Onko RAHA ainut arvo tässä yhteiskunnassa?

  • Viestiketjun aloittaja missä arvot?
  • Ensimmäinen viesti
missä arvot?
Häiritseekö/ahdistaako ketään muuta, että ainut puheenaihe nykyään politiikassa ja yhteiskunnan asioista puhuttaessa on raha ja säästäminen, säästäminen ja säästäminen?
Eikö pitäisi ajatella ja tuoda esille myös muita arvoja? Ne antaisivat myös motivaatiota ja aikaansaisivat säästöjä.
Ehkä nyt olisi tosiaan tärkeintä nostaa esille toinen toisestaan välittäminen.
Pitäisi korostaa, että jokainen on tärkeä ja arvokas ihminen.
On oikein pyytää apua ja antaa apua.
Tätä kautta voisi myös tulla säästöjä moneltakin taholta. Jos ihmiset voisivat paremmin, esim. huostaanotot voisi vähentyä, yritykset haluaisivat toimia oikein ja rehellisesti jne jne.
Jos ainut elämän sisältö on että pääasia että valtio SÄÄSTÄÄ ja ihmiset tekee TYÖTÄ ja KULUTTAA niin ei ihme jos ihmiset ahdistuu.
 
Kun on rajalliset resurssit niin on määriteltävä millä perusteilla sitä jaetaan. Politiikan yksi tärkeimmistä tehtävistä taitaa olla se rahan jakaminen ja kerääminen yhteiskunnalta/yhteiskuntaan. Puolueilla on omat arvonsa joiden huomioonottamista ne ajavat. Kun haluat vaikuttaa, liityt puolueeseen. Eli, mun käsittääkseni raha ei itsessään ole arvo (jokin määritelmä oli että se on vaihdon väline, mutta mitä enemmän rahaa sitä tiuhempaan se vaihtaa omistajaa...). Saahan sillä materiaa ja valtaakin mutta enmmän se on vain väline. Ja nyt on raha tiukassa, niin kai siitä puhutaankin enemmän, vrt rajalliset resurssit. Tällöin myös ne minne sitä voidaan kohdistaa täytyy puntaroida tarkemmin. Kyllähän yhteiskunta pyrkii turvaamaan perustarpeet (terveydenhuolto, opetus, päivähoito, vanhustenhoito jne), mutta niistäkin on tingittävä kun on muuten tiukkaa.
 
"vieraana"
Tiukka taloudellinen keskustelu usein tarkoittaa sitä, että unohdetaan muu arvokeskustelu, tai ainakin se arvomaailma koventuu selkeästi. Ei poikkeuksellista. Vähän ehkä epäloogista, sillä huonossa taloudellisessa tilanteessa oikeasti sillä muullakin arvomaailmalla on isompi merkitys
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";28894973]Rahalla on keskeinen asema yhteiskunnassa, jossa kansalaisista huolehtiminen on siirtynyt suvuilta, naapurustoilta ja muilta yhteisöiltä yhteiskunnalle.[/QUOTE]

Jeah :D On se hienoa olla osa holhousyhteiskuntaa.
 
gbbvt
[QUOTE="vieras";28894973]Rahalla on keskeinen asema yhteiskunnassa, jossa kansalaisista huolehtiminen on siirtynyt suvuilta, naapurustoilta ja muilta yhteisöiltä yhteiskunnalle.[/QUOTE]

Mikä on se yhteiskunta joka hoitaa? Luulen että rahalla ei tulevaisuudessa voi kaikkia ostaa.
 
"jep"
Tuntuu olevan. :( Alkaen siitä, että lapset opetetaan kilpailemaan toisiaan vastaan. Ja sitten ihmetellään missä vika, kun alkaa räjähdellä...

Aina tavoitellaan suurempaa voittoa ja omaa etua. Missä ovat humaanit arvot ja ympäristön huomioonottaminen? Sen sijaan, että rakennetaan uusia ydinvoimaloita, olisin valmis tinkimään sähkön käytöstä.
 
M32
Raha on ns. välinearvo eli siitä on hyötyä, kun haluamme saavuttaa ja pitää yllä niitä asioita, jotka ovat meille kaikkein tärkeimpiä. Rahalla saa ruokaa, katon pään päälle, terveydenhuoltoa, koulutusta ja mahdollisuuden toteuttaa itseään. Se ei kuitenkaan ole (tai sen ei pitäisi olla) itseisarvo, arvo sinänsä. Pelkällä rahalla ei tee mitään, ja sitä voi käyttää yhtä lailla turhuuksiin kuin tärkeyksiinkin.

Lama on puolestaan syynä siihen, miksi rahasta ja säästämisestä käydään nyt paljon julkista keskustelua. Kun rahaa ei ole entiseen malliin, sen käytöstä joudutaan väittelemään enemmän. Tässä suhteissa Suomi ei eroa perusperheestä. Riitoja rahan käyttämisestä ja erimielisyyksiä taloudellisen tilanteen parantamisen keinoista tulee väistämättä.
 
gbbvt
[QUOTE="vieras";28895054]Sehän on vain positiivinen asia, jos jotkut alkavat tehdä ilmaiseksi sen, mistä tänä päivänä halutaan palkka.[/QUOTE]

Ei sitä kukaan alkaa tekemään ilmaiseksi, korkeintaan joutuu kun ei löydy ihmisä jotka hoitaisi omat vanhempani tai lapseni. Vastuu jo tänä päivänä alkaa olla sellaista jota ei rahalla saa.
 

Yhteistyössä