Päivähoidon nollamaksuluokka säilyy
9.11.2007 16:46 (Päivitetty 9.11.2007 19:41)
Lasten päivähoidon nollamaksuluokka säilyy myös jatkossa. Hallitus pyörtää näin viime keväänä kovasanaista arvostelua herättäneen suunnitelmansa.
Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) perusteli hanketta alun perin sillä, että päivähoitoa pyritään ohjaamaan osapäiväpaikalle perheissä, joissa vanhemmat tai toinen vanhemmista on kotona samaan aikaan kun lapsi on hoidossa.
Nyt samaan pyritään päivähoitoasetuksen muutosesityksellä. Vanhemmille kaavaillaan oikeutta vaihtaa lapsen osapäiväpaikka kokopäiväpaikaksi jo seuraavana päivänä, jos syynä on vanhemman työllistyminen tai opiskelu. Näin kokopäiväpaikkaa ei olisi tarvetta pitää vain varmuuden vuoksi.
Kunnilla on nykyisin velvollisuus järjestää kokopäiväpaikka kahdessa viikossa.
Päivähoitomaksut ja koko sosiaali- ja terveydenhuollon maksujärjestelmän uudistus olivat esillä sosiaalipoliittisessa ministeriryhmässä perjantaina. Kaikkien muutosten on määrä tulla voimaan ensi vuoden elokuun alussa.
Ministeriryhmän mukaan päivähoidon vähimmäismaksun ohjaava vaikutus olisi jäänyt olemattomaksi ja sen maksukertymäkin mitättömäksi. Maksun ulkopuolelle olisi joka tapauksessa rajattu useita ryhmiä.
Päivähoitomaksun määräytymisessä käytettävää perhekäsitettä aiotaan uusia. Päivähoitomaksut alenisivat pienituloisilla, monilapsisilla perheillä ja joissakin tapauksissa yksinhuoltajilla.
Ylin päivähoitomaksu nousee nykyisestä 200 eurosta 233 euroon kuukaudessa.
Maksukattoon ei puututa
Sosiaali- ja terveydenhuollon maksu-uudistuksen tavoitteena on, että jatkossa sekä maksut että tulorajat seuraisivat kustannuskehitystä. Maksuja ei ole tarkistettu vuoden 2002 jälkeen.
Ensi elokuussa maksuja aiotaan korottaa keskimäärin 16 prosenttia. Terveyskeskuslääkärin vastaanoton käyntimaksu nousee 12,80 euroon ja sairaalan poliklinikkamaksu 25,60 euroon. Laitoshoidossa hoitopäivämaksu kallistuu 30,30 euroon ja lääkärintodistus 31,50 euroon.
Maksuihin tehdään myös rakenteellisia uudistuksia, joten kaikki maksut eivät nouse vuoden 2002 todelliselle tasolle.
Maksukattoa eli palveluista maksettavien maksujen "omavastuuosuutta" ei aiota korottaa. Maksukattoja on käytössä muun muassa terveyskeskusmaksuissa sekä matka- ja lääkekuluissa.
Lisäksi hammashoidon perusmaksuja aiotaan porrastaa niin, että asiakkaita saataisiin ennaltaehkäisevään hoitoon ja että hammaslääkärit voisivat keskittyä vaativampiin, korjaaviin hoitoihin. Suuhygienistillä käynti maksaisi edelleen 7 euroa. Hammaslääkärin toimenpidemaksu nousisi 9:ään ja erikoishammaslääkärin 13 euroon.
Suun ja hampaiden tutkimuksesta perittäviä maksuja porrastettaisiin niin, että vaativista ja paljon aikaa vievistä tutkimuksista perittäisiin suurempi maksu kuin yksinkertaisista ja nopeista toimista.
STT