Onhan se tietysti hienoa, että koirien hyvinvoinnista huolehditaan.. mutta
Alaskanmalamuuttia ei todellakaan saa pakotettua mihinkään, mitä se ei tahdo.
Tässä teille hieman faktaa;
SKL on hyväksynyt tämän koemuodon alaskanmalamuuteille vuonna 1990 ja ensimmäinen virallinen koe on pidetty vuonna 1995.
Kokeessa koiran tulee vetää takakäskystä tarkoitukseen soveltuvaa rekeä 10m matkan tasaisella pohjalla 3 minuutin kuluessa. Koiran tulee saada reki liikkeelle 1 minuutin kuluessa lähtökäskystä. Hyväksyttyyn tulokseen (KVK1) vaaditaan, että koira vetää 5 kertaa oman painonsa verran kuormaa.
Yksittäisen koiran tulos kokeessa on riippuvainen koiran omasta painosta, koepaikan olosuhteista ja reen liikkumiseen vaikuttavasta kitkakertoimesta. Yksittäisissä kokeissa reki ja olosuhteet ovat kaikille samanlaiset mutta eri koepäivinä tuloksia ei voi vaihtelevien olosuhteiden vuoksi verrata keskenään. Hyvissä olosuhteissa hyväksytyn tulokset saaminen ei ole treenatulle ja koulutetulle koiralle vaikeaa, mutta lämpötilan ollessa lähellä nollaa tai kovassa 20 asteen pakkasessa oikean vetotekniikan merkitys korostuu kitkakertoimen muuttuessa oleellisesti.
Eli vaikka painoille ei ole ylärajaa, niin kokeessa on aikaraja.. tuo aloittajan video ei
ole kuvattu virallisessa kokeessa, vaikkakin siinäkin on valvomassa samaiset
koetuomarit ja koetoimitsijat, vaan epävirallisessa kuormanvetokilpailussa;
Epävirallisia kuormanvetokisoja on pidetty yhdistyksen tapahtumissa jo 1980-luvulta lähtien. Kokeen ja kilpailun suurin ero on se, että kun kokeessa saa käyttää vain takakäskyä, kisassa etukäsky, siis koiran "houkuttelu" koiran edessä maalilinjan takana on sallittua. Kuitenkin kisoissakin tällainen "houkuttelu" tapahtuu siis vain ääni- tai käsimerkein, kaikenlainen apuvälineiden käyttö houkuttelussa on kielletty. Kilpailun voittaja koiran painoon suhteutetun suurimman kertoimen vetäjä.