Onko syytä huolestua?!

Tyttöni on nyt 2v3kk;n ikäinen ja ongelmana on erittäin epäselvä puhe. Yritystä on paljon, mutta harva selvää saa. Ystävilläni on paljon saman ikäisiä lapsia, joiden puhe on mahdotonta pälpätystä ja selvää.

Muuten tyttö on reipas ja fiksu, ymmärtää puhetta, tunnistaa värejä. Oppi 8kk:n ikäisenä kävelemään, alle vuoden iässä luopui pulloista ja tutista, ja täysin kuivaksi oppi ennen 2vuotis synttäreitään,osaa ajaa polkupyörää ja piirtää jopa oman kuvansakin jo....hienoja saavutuksia, mutta se puhe huolestuttaa...siis äitiä tietysti enemmän kuin tyttöä itseään, mutta olisiko jollakin jotain vinkkejä, jolla voisi treenata ja saada selkeämmälsi äänteitä?!

Sanoja siis löytyy, mutta ei selvästi esim: äiti on edellenkiin täi-ti. Neuvolasta neuvottiin 2 ja puol vuotiaana tilata aika puheterapeutille,mikäli puhe ei ole parantunut selkeästi.

Olenko vain malttamaton äiti vai pitäisikö asiaan jotenkin puuttua jo aiemmin?!
 
Vasta oli juttua jossain lehdessä liikkuvaisista lapsista, jotka ovat lähteneen aikaisin kävelemään ja liikkuvat muutenkin paljon, heillä usein puhe alkoi myöhemmällä iällä ja on epäselvää. Vain pieni prosenttiosuus lapsista on näitä ja heillä ei siis muuta ongelmaa ole, ovat siis toiminnoissaan jopa lahjakkaitakin ja mitään adhd:tä eikä dysfasiaa heillä.

Suurinosa heistä puhui jo kouluikään mennessä ikätasoisesti, jos saivat apua puheterapiasta ja osalla on ollut viittomatkin käytössä. Mutta siis jos lapsesi kuuluu tähän ryhmään ei tarvitse olla huolissaan. Kannattaa kuitenkin käydä puheterapiassa hioituttamassa kielen kunnolla, jotta lapsi tulee paremmin ymmärretyksi.
 
Kai ne neuvolassa tietää. Puheterapeuttia odotellessa, jos sitä tarvitaan, voit kotona lukea mahdollisimman paljon hyviä, helppoja lastenkirjoja missä on tuttuja sanoja, esim. Minttua, Sannaa ja Teemua, Ainoa jne.. ja puhua selkeästi lapselle, lyhyitä lauseita, pelata muistipelejä jne..
 
Kiitos ymmärryksestä....odottelen kovasti lisää puhetta, jota joka päivä hieman lisää tuleekin. Muistelin juuri, että esikoisen kanssa oli sama juttu, mutta sitten 2 ja puol vuotiaana puhuikin jo hyvin...ehkä tässä äiti vain "höperöi" ja odottelee kaiken tapahtuvan nopeasti, kun muuten tyttö on yllättävän reipas ja osaava, varsinkin motoriikkaan liittyvissä asioissa. Kyllä me aiomme puheterapeutin luona käydä, kun se aika koittaa...toivottavasti siihen mennessä tuo kielellinen antikin olisi jo parempaa ;)
 
Meillä poika 2v 3kk ja nyt vasta alkaa toistaan 3 tavuisia sanoja perässä. Toki eivät mene useinkaan aivan oikein. Muuten tulee selviä sanoja kuten äiti, auto, minä, tulee, menee, vauva..jonkin verran yksinkertaisia lauseitakin.

Minulle taas neuvolasta sanoivat että ei vielä tarvitse olla huolissaan, koska kuitenkin yrittää jotain aina sanoa tai muodostaa sanoja. Koko ajan huomaan että menemme eteenpäin pikkuhiljaa. Itse olisin 3-vuotiaan kanssa jo huolissaan.
 

Yhteistyössä