Onko kellään näppylä/ihottuma?

Meidän reilu puolivuotias on muutaman kuukauden ollut näppyläinen, sellaisia kirkkaanpunaisia, hieman koholla, kestävät pari päivää ja uusia tulee koko ajan. Koko selkä, mahan alaosa, jalan takaosat ja reidet sivuilta. Allergiatestit otettiin, koska on myös muutama atopialaikku ja taiveihottumaa.

Näistä näppylöistä käytiin nyt uudestaan lääkärillä kun ei rasvat auta ja ne jatkuu vaan. Lastenlääkäri sanoi, että ne ei johdu mistään, niitä vaan on :eek: Eikö niitä saa millään pois? Ne näyttäisivät kutittavan vähän ja lapsella on välillä hyvinkin tukala olo (hinkkaa esim selkäänsä lattiaan ja kitisee)
 
Aina kannattaa pitää mielessä allergian mahdollisuus, jos näppylöitä on runsaasti ja niitä tulee aina vaan hoidosta huolimatta. Allergiatestithän eivät aina valitettavasti näytä totuutta.. Meillä ekat testit ei näyttäneet mitään, kolme kuukautta myöhemmin jo sitten näkyikin.

Vauvasi ihottuma kuulostaa samankaltaiselta kuin oman poikani ihottuma. (Pahimmillaan meillä tosin poika oli kauttaaltaan näppyjen peitossa päästä varpaisiin ja ihottuma myös vetisti ja kutisi aivan hirvittävästi). Mutta aiheuttaja ei välttämättä ole mikään ruoka-aine, vaikka sekin on mahdollista. Meillä esimerkiksi moista ihottumaa tuli kaikista perusrasvoista pojun ihon kyllästyttyä punaiseen Apobaseen. Näppyläistä ihottumaa aiheutti myös erityisesti tummansiniset vaatteet, mutta jonkin verran myös muut kirkasväriset vaatteet. Samaten tekokuidut ja huuhteluaineen käyttö teki näppylöitä. Pahin ihottuma meillä tosin tuli tietyistä ruoka-aineista ja kun ne karsin omasta ruokavaliostani, niin iho-oireet helpottivat huomattavasti. Lisäksi atooppinen ihottuma meillä lehahtelee yhä esim. kylmenneistä ilmoista. Mutta atooppinen ihottuma ei ainakaan meillä ole näppyläistä, vaan enemmänkin länttejä. Meidän pojun näppyläinen ihottuma oli juuri sitä allergista ihottumaa.

Aina ei aiheuttajan etsintä ole helppoa, joten sen vuoksi kannattaa pitää vaikka päiväkirjaa oireista. Laita siihen ylös kaikki syömäsi ruoka-aineet (jos siis imetät vielä, en enää muista miten asian kanssa on), mutta laita siihen myös noita muita asioita, käytettyjä rasvoja, vaatteita..

Voimia sinulle!

 
Jäi laittamatta, että suosittelen käyntiä myös yksityisen allergialääkärin vastaanotolla, mikäli ette neuvolan kautta lähetettä sinne saa. Meilläkin lastenlääkäri kehotti alkuunsa hoitamaan vain kortisonilla, mutta muiden syiden kautta päästiin ihotautipolille, jonka lääkäri oli myös allergioihin erikoistunut ja sitä kautta meidän asiat lähtivät selviämään. Yksin en ehkä olisi saanut sitä suota läpi kahlattua.
 

Yhteistyössä