Muita joilla ei ole huolittu tuttia?

Mulla ei esikoisella ollut, kun ei huolinut, mikä ehkä johtui tiukasta kielijänteestä, mikä taas selvisi vasta myöhemmin. Toka söi jonkin verran, mutta käytti myös tissiä tuttina, mikä myöhemmin harmittikin, koska imetin pitkään. Nyt kolmas käyttää joskus tuttia nukahtamisen apuna, joskus huolii vaunuissa valveilla ollessaan, kun ollaan asioilla, mutta ei mitenkään runsaasti sitä ime. Jostain luin, että lapsi saattaa alkaa heijata itseään lohduttaakseen itseään, jos ei käytä tuttia tai ime peukoloa. Meillä esikoinen heijaisi itseään ja tosi paljon, vaikea tietty sanoa tästäkö johtui vai jostain muusta.
 
Meidän poika (9,5 kk) ei koskaan ole ollut kovin innokas tutin syöjä enkä ole kokenut sitä lainkaan ongelmaksi. Eihän kaikki lapset, etenkään rintalapset, innostu tutista. Meillä poika imee tuttia joskus päiväunille nukuttaessa tai autossa istuessa, ei koskaan öisin. Eihän tutti ole mikään sellainen asia, mikä pitäisi välttämättä pakosta kuulua vauvan elämään. Poika ei myöskään ime peukaloa, mitä nyt sormet joskus hinkkaavat kutisevia ikeniä. Eipähän tarvitse tutista vieroittaa. Ihan hyvänä asiana olen pitäny, ettei ole riippuvainen tutista.
 
Meilläkään ei kumpikaan lapsista (tytöt 4,5 v. ja 8kk) ole tuttia huolinut, vaikka sitä on tarjottu. Kumpikaan ei myöskään ole mielestäni ollut erityisen kiinni rinnassa, vaikka molempia on täysimetetty puoli vuotta, ja imetys toki jatkunut myös sen jälkeen. Imemisen tarve ja mieltymykset vain tuntuvat olevan vauvoilla erilaisia, vaikka monilla muilla tavoin tyttömme ovat eronneet valtavasti toisistaan. Joskus tuntuu että ns. "tulpasta" olisi apua tietyissä tilanteissa ja että tutti toisi lohtua vauvalle esim. juuri automatkoilla. Opintojeni puitteissa luin kuitenkin tutkimuksesta, jossa oli todettu ettei tutin imeminen vähentänyt vauvan stressihormonien määrää lainkaan, joten tiedä siitä... Meillä ovat toimineet tutin korvikkeena sellaiset vaivojen uniliinat, joita markkinoilla on erilaisia. Esikoinen sai sellaisen vasta puolen vuoden iässä ja kuopus jo muutaman viikon ikäisenä. Suosittelen, jos tuntuu, ettei tutti kelpaa, mutta jotakin pientä näperreltävää vauvalle haluaisi tarjota.
 
Meillä ei ole huolinut kumpikaan, ei esikoispoika eikä nyt typykkäkään tällä hetkellä n. 4 kk:n ikäinen. Toivoisin, että söisi, kun kummallakin on kova imemisen tarve. Toisaalta eipä tarvii vieroittaa myöhemmin siitäkään. Oon kyllä nähny miten tärkeä kapistus se lapselle voi olla ja eroon pääseminen voi olla todella hankalaa. Mitään muuta "huonoa" puolta tossa tutittomuudessa ei ole ollut kuin se, että välillä joudun toimimaan huvituttina, tosin nyt tytön kohdalla olen ollut tiukempi sen suhteen ku en yksinkertaisesti ehdi makailemaan paikallani. Aika paljon toi imemisen tarve johtuu aikaisessa vaiheessa puhkeavista hampaista. Huvitissuttelu sitten taas johtaa reippaaseen kasvuun, ku vauva tankkaa tissistä ylimääräistä maitoa. Mut muuta "haittaa" siitä ei kylläkään ole. Jotenki kummanki kohdalla on vaikuttanut siltä ettei tutin lutkuttelu oikein kiinnosta kun eivät ole oikein päässeet juonesta kiinni eli oppineet imemään sitä oikein ku imuotehan on erilainen ku rintaa imiessä.
 

Yhteistyössä