Onko meidän 2 v viivettä kehityksessä?

  • Viestiketjun aloittaja Mietin
  • Ensimmäinen viesti
Mietin
Lapsi täyttää viikon päästä 2 vuotta ja aloitti kuukausi sitten päiväkodissa. En tiedä muiden lasten ikiä mutta hakiessa lasta kiinnitän aina huomiota siihen, että muut paljon pienemmiltä näyttävätkin ovat taidoiltaan paljon isomman oloisia kuin meidän tyttö.

Tuntuu, että muut lapset puhuvat paljon enemmän. Laskin, että meidän tytöllä on 15 selkeää sanaa muuten kommunikoi omilla sanoilla ja osoittamalla yms. Tapailee kyllä paljon sanoja varsinkin hoitopäivien jälkeen. On hoidossa yleensä vain 1-2 päivänä/ viikko niin huomaa eron. Kotona ollessa tyytyy käyttämään omia sanoja mitä me vanhemmat ymmärrämme mutta hoitopäivien jälkeen on usein kova sanojen harjoittelu.

Tyttö ei osaa vielä pukea esim. haalaria jos se laitetaan hänen eteensä. Ei ole edes tippaakaan kiinnostunut pukemisesta vaan vieraissa paikoissa rimpuilee ja juoksee karkuun kun pitäisi pukea. Kotona istuu yleensä nätisti sylissä kun puetaan.

Juo nokkamukista ja triptrapissa on vielä se vauvakaari kun istuminen ja juominen on säheltämistä. Vääntelehtii ja valuttaa itseään tuolista pois, saattaa heittää mukin lattialle otettuaan hörpyn. En ole kyllä edes jaksanut nyt antaa tavallisesta mukia tytölle kun saatoin joutua täytyämään mukin helposti kuusikin kertaa ruokailun aikana kun heitti mukin aina lattialle otettuaan hörpyn.

Pottaharjoittelut ovat ihan alkutekijöissä. Välillä ei malta istua potalla kuin todella lyhyen hetken eikä pottaan ole vielä mitään tuloksiakaan tullut.

Reilu 2 viikon kuluttua on kyllä 2 v neuvola mutta olisi kiva kuulla etukäteen kuinka huolissaan täytyy olla ja mitä erityisesti kannattaa ottaa neuvolassa puheeksi. Kannattaako vastia jotain lisätutkimuksia tai vastaavaa?
 
yksilöllistä
Meidän juuri 2 v täyttävä ei myöskään osaa pukea muuta kuin kypärälakin ja housut puoleen väliin (vanhemman pitää vetää ylös). Puhua osaa jo aika hyvin, jopa 4-5 sanan lauseita, mutta puheenkehitys on hyvin yksilöllistä. Potalla saattaa käydä silloin tällöin, joskus jotain tulee ja joskus ei. Syödä osaa itse (jos viitsii) ja on jo n. puoli vuotta juonut tavallisesta mukista.

Onko teidän lapsi esikoinen? Meillä esim omatoiminen syöminen ja pukemisen opettelu tuli esikoisella myöhemmin. Pikkusisarus ottaa vanhemmasta mallis ja on joitain asioita oppinut nopeampaa.
 
"Tiiu"
Meillä ensi vkolla 2v täyttävä poika. Puhuu 4 sanan lauseita mutta ei Ile tippaakaan kiinnostunut pukemisesta :D

Potalla käydään säännöllisesti aamuisin herättyä, ennen ulkoilua,unia ja illalla. Näistä pottakerroista olisi hyvä aloittaa ja pitää kiinni niin siihen tulee rutiini niin lapsella kunvsnhemmillakin. Ei ole pääasia tuleeko sinne mitään, se on vain ajan kysymys. Rutiinin muodostus tärkein.

Poika syönyt itse 1v asti, seurannut isosiskonsa syömistä ja innostui. Tavalliseen mukiin siirryttiin reilu vuoden ikäisenä.

