Eikö tässä influenssarokotteessa ollut jotain samoja ainesosia kuin sikapiikissä? Sitten olen ymmärtänyt väärin.
Alle 65-vuotiaat rokotetaan Vaxigripillä, millä ei ole mitään tekemistä sikainfluenssarokotteen = Pandemrix kanssa.
Yli 65-vuotiaat saavat Fluarix-rokotteen, joka on saman firman valmistama kuin Pandemrix oli. THL kertoo rokotteiden samankaltaisuudesta näin:
Miten kausi-influenssarokote eroaa sikainfluenssarokote Pandemrixista?
Kansalliseen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteita on käytetty jo 1970-luvulta lähtien. Niissä ei ole säilytysaineita eikä tehosteainetta (adjuvanttia) kuten Pandemrix-rokotteessa oli. Erityisesti pandemiarokotteen tehosteaineen on arveltu myötävaikuttaneen narkolepsian puhkeamiseen lapsilla ja nuorilla.
Pandemrix-rokote antoi suojaa vain yhtä influenssavirusta vastaan. Kausi-influenssarokote sen sijaan antaa suojaa kolmea eri influenssavirusta vastaan. Yksi näistä viruksista on sikainfluenssa H1N1, joka kiertää yhä maapalloa ja on vaarallinen niille, joilla ei ole suojaa H1N1-virusta kohtaan.
Jaottelu on ollut tarpeen, koska kaikille ei riitä Vaxigripiä. Perusteluksi ikäjaoitteluun THL on ilmoittanut sen, että narkolepsiaan sairastuneiden joukossa ei ole ollut keski-ikäisiä tai vanhuksia, vaan sairastuneet ovat olleet lapsia ja nuoria aikuisia. Tätä samaista Fluarixia on käytetty koko väestöön myös aimpina vuosina, eikä narkolepsiatapauksia ole tullut. THL kertoo asiasta seuraavaa:
Voiko kausi-influenssarokote aiheuttaa narkolepsiaa?
Todennäköisesti ei. Tuoreet havainnot narkolepsiatutkimuksista kuitenkin viittaavat siihen, että lasten ja nuorten aikuisten narkolepsiatapaukset eivät selity yksin adjuvantilla, kuten aiemmin luultiin. Täysin vastaava adjuvantti oli käytössä Kanadassa, missä narkolepsian ei tähän mennessä ole todettu lisääntyneen rokotetuissa.
Euroopassa ja Kanadassa käytettyjen sikainfluenssarokotteiden antigeeniseokset sen sijaan eroavat toisistaan. Näin ollen uskotaan, että myös antigeeniseoksella on merkitystä narkolepsian puhkeamisessa. Kausi-influenssarokotteista Fluarixin antigeeniseos on valmistettu samalla tavalla kuin Pandemrixin. Ei ole näyttöä siitä, että Fluarixin antigeeniseos yksin ilman adjuvanttia voi aiheuttaa narkolepsiaa. Varovaisuusperiaatteen nojalla THL ei kuitenkaan tänä vuonna suosittele Fluarix-rokotetta alle 65 vuotialle.
Fluarixia on käytetty Suomessa vuodesta 1997, ja koko tämän ajan se on sisältänyt antigeeniseosta, joka on valmistettu samalla tavalla kuin Pandemrixin antigeeniseos. Kansallisessa rokotusohjelmassa Fluarix on ollut kahtena viime vuonna. Tänä aikana sitä on annettu Suomessa 65 vuotta täyttäneille noin 400 000 annosta, eikä narkolepsian ole todettu lisääntyneen. Nuorten aikuisten ja lasten kohdalta näin laajaa käyttökokemusta ei kuitenkaan ole.