Opintojen tukeminen - puheet ja teot (ristiriitaista, sanoisin?)

vierailija
(Juhla)puheissa kyllä kovasti korostetaan, miten yhä suuremman osan suomalaisista pitäisi tulevaisuudessa olla korkeakoulutettuja ja samoin muistetaan aina mainita että miten työttömien tulisi olla valmiita kouluttautumaan uusille aloille, jos nykyinen ala ei enää työllistä.

Mutta sitten kuitenkin, jos olet AMK- tai korkeammin koulutettu ja jäät työttömäksi, niin alan vaihtamisesta ja uudelleen kouluttautumisesta on tehty käytännössä mahdotonta, kiitos opintotukikuukausien rajaamisen.

Ymmärrän toki, että tällä pyritään estämään ns. "ikuinen opiskelu", mutta jostain kumman syystä sama rajaus ei koske ammattikoulutuksia ja -tutkintoja, vaan niitä saat suorittaa kelan tuilla kuinka monta tahansa. Ja samaan aikaan kuitenkin työnantajien vaatimukset ovat kasvaneet ja kasvavat sen suhteen millaista koulutusta hakijoilta odotetaan

Että jos lähdet opiskelemaan tällaista AMK- tai korkeamman asteen tutkintoa, niin siinä sitten pitää osata tietää ilman mitään ennakkokokemusta, että sovitko ylipäänsä alalle ja viihdytkö työssäsi sekä myös osata ennustaa, että onko siellä omalla alalla töitä vielä vaikka viiden tai kymmenen vuoden päästä, koska jos valitset väärän alan, niin toista mahdollisuutta et saa.

Nyt varmaan moni sanoo, että voi opiskella töiden ohella, ja maksaa opinnot palkalla. mutta eiköhän kuitenkin työttömällä ole enemmän tarvetta uudelleenkouluttautumiseen kuin työssä olevalla. Mutta nähtävästi on sitten ilmeisesti niin, että vaikkapa AMK-tutkinnon suorittanut pysyy työttömänä (jos oma ala ei enää työllistä) kuin että hän menisi opiskelemaan vaikkapa jonkun paremmin työllistävän toisen AMK-tutkinnon
 
vierailija
Voi katsos huudella sitten lisää sitä osaavaa työvoimaa ulkomailta kun omien koulutustaso laskee. Ja ihan naurettavaa sekin miten ulkomaalaiset voi suomalaisten verorahoin tuetuissa opinahjoissa opiskella ja viedä joltain täkäläiseltä opiskelupaikan ja sitten vielä viedä sen osaamisensa pois maasta hyödyttämättä Suomea mitenkään. Sanoisin että vasta kun kaikki yhteishaussa hakeneet suomalaiset on saaneet paikan voidaan ylimääräiset jakaa ulkomaalaisille ja maksua vastaan. Ei ole varaa syrjäyttää yhtään enempää ihmisiä.
 
vierailija
Korkeakoulutuksen ideana ei ole olla ammattitutkinto. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Ajatuksena on, että ihminen voi toimia tutkintonsa avulla monessa eri ammatissa. Jos on vaikka opiskellut englannin kieltä, voi toimia suoraan kieleen liittyvien tehtävien lisäksi vaikkapa viestinnän, asiakaspalvelun tai myynnin parissa. Ei tarvitse aina kouluttautua uudestaan kun haluaa vaihtaa ammattia.
 

Yhteistyössä