munuaisten gammakuvaus kuumeisen virtsatietulehduksen jälkeen

Meiän tytölle tehtiin tuo dmsa-gammakuvaus 5 vuotta sitten. Tyttö oli silloin vajaa 6v. Piti olla makuulla liikkumatta ½tuntia. Mutta ihan toisesta syystä kuin teillä(munuaissairaus). Ja ihan hyvin meni. Ite en osallistunut tutkimukseen, koska olin raskaana tuolloin. Mies oli tytön mukana, koska kanyylin kautta ruiskutetaan radioaktiivista ainetta.

Mutta tutkimus meni hyvin.
 
munuaisten dmsa-gammakuvaus joka thdään kliinisen fydiologian ja neurofysiologian osaston isotooppilaboratoriossa.kuvauksella selvitetään tulehduksellisia muutoksiamunuaisissa.siinä tosiaan laitetaan kanyylilla tuo radioaktiivinen tutkimusaine kyynärtaipeen laskimoon ja 2-3h aineen laittamisesta tehdään kuvaus joka kestää n.puoli tuntia...mietin vain että pojalla on silloin ikää n.1v2kk ja kuvittelin että kuvaus tehdään nukutuksessa mutta sellaisesta ei ole mainintaa varauspaperissa..että mitenköhän tuo kaveri siellä pyssyy,onko laite putki tms kuinka paikallaan pitää olla..?toki soitan osastolle ennen menoamme ja kyselen sieltä mutta olisi ukava tietää miten muilla mennyt..jossain kuulemma nukutus aina lapsilla näissä kuvauksissa..?
 
panderolli
Moikka, meillä tehtiin tytölle saman ikäisenä tuo tutkimus.Nukutus ei ainakaan meidän sairaalassa kuulu tähän tutkimukseen emmekä sitä missään nimessä olisi halunneetkaan. Nukutus kun on aina riski ja tämä on kuitenkin helppo tutkimus moniin muihin verrattuna vaikka paikoillaan joutuukin olemaan.Suurin hankaluus oli saada kanyyli pysymään päässä tutkimusta odotellessa..Sideharsoturbaani kun oli tosi mielenkiintoinen revittävä.Tyttö oli isän kanssa koska olin itse silloin raskaana eikä ongelmia ollut. Meillä oli ihanat hoitajat jotka viihdyttivät kokeen ajan,isä piti hänet paikoillaan sängyllä ja tytöltä tutkimus unohtui hetkessä. Ainoa hankaluus oli etten voinut ottaa säteilyn vuoksi tyttöä syliin enää saman päivän aikana.
 
Moikka,no joo,kuvaus on eri mitä meillä on tehty mutta tutkimus hyvin saman tyyppinen. Eli meillä pojalle tehty renografia kuvaus eli munuaistutkimus ja oliskohan ollut ekan kerran 5-6 kk iässä,sitten 1v ja 1.5v ja noin 2v. Siinä laitetaan kanyyli ja radioaktiivinen aine annetaan suoneen ja kuvaus aloitetaan heti sen jälkeen. Siinä katsotaan miten munuaiset täyttyvät aineesta ja 10 min. jälkeen annetaan tyhjennysaine myös kanyylin kautta ja seurataan miten virtsarakko tyhjenee. Meillä pojalla vasen munuainen toimii 12% ja myös virtsateissä kaksoissysteemi molemmilla puolilla. Tutkimuksissa on käyty syntymästä lähtien. Silloin kun menimme ensimmäiseen kuvaukseen niin pyysin nukutusta mutta sanoivat ettei voi nukuttaa koska se vaikuttaa munuaisten ja virtsarakon toimintaan.
Tutkimuspöydällä piti maata selällään jalat suorassa ja jalkojen päälle laitetaan sellainen pussi painoksi ettei lapsi liikuttaisi jalkojaan ja vanhemmat saavat istua siinä lapsen vieressä. Meillä tutkimukset tehty tyksissä ja siellä henkilökunta todella osaavaa ja osaavat käsitellä pieniä potilaita. Siellä oli videot vieressä ja hoitajilla käsinuket joilla viihdyttivät lasta.
Uskoisin että teillä kuvaus menee hyvin,tuossa iässä meillä ei ainakaan oltu moksiskaan kuvauksesta vaan poika keskittyi vaan hoitajien touhuihin. Ja kannattaa ottaa mukaan jotain tuttua ja turvallista,leluja tai pieni peitto.

 
Alkuperäinen kirjoittaja ei voi olla:
meidän pojalla oli tuo tulehdus n.1kk iässä ja tämä tutkimus tehdään hämeenlinnassa ensi kesäkuussa,poika silloin 1v 2kk.onko muita joille kuvaus tehty?miten meni?tuloksia?jatkohoitoa?

Meillä esikoisella oli 1kk iässä kuumeinen munuaistasolle edennyt virtsatieinfektio ja 1v3kk tehtiin tuo munuaisten kuvaus (rutiini Tampereella) munuiasten toiminnan selvittämiseksi. Tyttö sai ensin kanyylin käteen (viidennellä pistolla vasta onnistuttiin ja se oli äitistäkin jo kurjaa
:/ ) , kanyyliin laitettiin isotooppia ja sitten kanyyli otettiin heti pois. Sitten palattiin polille ottamaan rauhoittavaa/nukahtamislääkettä, mutta tyttöön se ei purrut vaikka sai 1,5 kertaisen annoksen, keikkui vaan pystyssä ihan hiprakassa :) Sitten sai vielä lisää lääkettä peppuun ja nukahti, tämän jälkeen kiireesti takaisin kliiniselle fysiologialle ja kuvauslaitteeseen (jossa pitää olla täysin paikallaan=unessa), tutkimus kesti muistaakseni 20min. Sen jälkeen vain odoteltiin heräämistä ja syödä piti ennen kuin sai kotiutua. Päivä meni sairaalassa ja illalla tyttö oli kotona ihan pökkyräinen vielä. Kanyylin laitosta lienee jäi pahimmat muistot, muuten meni hyvin. Tulokset saatiin kotiin eikä munuaisissa ollut mitään jälkiä tulehduksesta, ei siis jatkoseurantoja.
 
kiitoksia,olipas rauhoittavaa lukea:)muiden onnistuneista kokemuksista sekä tietää vähän mihin on menossa..

meilläkin on tutkimuksia ollut,mm.katetrin kautta laitettu varjoainetta ym ja se meni kyllä hyvin mutta poikakin oli silloin vielä ihan nööli..

mukavaa kevään jatkoa!
 

Yhteistyössä