öljyä vauvan ruokaan

  • Viestiketjun aloittaja mandarini
  • Ensimmäinen viesti
mandarini
Milloin itsetehtyihin vauvan soseisiin voi alkaa lisäilemään öljyä, ja mikä on hyvä määrä? Vauvani on puolivuotias, maistellut muutamia eri vihannessoseita.
 
Miksi?
Vauva saa tarvitsemansa rasvat äidinmaidosta tai korvikkeesta. Soseita aloitettaessa rasvan määrä ravinnosta luonnollisesti vähenee ja kalorit alkavat tulla muualta. Pitääkö rasvaa alkaa lisäillä?
 
Tiina73
Rasvaa tarvitsee lisätä vasta, kun vauva siirtyy korvikkeista tavalliseen, rasvattomaan maitoon. Toisaalta samalla siirrytään tavalliseen kotiruokaan mikä sisältää normaalisti ihan riittävästi rasvaa, joten rasvan lisäyksen tarve on todellakin vähän kyseenalaista. Eli olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. Älä turhaan lisää.
 
jippu
Neuvolassa suosittelevat lisäämään vauvan ruokaan ruokaöljyä noin yksivuotiaasta alkaen, eli silloin kun siirrytään rintamaidosta/korvikkeesta rasvattomaan maitoon. Meillä lapsi saa noin teelusikallisen ruokaöljyä vuorokaudessa.

Rasvahan on lapselle tarpeellista, joten sen saannista tulee huolehtia. Meidän vuosikas ainakin syö itse tehtyjä ruokia, joissa ei rasvaa ole nimeksikään, joten rasvalisäys on varmasti tarpeen.
 
meillä näin
Meidän typsylle suositeltiin neuvolasta teelusikka öljyä aamu-ja iltapuuroon 7kk alkaen, kun oli jo siihen saakka nukkunut kokonaisia öitä mutta kun alkoi nousta seisomaan niin nälkä yllätti monesti jo aamuyöstä kasvaneen energiatarpeen vuoksi. Yksi syy oli myös että paino on neidillä koko ajan ollut miinuskäyrällä.
 
ruokäöljyä
kaupan soseissa tosiaan on rapsiöljyä ja kotiruokaan sitä kannattaa lisätä edellä mainittujen syiden lisäksi myös ruuan rakenteen takia. varsinkin perunasoseesta tulee huomattavasti tasaisempaa ja vauvalle mieluisampaa, kun lisäät siihen perunaa muussatessa hieman ruokaöljyä sekaan. kotiruoka myös helposti alkuunsa kovettaa kakkaa liikaa, jos siihen ei sitä öljyä ole lisätty. ei toki kaikilla vauvoilla koveta (joku kuitenkin tuosta älähtää :).
 
Mervi83
just olen itse tehnyt soseita perunasta, porkkanasta, parsakaalista ja kukkakaalista ja kaikkiin olen lorauttanut ruokaöljyä hieman, ihan "sen vuoksi" että kaupanpurkeissakin näyttäisi olevan rypsiöljyä. en ole sitä mittaillut vaan hitusen lorauttanut sosemäärään nähden.
 
ulkoelli täällä
meillä täällä sveitsissä neuvotaan laittamaan hieman rypsi- tai oliiviöljyä kasvissoseisiin. perusteluna on, että esim porkkanassa on rasvaliukoisia vitamiineja, jotka tarvitsevat rasvaa imeytyäkseen.
niin, ja lapsille annetaan täällä "aina" kokomaitoa, juuri normaalin, hyvän rasvansaannin turvaamiseksi.
 
Uippa
Meillä yritetään välttää rasvaa ruoanlaitossa. Ja juodaan rasvatonta maitoa. Lisäämme siis kylmäpuristettua rypsiöljyä lapsen ruokaan tai puuroon. Eikös nämä nykyiset suositukset neuvo välttämään kovia eläinrasvoja ja suosimaan kasvirasvoja. Tuosta lapsi saa myös tarpeellisia omega 3 ja omega 6 rasvahappoja. Meillä ei valitettavasti syödä kalaa kovin usein. Ei ainakaan lähelle suositusten mukaan.
 
Uippa
Kyllä voi. Kuka nyt sitten tietää totuuden, mutta väittävät, että jotkin rasvat ovat parempia/hyödyllisempiä kuin toiset. Esim. käsittääkseni rypsiöljyn on todettu olevan parempaa kuin esim. oliiviöljyn.
 
Aq*
Meillä on lisätty n. 1-vuotiaasta lähtien (rypsi)öljyä molempien lasten ruokaan. Rasvatonta maitoa juomme kaikki. Sanotaan, että alle 2-vuotias lapsi tarvitsee enemmän rasvaa suhteessa aikuiseen ja sen takia sitä lisäillään. Yli 2 veen ruokaan ei enää tarvitse lisätä. Siskoni kyllä aikoinaan sanoi, että se ruoka menee hänen mielestään niin ällöttäväksi kun lisätään öljyä =D Mietin vaan, että mitä se haittaa kun lapsi sen syö eikä huomaa mitään eroa!

