Päikkäriasiaa....

Hei! Meidän poika on kohta 3-vuotias ja ajoittain päikkäreille käynti on tosi hankalaa. Joskus poitsu saattaa nukahtaa kiltisti kymmenessä minuutissa ja joskus taas voi mennä yli tuntikin. Ärsyttävää kun vähän väliä ollaan oven suussa ilmoittamassa milloin mitäkin juttua ja välillä kolistellaan leluja tai jotain muuta millä saisi huomiota. Päikkäreitä poika tarvitsee, muuten illat on yhtä hulabaloota! Siitä asti kun poika muutti omaan huoneseen, niin unille on käyty itsekseen, ei siis tarvitse nukuttaa mitenkään erityisesti. Onko muilla samanlaista meininkiä, kuuluuko kenties tähän ikään? Mitä konsteja olette keksineet että lapsi rauhoittuisi nukkumaan paremmin eikä vauhti jäisi päälle päikkäreille käydessä?
 
meillä tyttö nyt 2v10kk ei ole nukkunut unia noin 3kk, kunnes toissapäivänä pakotin sen nukkumaan, nyt nukutaan kolmatta päivää taas unia..aah! Pakottamista, kiinnipitämistä, huutoa ja uhkailua on käytetty..valitettavasti. Mutta äsken meni nätisti sänkyyn ja nukahti kainaloon. :kieh:
 
mami29
Meillä neiti aivan samanlainen.Päikkäreille ei saa millään keinolla ja sitten kuuden seittemän aikaanillalla nukahtaa milloin mihinkin..ja sitten kukutaan hereillä yhdentoista aikaan.
Kaikki mahdolliset keinot jo kokeiltu eikä mikään auta..eli jos jollain ois hyviä neuvoja niin laitakkaa vaik yv:nä.
Yöunille meno on myös aika ajoin hankalaa..joten siihenkin kaivataan neuvoja.
 
Meillä ei ole koskaan pakkonukutettu. Keskimmäinen lopetti päikkärit 1,5v ja kuopus 2v. Ovat olleet kotihoidossa. Toki lapset on ollu väsyneitä iltaisin, mutta nukkuvat sitten yöt putkeen 12h.

Nyt lapset aloittivat päiväkodissa ja aamuherätys on tuntia aiemmin. Päiväkodissa levätään (ei pakkonukuteta) ja meidän pienet "riiviötkin" nukkuvat tuokion. Mietin aluksi, että eivät sitten mene illalla nukkumaan, mutta sama rytmi toimii kuin ennenkin. Eli nyt torkut selvästi tarvitaan ja ihan hyvä näin.

Mainittakoon, että meidän kuopus nukkui jo 10kk ikäisenä vain yhdet max tunnin päikkärit eli en usko enemmistön kantaan, että KAIKKI lapset tarvitsevat päiväunia vielä 3-vuotiaanakin. Esikoisemme lopetti silloin.
 
Pauppiliini harmaana
Meillä on tyty 2 v 2 kk ja tarvitsee ehdottomasti päikkärit, vaikka niiden kanssa tapellaan välillä. Meillä päikkärit nukutaan n. klo 13.30 alkaen ja nukkuu n. 1-1,5 h. Joinain päivinä päikkärit on jääneet väliin ja ilta on yhtä kitinää! Juuri myöhempään iltapäivään päikkäreitä ei voi jättää, koska sitten virtaa riittää loppuillaksi liiaksi. Äkkiä vois ajatella, että yöunille nukahtaminen on sitten helppoa, mutta eipä vaan ole. Ja kunpa tyttö nukkuiskin yönsä läpi sen 12 tuntia, mutta kun ei nuku!! Ei vaikka päikkärit olis jääny välistä, itse asiassa silloin yö menee vielä huonommin kuin normaalisti. Yöunet meillä nukutaan yleensä klo 21.30-07.00. Yöravi on jokaöistä. Ehkä tässä viimestään vuoden kuluttua sais itsekin nukkua yönsä putkeen \|O
 
epsukepsu
Meidän poika on nyt tähän 3,5-vuoden ikään asti nukkunut ihan ok noi päiväunet, vaikka tuossa vuosi sitten oli pientä tahtojen taistelua aiheesta. Nyt noi päiväunet taitavat olla kuitenkin jäämässä pois, vaikka ihan nätisti poika menee nukkumaan, ilman mitään tappelua, mut uni ei vaan tule silmään. Tänäänkin pyöri sängyssään 1,5t ja kävin sitten hakemassa pois.. Toivon etteivät noi päikkärit vielä jäis pois, mut jos jäävät, niin päivälepo ainakin pidetään "ohjelmistossa", jotta edes hetken lepää.

