[QUOTE="vieras";29095443]Kohdunkaulansyöpä on kauhea sairaus, jota en kenellekään soisi, varsinkin kun se voidaan rokotteen avulla ehkäistä.
Jos epäilyttää, kannattaa googlettaa kohdunkaulansyövästä (englanniksi "cervical cancer"), ja miettiä sitten kumman mahdollisesti ottaa: syövän vai rokotuksen sivuvaikutukset, joista ainakaan minä en ole tähän mennessä kuullut mitään.
Tämä oli taas idioottimaisin aloitus pitkään aikaan.[/QUOTE]
Kansalliseen rokotusohjelmaan sisältyvä HPV-rokote ja sen haittavaikutukset
Eduskunnan puhemiehelle
Suomen kouluissa aloitetaan papilloomavirusta vastaan kehitetyn HPV-rokotteen (Cervarix) antaminen marraskuussa 2013. Rokoteohjelmaan kuuluvat aluksi 11-15-vuotiaat tytöt, jatkossa 11-12-vuotiaat tytöt. Pojat saattavat tulla rokotusohjelman piiriin myöhemmin.
Cervarix-rokotteen tehosta ei ole julkaistu tutkimustietoa. Sitä vastoin on esitetty arvioita, että 55 prosenttia todetuista 61 prosentista kohdunkaulasyöpätapauksia saatetaan estää, jos rokote annetaan, ennen kuin tyttö on harrastanut seksiä, ja sen lisäksi kaikki muut noin 40 virustyyppiä ovat vaarattomia.
Parhaimmillaan rokote voisi 50 vuoden kuluttua - vuonna 2063 - puolittaa kohdunkaulasyöpätapaukset, jolloin Suomessa sairastuisi noin 70 naista/vuosi nykyisen 150 sairastuneen sijasta. Tämän on arvioitu maksavan yhden ikäryhmän osalta kymmeniämiljoonia euroja (1 rokote/tyttö = 450 euroa, 3 x rokote = 1 350 euroa, rokotettavia tyttöjä vähintään 30 000/vuosi, väestönkasvu nolla).
HPV-rokotteen haittavaikutuksista on julkisuudessa esitetty hyvin vähän virallista tietoa. Kuitenkin maailmalla - muun muassa Intiassa, Japanissa, Uudessa-Seelannissa, USA:ssa ja Tanskassa - on uutisoitu lukuisista kroonisista sairauksista ja kuolemaan johtaneista rokotteen aiheuttamista verenkiertohäiriöistä. Cervarix-rokotetutkimus on kielletty Intiassa.
Suomessa HPV-rokotteen haittavaikutuksista ei tällä hetkellä ole olemassa riittävän kattavaa virallista tietoa. Valmistajan - ClaxoSmithKline (sikainfluenssarokotteen valmistaja) - mukaan Cervarix-rokotteen tehoa ja turvallisuutta ei ole järjestelmällisesti tutkittu 11-vuotiailla ja raskaana olevilla naisilla, ei myöskään sen syöpää aiheuttavia ominaisuuksia. Valmistaja itse kehottaa käymään säännöllisissä tutkimuksissa (papa-koe) syövän ilmenemisen varalta eikä suosittele HPV-rokotetta raskautta suunnitteleville.
Mikäli edellä todettu pitää paikkansa, rokotetta ei tulisi suositella suomalaisille lapsille ja nuorille osana kansallista rokotusohjelmaa. Jos rokoteohjelma kuitenkin aloitetaan, tulisi rokotettaville ja heidän vanhemmilleen antaa informaatiota siitä, että
HPV-rokotteella ei estetä kaikkia synnytyselimiin kohdistuvia syöpiä;
sen vaikutus rajautuu kohdunkaulan syövän esiasteisiin ja ainoastaan tiettyihin syöpälajeihin;
HPV-rokote saattaa estää vuosittain noin 150 naisen sairastumisen ja 55 naisen kuoleman kohdunkaulasyöpään ja että sillä on haittavaikutuksiin ja riskeihin verrattuna erittäin rajallinen vaikutus;
HPV-rokotteen haittavaikutuksia ei ole systemaattisesti seurattu kliinisissä tutkimuksissa, eli ne eivät ole viranomaisten tiedossa;
luvut perustuvat passiiviseen seurantamenetelmään, eli HPV-rokotteiden haitat ovat todennäköisesti moninkertaisesti edellä mainittuja lukuja yleisempiä.
Sen lisäksi rokotuksiin tulisi saada rokotettavien vanhempien suostumus. Rokotettavia tyttöjä olisi aktiivisesti seurattava rokotusten antamisesta aiheutuvien mahdollisten komplikaatioiden ehkäisemistä varten.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Aikooko hallitus aloittaa HPV-rokoteohjelman marraskuussa 2013 osana kansallista rokotusohjelmaa, ja jos aikoo, niin
aikooko hallitus varmistua siitä, että rokotettaville ja heidän huoltajilleen kerrotaan hyvissä ajoin ennen rokottamispäätöstä HPV-haittavaikutuksista ja maailmalla uutisoiduista HPV-rokotteesta aiheutuneista haitoista; että kaikilta huoltajilta pyydetään kirjallinen suostumus ennen rokotusten antamista; ja että terveydenhuollon ammattilaiset ilmoittavat kaikki rokotettujen terveydentilassa rokotteen antamisen jälkeisten 1-2 vuoden aikana tapahtuvat muutokset viipymättä rokotehaittoja valvoville viranomaisille Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle THL:lle sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskukselle FIMEA:lle?
Helsingissä 25 päivänä syyskuuta 2013
Laila Koskela /ps
Tässä vähän alkua...