Jokainen lapsi kehittyy omaan tahtiinsa. Varsinkaan puheen kehitystä turha vertailla, en olisi huolissani. Olen hoitanut 2v jotka eivät vielä puhuneet lainkaan mutta 3v mennessä puhuivat sujuvasti :)
 
Vierras
Ihan normilapselta kuulostaa. Monikaan esikoinen ei haluaisi luopua saavutetuista eduista kuten siitä että että aikuinen pukee.. Päiväkodissa usein melko nopeasti kuitenkin matkimalla muita oppivat. Riippuu tietysti lapsen temperamentista miten innokas on tekemään itse.
Kannusta aluksi riisumaan esim ulkovaatteet sisään tullessa ja sisävaatteet kylpyyn mennessä jne. Roolivaatteet/prinsessaleikit yms on jossain vaiheessa sitten kannustanu siihen pukemiseen, esikoisella oli prinsessavaihe joskus 2-3 vuotiaana kun vaihoi vaatetteita useampaan kertaan päivän aikana.

Lapsella ei varmaan sitten ole jano jos juomapullolla vaan leikitään. Koita tarjota juomaa vasta ruokailun lopuksi tai jos lapsi pyytää.
 
Vie ras
Meidän poika oli 2 vuotis neuvolaan mennessä juuri alkanut sanomaan yksittäisiä sanoja. Edelleenkään ei suostu haalaria pukemaan ja ikää jo 4 vuotta. Kuivaksi oppi 3 vuotiaana. Ja ihan normaali menevä poika.
 
hhggj
Kuulostaa ihan normaalilta. Mutta mukia en nostais lattialta jos tahallaan tiputtaa. Hakee itse tai on juomatta. Vettä helppo antaa erikseen ruuan jälkeen, jos jää jano. Sun pitää vaan kitkeä tuo opittu tapa heittää muki lattialle. Muuten kaikki hyvin.
 
Mietin
Lapsi on ainut lapsi niin ei tosiaan ole sisarusta keneltä ottaa mallia.

Olemme koittaneet kannustaa riisumiseen ja pukemiseen mutta yleensä yrittää vain hetken ja sitten nostaa kädet ylös. Sukat riisuu itse ja housut vetää nilkkoihin. Sukkia koittaa vain asetella jalkojen päälle, jos kehoitan laittamaan sukat jalkaan. Ulkovaatteista riisuu hanskat ja myssyt sekä haalarista hihat mutta ulkovaatteiden pukemiseen emme ole oikein saaneet lasta motivoitua.

Omatoimisesti syömään ja juomaan nokkamukista oppi muistaakseni melko aikaisin, en vain nyt muista koska. Mutta sen muistan, että vuoden ikäisenä joi tavallisesta pikkumukistakin jonkun aikaa mutta nyt tosiaan on tullut jäädäkseen tuo mukin heittely ja juomalla pelleily eikä kiellot tehoa. Itkee kun kielletään tarpeeksi tiukasti mutta sama meno jatkuu taas seuraavan kerran kun juo.
 
Mietin
Juomaa lapsi ei juuri koskaan pyydä itse ja välillä on kausia ettei suostu juomaan mitään, kieltäytyy siis totaalisesti juomasta. Enkä oikein uskalla ottaa linjaa " ole sitten juomatta" kun se johtaa vain sairaalaan tiputukseen.
 
akava
No et tarvitse kysyä etkä saa mitään lisätutkimuksia :) ihan tavallinen lapsi.
Meillä ollaan pian 2. Puhe kehittyy nyt huimasti päivittäin, alkoi edistyä n kuukausi sitten. 2 sanan "lauseita" muutama. Meillä silloin tällöin muistetaan harjoitella riisumista, pukemista vielä ei ollenkaan... Normi lasi meillä käytössä ja syöminen omatoimista ja siistiä. Syöttötuolin kaari vielä meilläkin, isiä pelottaa ;) potalla käydään 4 kertaa päivässä, melko usein tulee pissi, kakat lähes päivittäin, välillä osaa sanoa potalla ollessa että kakka tulee.
Päiväkodissa ne taidot nopeasti lisääntyy kun apua ei kaikille riitä. Aika vähän teidän lapsi hoidossa. Meillä ollaan vielä hetki kotona, sitten pk:iin :)
 
Mietin
Ehkä tuo sitten on ihan normaali. En tiedä olenko saanut jonkun hassun mielikuvan, että 2 vuotiaan kuuluu olla jo kamalan iso ja osata paljon asioita :)

Akava: Olemme miehen kanssa vuorotöissä mutta minulla harvoin muita kuin aamuvuoroja ja kumpikin tekee osittaista työaikaa. Kuviteltiin, että hoitopäiviä tulisi enemmän silloin kun haettiin pk paikkaa mutta näköjään ei sitten tulekkaan. Usein käy myös niin, että minä ehdin kotiin ennen kuin mies lähtee töihin niin ei tarvitse viedä edes siksi muutamaksi tunniksi hoitoon. En kyllä tiedä onko lapsen kannalta kamalan sekava järjestely kun hoitopäivät saattavat olla mitä vain maanantain ja perjantain välillä mutta ei ollut kyllä mitenkään enää rahaa jäädä kotiin vaikka olisin halunnut.
 