Meillä on aina auttanut unisadut tuohon rauhoittumiseen. Kirjoja luetaan yleensä 20-30 min, joskus enemmänkin ja siitä onkin sitten hyvä mennä nukkumaan. Sekä päivä-että yöunille mentäessä aina luetaan. :)
 
--kookos--
Voisitko ajoittaa vaikka kauppareissun autolla tai rattailla siihen päiväuni-aikaan, niin jos nukkuis sit siinä matkalla tirsat. Niin minä olen tehny tossa vaiheessa. Täytyy kyllä myöntää että olis ihana kun sais itekkin levättyä sen päiväunien ajan, nukkua tai vaikka lukea rauhassa lehden.
 
2v tyttäreni lopetti 3h päiväunet kuin seinään. Tunnin nukutukset ja riitelyt, viikon yritin. Sitten rupesin laittamaan nukkumaan 19.45 nukkumaan ja hän nukkuu 12h. Sitä ennen yöt ravausta. Alussa oli iltaisin väsynyt, mutta luettiin kirjoja ja rauhallisia leikkejä ja nyt hän nukkuu yöt hyvin ja nukahtaa illalla helposti. Suosittelen.

Itselläni on 3 lasta, joista hän on nuorin. Hän huomasi ettei muutkaan nuku, hänkään ei halua nukkua. Lapset ovat kotihoidossa, jolloin elämä on leppoista. Hän nukkuu 8.00 aamulla. Kaikki ovat tyytyväisiä. Kaikki lapset nukkuvat 20.00-20.30. Muuten en jaksaisi heitä kotona hoitaakkaan jos kukkuisivat myöhään.
 
Villiviikarin äiti
Meillä on ihan järkkyä ollut nyt kuukauden tuo päivä- ja yöunille käynti. Poika 2 v 4 kk.

Yöunille saattaa "nukutus" kestää 1½ tuntiakin. Tänään yritettiin taas kerran päiväunille reilun tunnin, mutta poika on pirteä kuin peipponen. Eihän siitä pakottamalla mitään tule. Nyt on ollut 4 päivää ilman päiväunia (joka päivä on yritetty..), eikä yksinkertaisesti ole väsynyt. Eihän siitä pakolla mitään tule. Illalla nukahtaa kyllä sitten yleensä n. puolessa tunnissa, jos ei ole nukkunut päikkäreitä.

Tuntuu, että tuon ikäinen lapsi tarvitsisi vielä päiväunet, mutta kun ei nuku, niin ei nuku. Jaksaa ihan hyvin iltaan asti, iltapala meillä on klo 20 ja petissä klo 20.30. Herää n. klo 8 aamulla. Kai siinä sitten on tarpeeksi...?

Tuntuu vaan niin kurjalta, kun päiväunien tärkeyttä aina korostetaan. Mutta en kyllä rupea kotona herättämään seitsemältä aamulla sen takia, että nukahtaisi paremmin päikkäreille. Eihän siinä ole mitään järkeä?

Olisihan se itsellekin pieni tauko päivään, jos nukkuisi päiväunet, mutta kun ei niin ei... \|O
 
Titu
Meillä ollut myös ongelmia nukkumisen kanssa, tyttö 2v4kk. Iltaunille mennessä saattaa pyöriä sängyssä ja "pitää itseään valveilla" 1-1.5tuntia. Supattelee ja touhuaa taukoamatta. Välillä yritin "nukuttaa" eli istuin vierellä ja rauhoitin tilannetta; vaihtelevalla menestyksellä. Edelleen nukahtaminen on hankalaa, joten oikeaa jujua siihen ei ole keksitty. Tyttö nukkuu siis omassa huoneessaan.

