isin hoidossa, kunnes oppii kunnolla puhumalla ilmaisemaan itseään ja ymmärtämään sosiaalisia suhteita edes vähän.
[/quote]
On vastattava ja korjattava: en kuvittele onnistuneeni ja olevani verrattoman mainio kasvattaja koska kuopus on kiltti ja tottelevainen. Hän on ns. helppo lapsi, tottelee ja "ottaa opikseen" aika hyvin, vaikka saakin ihan normaaleja rääkymis-kohtauksia.
Minulla on kyllä lapsia enemmänkin kuin tämä kuopus ja onpa yksi lapsista varsin itsepäinen ja vilkas ja vahvatahtoinen ja olen saanut moitteita huonosta kasvatuksesta ko. lapsen suhteen. Kuitenkaan, edes tämä vilkas energipakkaus ei ollut mikään läpsijä, lelujen viejä, kiusaaja.
Olen huomannut että monilla vanhemilla on vaikeuksia sanoa lapsellen EI
Siis selkeä kieltosana. Kaikkea muuta tehdään kyllä: viedään pois, ohjataan muuhun jne, mutta ei sanota, että näin ei saa tehdä, tuota ei saa tehdä.. jne
Tai sitten toinen on se että vaikka kielletään, ja lapsi jatkaa, lasta ei viedä pois tilanteesta.
Jäähylle siis, pienikin poisvienti on lapselle iso asia.
Itsepäisempien kanssa tehdään enemmän ja useammin ja kerta toisensa jälkeen.. ja helpompien kuten kuopukseni, riittää yksi kerta.