"Zzz"
Hyvin normaalilta kuulostaa.

Meillä viikon päästä myös 2-v synttärit. Poika puhuu muutamia kahden sanan "lauseita", mutta eipä niitä taida perheen ohella kukaan ymmärtää. Sanat melkein kaikki sellaisia puolikkaita tai alkuäänteitä. Pukee kumpparit ja pipon. Syö ja juo taitavasti. Yökuiva on jo, päivisin tulee liru vaippaan itkun kanssa jos ollaan pitempään vaikka kaupungilla. Lähinnä keskittyy kiipeilyn treenaamiseen.
 
Ihan tavalliselta lapselta kuulostaa joten ei tarvi olla huolissaan.
Luonnollisesti hänellä ei ole vielä sellaisia taitoja mitä päiväkodissa olevilla on, päiväkodissa kun ei ihan joka asiaa ehditä passaamaan eteen kuten kotona. Samoin puhe kehittyy kun on pakko. Vanhemmat ymmärtävät lapsen omiakin sanoja ja eleitä, mutta päiväkodissa niitä ei ymmärretä. Lisäksi siellä tulee paljon enemän kielellistä harjoitusta. Muutenkin tuo aiemmin mainittu mallioppiminen on tehokasta.
Usko pois, jos teille tulee lisää lapsia ne kehittyvät nopeammin kuin esikoinen ;)
 
"Vieraana"
Täysin normaalilta kuulostaa minunkin mielestäni. 2 vuotta täyttäessään ei meidänkään lapsilla ollut hirveästi sanoja, mutta ensin niitä tuli pikkuhiljaa lisää ja yhtäkkiä ihan nopeaan tahtiin. Nokkamukista ei varsinkaan nuorempi olisi luopunut millään.
Pukeminen ei kiinnostanut alkuunkaan, mutta kun esikoinen 3-vuotiaana meni kerhoon, sekin taito oli aika hyvin hallussa. Nuorempaa puin/autoin pidempään.
Potalla ei ole meidän lapset halunneet käydä, 2-vuotiaana kävivät kyllä jo kakalla pöntöllä, mutta vaippaa käytettiin lähes 3- vuotiaaksi.
 
neuvolan täti täällä...
Ihan normaalille kuulostaa. Jotenkin ne muiden lapset aina vaikuttavat niin paljon isomman oloisilta:) Meillä yksikään lapsista ei ole istunut muuta kuin syöttötuloissa kaikkine vauvakaarineen ennen 3v. ikää. Nokkamukikin ollut pitkään käytössä koska näin tuli paljon pienemmät vahingot mukin kaatuessa, toki siinä sivussa opeteltu tavan lasista juomaan.

Toinen lapsistamme oppi päiväkuivaksi siinä 2v. paikkeilla mutta esikoinen vihasi pottaa yli kaiken. Päätettiin 2v. iässä laittaa potta piiloon kokonaan ja lopettaa koko harjoittelu. Noin 4kk jälkeen otettiin potta uudelleen esiin ja voila homma sujui kuin rasvattu. Potta oli taas uusi juttu ja siihen ylpeänä meni ja tuotoksetkin tuli sinne ihan niin kuin pitikin. Ei siis kannata hätäillä turhia, kaikki aikanaan... Yksi oppii yhden aiemmin ja toinen toista.