Päiväunille nukkuminen oli myös hankalaa, mutta koska pidän päikkäreitä hyvin tärkeänä lapsen ja itseni kannalta, aloin nukuttamaan tyttöä viereeni (vuoden tauon jälkeen) ja nukahtaa nopeasti, kun ei mun vieressä oleessa voi suhista ja pyöriä. Nukkuu 1.5-2h päikkäreitä.

Nyt vireillä päivärytmin aikaistus, eli että herättäis viimeistään kasilta, päikkäreille 12.30 ja yöunille 20.30 tienoilla. Koitan nyt pitää rytmistä kiinni, jotta arki alkaisi taas rullata. Jos unet menee pieleen, on seurauksena väsynyt ja kitisevä tyttönen.

Nukkumaan meno meillä sinänsä on mieluista puuhaa, siitä ei koskaan ole taisteltu. Olemme pitäneet nukkumista myönteisenä ja houkuttavana esim puhumalla, että kun teet sen ja sen asian, pääset sitten unille pupun viereen. Toimii edelleen...

Tsemppiä kaikille unien kanssa taiteileville! :)
 
järki käteen
Uskomatonta lukea täältä, että tosiaan joku luulee saavansa lapsen päiväunille pakottamalla ja huutamalla. Nukahtaisitteko itse pahalla mielellä kun joku raivoaa vieressä? Aika painajaista täytyy olla lapselle ja varmaan nukkumaanmenon hetket jännittää jo etukäteen, eikä uni sit tulekaan kunnolla ikinä ennenkuin on niin väsynyt että nukahtaa väkisin. Kaikki lapset ei tosiaan tarvitse päiväunia. Meillä päiväunet loppuneet n kahden vuoden jälkeen itsestään, illalla mennään nukkumaan sitten hieman aiemmin ja väsyneempänä eli iltasadun jälkeen nukahtaen. Joskus lapset huutavat äidin tai isän hetkeksi sängyn viereen istumaan ja nukahtamista turvaamaan. Jos äiti tarvitsee rauhallisen kahvihetken keskellä päivää, oon pistäny videon pyörimään ja lapset sohvalle köllöttämään. Ja ei ne lapset mihinkään univajeeseen jää. Nukkuvat sit yöllä pidempään. Rauhoittukaa ihmiset ihmeessä näiden päiväunipakottamisten kanssa. Mitähän tapahtuu jos vaikka lopetatte asialla stressaamisen ja lastenne ja itsenne kiusaamisen? Huolet loppuu?
 
Sama homma välillä täälläkin!
Kun mennään päikkäreille, niin 2,5-vuotiaalla on pissahätä, sitten kakkahätä ja jano ja ties mitä. Näin ei kuitenkaan ole aina, välillä nukahdetaan ihan nätisti.
Mietin tuota edellistä kirjoitusta... Joskus on vaan mielestäni pakotettava päiväunille, vaikka se kuulostaakin pahalta. Iltapäivä ja ilta menee muuten aivan plörinäksi. Ei sitä tietenkään tarvitse huutamalla ja raivoamalla tehdä. Jos illat sujuvat ilman päikkäreitä suht hyvin, eikä lapsi vaikuta väsyneeltä, niin sittenhän voi yrittää olla ilmankin.

Meillä yleensä tepsii se, että lempinukke otetaan sängystä omaan "sitteriin", jos höpinät ja leikkiminen sängyssä ei lopu. Joskus tyttö ei nuku päiväunia ollenkaan. Sitten jos lähdetään sen jälkeen autolla liikenteeseen, niin uni tulee heti, valitettavasti vaan väärään aikaan.
Ystäväni kertoi, että hänen isänsä lähti aina ajelulle lasten kanssa, kun päikkärit eivät natsanneet kotosalla. Itse en tuohon autoruljanssiin lähtisi, vaikka sinne tyttö yleensä nukahtaakin.