Meidän lapset terveitä ja ihannepainoissaan, joten ei ainakaan haittaa ole ollut =D
 
oikeita rasvoja!?
kehotan lukemaan Antti Heikkilän kirjallisuutta. Itse lisään vauvalle oliiviöljyä puuroon ja ruuanvalmistuksessa käytän kookosöljyä. Kannattaa tutustua kookosöljyyn!!
 
Irina69
Meillä 7 kuukautinen menee hieman nollakäyrien alapuolella, on kyllä ihan sopusuhtainen ja tosi energinen, joten kasvuun jää sitten tällä hetkellä vähän vähemmän energiaa. Neuvolassa sanoivat, että on ihan turha vielä alkaa lisäillä öljyjä ruokaan, kun ei lapsi kuitenkaan ole laiha ja pituus ja paino ovat suhteessa toisiinsa ihan ok, vaikka onkin ikätovereihinsa nähden siro.

Kannattaa siis kysyä neuvolasta ja katsoa lasta, jos lapsi on kovin energinen, niin ei siihen kasvuun jää niin paljon energiaa kuin rauhallisemmilla vauvoilla ja jos on muuten ihan sopusuhtainen vauva, niin turha sitä sitten on lihottamalla lihottaa. Jokainen vauva kasvaa omaa tahtiaan ja jossain vaiheessa yleensä saavuttavat ikätoveriensa mitat. Mutta, tosiaan ihan vain varmuuden vuoksi ei kannata antaa alle 1-vuotiaalle.
 
äitiliininski
"Rasvaa tarvitsee lisätä vasta, kun vauva siirtyy korvikkeista tavalliseen, rasvattomaan maitoon. "

Itse lisään rypsiöljyä vauvan ruokaan neuvolan ohjeen mukaan. Vauva on 8 kk ja pitkä ja hoikka (74 cm, 8 kg) eikä kova syömään. Siksi lisään öljyä ja siksi, että vauvakin tarvitsee rasvaa ja nimenomaan hyvälaatuista kuten rypsi. Täysvilli hän kyllä on... Korviketta hän ei ole ikinä saanut, imetän edelleen ja teen ruuan itse. Näin siis meillä.
 
saria.
Meillä käskettiin neuvolassa lisäämään rasvaa soseisiin ja puuroon kun oli hoikanpuoleinen. Laitoin kylmäpuristettua oliiviöljyä tai rypsiöljyä teelusikallisen. Kannattaa ostaa öljyt kylmäpuristettuina, vaikka ovatkin hieman kalliimpia, sillä rasvan laatu on parempi. Nyt kun poika syö samaa ruokaa kuin muutkin, niin rasvaa saa kevytmaidosta, avokadoista leivän päällä oivariinista, ruuassa käytän oliivi ja rypsiöljyä, smetanaa, voita. Margariineja emme käytä, eikä mitään keinotekoisia "kermakkeita".
 
d-vitamiini porkkanasta
Moi, Tuli juuri mieleen, että keitetyssä porkkanassa oleva d-vitamiini on rasvaliukoinen. Eli porkkanan d-vitamiinin saa käyttöön vasta, kun mukaan lisää vähän öljyä. Aikuisille ainakin rypsiöljyä pidetään terveellisenä ja tarpeellisena. Vauvoista en tiedä.
 
rasvaton maito
Nyt tyhmä kysymys; miten rasvattoman maidon d-vitamiini imeytyy, kun maidossa ei sitä rasvaa ole? Pitäiskö maidon antamisen yhteydessä siis huolehtia, että lapsi saa samalla rasvaakin?
 
Lapsi tarvitsee kaikenlaisia rasvoja!
Voi hyvänen aika, antakaa nyt lapsille tavallista rasvaa sisältävää maitoa. Eläinrasvaa se äidinmaitokin on ollut, kevyt ja kulutusmaidon väliltä. Äidinmaito on kaikinpuolin ihanteellista ravintoa, myös kaikkine niine rasvoineen. Ihmettelen miksi siitä tulee myrkkyä imetyksen jälkeen, on menny puurot ja vellit sekaisin.
 
rasvaton maito
Edellinen; sitä minäkin tässä olen miettinyt, että mihin se lapsen rasvantarve oikein vähenee kun hän täyttää vuoden? Ihan oikeasti mietin sitä, miten rasvattomiin maitotuotteisiin siirtyminen vaikuttaa vitamiinien imeytymiseen, onhan se hullua jos ensin juotan rasvatonta maitoa ja sitten erikseen säädän sen rasvan kanssa, kun se ois jo maidossa valmiina. En jaksa uskoa, että rypsiöljy olisi sellainen ihmeaine mitä annetaan ymmärtää, ja että vaan pehmeä kasvisrasva on hyväksi.
 
Lapsi tarvitsee kaikenlaisia rasvoja!
Kolesteroli on ihmiselle elintärkeä aine. Sitä tarvitaan soluseinämän rakentamiseen ja sappiyhdisteiden valmistamiseen. Myös aivojen kuivapainosta merkittävä osa on kolesterolia. Lisäksi se on useiden hormonien (progestageenit, estrogeenit, androgeenit, glukokortikoidit, mineralokortikoidit) ja D-vitamiinin esiaste.

Eli elitärkeää kehittyvälle lapselle.
 

Yhteistyössä