Puhumaan ovat molemmat oppineet vasta 3v.iässä kunnolla. Sitä ennen kova liikkuminen verotti puhetta. Taisivat jälkeenpäin ajateltuna olla tuonne 3v.asti mykkiä:)

Nyt tämä potan vihaaja on 5v. ja lukemaan on oppinut juuri. Oli siitä kovin kiinnostunut ja yhdessä tavailtiin, siitä se sitten lähti. Nyt siis tuntuu oma hätäily ( juurikin tuo että kaikkien muiden lapset tuntuvat osaavan vaikka mitä) potta-ja nokkamukiasioista hieman koomiselta.
 
akava
Kyllä meilläkin pipon saa päähän ja yhet ballerinakengät(kengät kovasti kiinnostaa). Tuo kuivaksi oppiminen on varmaan meillä enemmän äidistä kun lapsesta kiinni :) esim päikkärien jälkeen sylitellään pitkään, sen jälkeen lapsi kipaisee touhuihin(tai joskus on pahalla tuulella) niin siinä aina pottailut jää... Samoin aamulla herättyä. Eli käydään aamupalan, lounaan ja päivällisen jälkeen aina ja nyt otettu iltapalan jälkeen kuvioon myös.
 
"joku"
Meillä kohta 2v (ei ensimmäinen). Ei puhu (yhden sanan osaa). Pukee pipon. Riisuu sukat. Juo normi mukista ja ei istu potalla ollenkaan. Syö ite. Ja ihan on normaali nassikka. Elä oo huolissas :)
 
meillä 3-vuotias
Puhe vielä epäselvää,käyttää vaippoja,kun potalle ei suostu.Saattaa hetkeksi istua pöntölle ja aika usein housut kastuvat,jos pukee harjoitteluhousut tai alushousut.Pukee ja riisuu kyllä innokkaasti.Syö itse sujuvasti ja juo lasista.Kehitys on ollut aika samaa 2-vuotiaana.Varmasti kehittyy ihan normaalisti,mutta usein aikuisilla on se vika,että verrataan lapsia toisiinsa:)
 
"kahden äiti"
Meillä on esikoinen pian 2 vuotta. Osaa pukea ainoastaan pipon, saappaat ja housut polviin asti. Riisuminen onnistuu, jos saa apua vetskareissa ja napeissa. Syödessä käyttää lusikkaa tai haarukkaa, välillä sormia. Lasi on ollut käytössä jo pitkään. Puhuu kun papupata, 4-5 sanan lauseita ja taivuttaa oikein (suvussa nopeita puhumaan oppijoita). Toisaalta taas ei ole yhtä taitava kiipeilijä kuin samanikäinen serkkunsa. Eikä osaa hypätä ilmaan tasajalkaa. En tiedä pitäiskö edes osata ???? potalla käy pissalla muutamanbkerran päivässä. Joskus ilmoittaa kakkahädästä, mutta sitten on jo kiire potalle. mutta mielestäni täysin normaali 2v. Niin kuin ap:kin kuulostaa olevan. Ei aseta lapsillemme turhia kehityspaineita ????
 
Kuulostaa normimeiningiltä. Päiväkodissa se omatoimisuus kehittyy kun ei ole tarkotus eikä aikaa kaikkia passata ja mallioppiminen on suuri tekijä. Mutta että sitä voi myös kotona harjoitella ja jos ei ole kiire, pukemista voi treenata ihan rauhassa ja näyttää mallia. Itse työskentelen juuri 2v kanssa ja taitotaso vaihtelee kyllä.
 
Siitä lapsen luonteesta ja kiinnostuksenkohteista se eniten riippuu. Mun esikoinen puki 2v varmaan reippaammin kuin nyt 3v :D on ollut aina sellainen minä-itte tyyppi eikä huoli apua usein. Ja kun on joku tarpeeksi hyvä motivaattori, esim. uimahalliin meno meillä niin usein siinä näkee miten hyvin lapsi osaa. Mutta osa lapsista on mieluummin passattavia :)

Puhumaan oppiminen ja potalle oppiminen taas on tosi yksilöllisiä eikä niihin voi hirveästi vaikuttaa. Ihan turhaan yritin lasta potalle ennen 2v, ei ollu mitään hyötyä. Kuitenkin ykskaks 2,5v oli päivä ja yökuiva kun oli siihen valmis.
 
Pukemaan ja riisumaan sekä syömään tuo oppi varhain, tahtoa oli tehä itte. Päiväkuivaksi aikatasan 2v. Mutta se puhe oli pari sanaa 2v neuvolassa. Lähti sitten nopeasti käyntiin kunnolla kun oli alkaakseen. Sillä oli aikasemmin kiire juosta ja rymytä sen puhumisen sijaan.
 

Yhteistyössä