 
Tämä lapsi
\
Alkuperäinen kirjoittaja 11.09.2006 klo 14:08 Pauppiliini harmaana kirjoitti:
Meillä on tyty 2 v 2 kk ja tarvitsee ehdottomasti päikkärit, vaikka niiden kanssa tapellaan välillä. Meillä päikkärit nukutaan n. klo 13.30 alkaen ja nukkuu n. 1-1,5 h. Joinain päivinä päikkärit on jääneet väliin ja ilta on yhtä kitinää! Juuri myöhempään iltapäivään päikkäreitä ei voi jättää, koska sitten virtaa riittää loppuillaksi liiaksi. Äkkiä vois ajatella, että yöunille nukahtaminen on sitten helppoa, mutta eipä vaan ole. Ja kunpa tyttö nukkuiskin yönsä läpi sen 12 tuntia, mutta kun ei nuku!! Ei vaikka päikkärit olis jääny välistä, itse asiassa silloin yö menee vielä huonommin kuin normaalisti. Yöunet meillä nukutaan yleensä klo 21.30-07.00. Yöravi on jokaöistä. Ehkä tässä viimestään vuoden kuluttua sais itsekin nukkua yönsä putkeen \|O
Menee kyllä aivan liian myöhään päikkäreilleen. Jos lapsi herää jo klo 7, niin kyllä petissä olisi hyvä olla jo klo 12. Luultavasti tästä syystä yöt levottomia. Herää päikkäreiltä niin myöhään, ettei unta riitä koko yöksi ja nukahtaminen vaikeata? Ja kokoajan kärsii univajeesta. Yöunet lyhyet ja katkonaiset. Saatte yöt sujumaan paremmin un aikaistat päiväunille menoa. Yöunille voit siten laittaa jo klo 20 kun et anna lapsen nukkua klo 14 pitempään. Kokeile rytmittää unet uudestaan, yllätyt positiivisesti.
 
Jos tämänikäinen
\
Alkuperäinen kirjoittaja 08.09.2006 klo 16:45 mami29 kirjoitti:
Meillä neiti aivan samanlainen.Päikkäreille ei saa millään keinolla ja sitten kuuden seittemän aikaanillalla nukahtaa milloin mihinkin..ja sitten kukutaan hereillä yhdentoista aikaan.
Kaikki mahdolliset keinot jo kokeiltu eikä mikään auta..eli jos jollain ois hyviä neuvoja niin laitakkaa vaik yv:nä.
Yöunille meno on myös aika ajoin hankalaa..joten siihenkin kaivataan neuvoja.
lapsi ei nuku päikkäreitä, yöunille tulisikin laittaa klo 19 viimeistään. Ihan oikeaan aikaan se lapsi nukahtaa, äiti hyvä! Ja jos kerrot lapselle että riittää kun lpeää rauhassa tunnin, niin saa nousta ylös, kummasti tehoaa. Lapsi rauhoittuu kun tietää etttei pakolla nukuteta ja pääsee pois kun on aikansa levolla. Joskus sitten vahingossa nukahtaa. Tämänikäiset ovat uhmaiässä ja osaavat vastustaa unta, se kuuluu asiaan. Lepoa silti hyvä saada vähintään tunti päivällä. Jaksavat tunnin levolla klo 19 asti. Älä pakota lasta nukkumaan, siitä alkaa tahtojen taisto ja lapsi alkaa pelkäämään sänkyyn menoa.
 
Poika 3,5v ja nukkuu silloin tällöin päikkärit,ei joka päivä. Yleensä kerhopäivinä kun joutuu heräämään aikasemmin (klo 8) niin kerhon jälkeen 13-13.30 mennään nukkumaan,nukahtaa ainoastaan jos minä menen mukaan ja nukahtaa tosi nopeesti. Yrittää ehkä vähän pelleillä ja höpöttää mut uskoo kun sanon että nyt nukutaan. 1,5-2 tuntia on hyvä aika niin saa sitte illalla unta. Poika on kotihoidossa joten joka aamu ei tarvi herätä aikasin,on aina tottunu nukkumaan noin yheksään. Joskus saattaa nukkua pidempääkin ja silloin ei nukuta päikkäreitä mut sitte menee illalla pikkasen aikasemmin nukkumaan klo 20-20.30. Normaalisti menee 21-21.30. Selvästi tarvii päiväunet vielä muuten illalla on ylikierroksilla. 13.30 kuitenkin pitää viimeistään mennä nukkumaan muuten ei saa illalla unta.
 

Yhteistyössä