Pääosa
oleiini- eli
öljyhappoa, joka ei lisää tulehdustekijöitä elimistössä, itse asiassa oliiviöljy vähentää niitä ja matala-asteista tulehdusta. Oliiviöljyä joka on hedelmäöljy on käytetty tuhansia vuosia Etelä-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Sitä pidetään Välimeren ruokavalion olennaisena osana, on pidetty tuhansia vuosia. Rypsiöljyä on käytetty historiallisesti ruuanlaitossa hyvin lyhyen aikaa.
Oliiviöljyn väri voi vaihdella vihreästä kullankeltaiseen. Väri ei itsessään riipu öljyn laadusta vaan oliivien substanssien sisällöstä.
Klorofylli värjää öljyn vihreäksi,
karoteeni keltaiseksi. Sadonkorjuun alussa kerätyistä oliiveista syntyvässä öljyssä klorofyllipitoisuus on korkea, joten öljyn värikin on vihreämpää.
Oliiviöljyssä on noin 70 prosenttia kertatyydyttymättömiä, 14 prosenttia monityydyttymättömiä ja 11 prosenttia tyydyttyneitä rasvahappoja.
Oliiviöljyn tyypillinen rasvahappokoostumus:
- omega 9 -oleiinihappoa 63–83 %
- palmitiinihappoa 7–17 %
- palmitoleiinihappoa 0,3–3 %
- omega 6 -linolihappoa 3,5–14 %
- steariinihappoa 0,5–5 %
- omega 3 -linoliinihappoa 0,01–1,5 %
- myristiinihappoa 0–0,1 %
- arakidihappoa 0–0,8 %
Tokoferoleja oliiviöljyn painosta on 0,015–0,017 prosenttia. Oliiviöljyssä on runsaasti
E-vitamiinia sekä esimerkiksi
fenoleja,
polyfenoleja,
fenolihappoa,
steroleja, kuten
Beeta-sitosteroleja,
skvalaania,
beetakaroteenia,
terpeenejä,
a-klorofylliä ja
beetaklorofylliä.
Terveysvaikutukset
Oliiviöljyn sanotaan vähentävän haitallista LDL-kolesterolia ja triglyseridien määrää veressä sekä alentavan verenpainetta. Joidenkin tutkimustulosten mukaan oliiviöljyn käyttäminen päivittäisessä ruokavaliossa vähentää syövän riskiä.
Yhdysvaltain ruoka- ja lääkevirasto on hyväksynyt terveysväittämän käytön, jonka mukaan on olemassa viitteitä siitä, että päivittäinen
oleiinihappoa vähintään 70 prosenttia sisältävän ruokaöljyn käyttö 20 gramman annoksella saattaa vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, jos sillä korvataan enemmän tyydyttynyttä rasvaa sisältäviä ravintorasvoja.
Haavaista paksusuolentulehdusta sairastavilla tehdyssä tutkimuksessa on saatu viitteitä siitä, että 50 millilitran kuumentamattoman neitsytoliiviöljyn päivittäinen nauttiminen vähentää tehokkaasti sairauteen liittyvää ummetusta ja alentaa merkittävästi matala-asteisesta tulehduksesta kertovaa herkkää CRP-arvoa.
Terveellisyyden kannalta neitsytöljyjen etu puhdistettuihin öljyihin nähden ovat niiden terveelliset
polyfenolit.
Mitä öljyhappo tekee?
- Yksi öljyhapon tärkeimmistä ominaisuuksista on, että se tukee sydämen terveyttä. Tutkimukset osoittavat, että öljyhappo alentaa verenpainetta ja laajentaa verisuonia. Siten sillä on suojaava vaikutus sydän- ja verisuonitaudeilta, kuten sydänkohtaukselta ja aivohalvaukselta.
- Lisäksi öljyhappo tukee silmien terveyttä. Lisäämällä verkkokalvon verenkiertoa se vähentää oksidatiivista stressiä silmässä ja suojaa silmien terveyttä. Tämä auttaa ehkäisemään ikään liittyviä näköhäiriöitä.
- Öljyhappo vahvistaa myös immuunijärjestelmää ja vähentää tulehdusta. Antioksidanttisten ominaisuuksiensa ansiosta se taistelee vapaita radikaaleja vastaan ja suojaa kehoa sairauksilta.
- Öljiinihappo, joka on tärkeä myös terveelle painonhallitukselle, antaa kylläisyyden tunteen ja säätelee ruokahalua. Siksi öljyhappoa sisältävien öljyjen, kuten oliiviöljyn, käyttö auttaa hallitsemaan painoa.
- Öljyhapon tiedetään myös olevan hyödyllinen ihon terveydelle. Se ravitsee ja uudistaa ihoa kosteuttavien ominaisuuksiensa ansiosta. Se myös vähentää ihon punoitusta ja ärsytystä tulehdusta estävällä vaikutuksellaan.