Oliiviöljyn säilyminen

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vieras
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Kauan säilyy huoneenlämmössä avattuna, entä jääkaapissa?
Ja mistä tietää että on pilalla?

Säilyy päivämäärään asti. Parhaiten viileässä, mutta ei kuitenkaan jääkaapissa (kohmettuu ja jatkuva uudelleen kohmettuminen ei tee hyvää öljylle). Huoneenlämpö hyvä. Pääasia että on PIMEÄSSÄ eli joko kaapissa tai läpinäkymättömäsä pullossa.
 
Näin kerran pienen satsin pilaantunutta oliiviöljyä kun olin sitä ostamassa,pullossa oli kamalaa vaaleata homemaista klönttiä :x Kysyin myyjältä hän tuli katsomaan ja totesi että pilalla on vaikkei päiväämärä edes ummessa.
 
Hyvä oliiviöljy on vähähappoista, neitsytöljy /extra virgin -nimikkettä ei saakaan käyttää kuin öljyistä joiden happopitoisuus on alle 8% mutta itse en käytä kuin italialaisia öljyjä joissa happoprosentti jää reilusti alle viiden. Ne eivä räisky pannulla eivät ole kitkeriä eivätkä pilaannu nopeasti.

Harmi vaan, että maukkaat öljyt ovat tuhottoman kalliita (helposti 60 e/l). Meillä tavallisista kaupoista saatavat öljyt ovat niihin verrattuna saranarasvaa. Pelkkä alhainen happoprosentti ei nimittäin kerro vielä mitään öljyn mausta. Ongelmana on kuulemma se, että teollisesti massatuotettujen öljyjen lähtökohtakin on huono oliivi, kokoa maun kustannuksella. Sama kuin meillä perunan suhteen...

äipän kuvaama tilanne vaikuttaa enemmänkin siltä, että öljy on ollut liian kylmässä, mutta kuka noista markettien öljyistä tietää, minusta ne ovat puristamon lattianpesuvettä ;-)

Tilasin yhden uuden suomalaisen maahantuojan kautta italialaista oliiviöljyä, joka on edullistanin (alle 20?/l), sain sitä lahjaksi 2,5 litraa ja se oli jumalaista. Ihanan pehmeää, kauniin väristä, pähkinäistä, eikä jälkimaku ollut lainkaan kitkerä. Käytin öljyä myös paistamiseen, kuten olen nähnyt italialaistenkin tekevän. Luulin, että oliiviöljyä ei voi käyttää paistamiseen, mutta se ei pidä paikkaansa. Huonoa öljyä ei voi lämmittää, mutta sitä nyt ei pitäis käyttää muutenkaan.

Tuota lahjaöljyä käytin myös ihorasvana, loppuipa vihdoinkin hirveä ihon kuivuminen ja meikinpoistoaineiden kanssa taistelu ;-) ja hirveän paljon halvempaa kuin merkkiryppyvoiteeni ;-D Iho pysyy pakkasillakin ihanan pehmeänä.

Hyvä öljy säilyy vuoden päiväysten mukaan, enemmänkin jos sitä käsitellään hellästi. Säilyvyyden kannalta tärkeimmät tekijät ovat valo (säilytä kaapissa) ja happi. Älä ravistele pulloa ja jos siirrät öljyä isommasta asiasta pienempään, valuta se varovasti suppilon reunaa pitkin, ettei pullloon tule ilmakuplia liiaksi.
 

Uusimmat

Yhteistyössä