miten teet ruskea-/valkokastikkeet?

Yhtä paljon rasvaa siinä kasvisrasvassakin on.

Helppo tapa tehdä kastike esim jauhelihalle on ensin ruskistaa jauheliha ja sen jälkeen ripotella tarvittava määrä jauhoja (joko vehnä- tai maissijauhoja) lihan päälle. Jauhot sekoitetaan samantien jauhelihan sekaan ja lisätään vettä.

Voit myöskin käyttää Maizenan kastikesuurusteita (tumma tai vaalea), jolloin suuruste sekoitetaan veteen eikä erikseen lisättyä rasvaa käytetä.
 
Esimerkiksi näin:

Ruskistan jauhelihan, maustan hyvin. Hanasta vettä pannulle haluttu määrä (siis jauhelihan kanssa), kiehumaan ja maustamista taas tai vaikka lihaliemikuutio. Sekoitan Tupperin tiiviissä mukissa tai sekoittajassa veden ja vehnäjauhon. Lirutan nauhana sekaan ja vispilöin samaan aikaan. Annan hautua, jotta vehnäjauho kypsyy. Sekoittelen. Ja on hyvää.

Valkokastikkeen teen Oivariininokareesta ja vehnäjauhoista, maitoa sopivasti sitten vaan ja pikkasen suolaa. Sekaan voi laittaa mitä milloinkin.

Hauduttaminen on minusta ihan tärkeää, kastike saa makua ja jauhot kypsentyvät.
 
Itse teen näin :

Teen liemen kattilassa.Se käy näin : Laitan veden kattilaan ja lisään liemikuutiot ohjeen mukaan ( kala-, liha - tai kasvisliemi ) Liemen valitsen sen mukaan minkä kanssa kastike tarjotaan. Kuumennan seoksen kiehuvaksi. Sitten teen ns. kylmäsuuruksen : sekoitan vehnäjauhoja veteen ja , yritän sekoittaa niini hyvin että seos on aivan sileä ja jauho ei ole kokkareina joukossa. Helpommin tämän seoksen valmistaminen käy lasipurkissa , ravistan lasipurkkia niin kauan kunnes seos on tasaista ja sileää. Sen jälkeen lisään seoksen kiehuvaan liemeen kattilaan , vähennän lämpöä kun seos alkaa uudelleen kiehua. Annan seoksen hiljaa "hymyillen " kiehua niin kauan , kunnes jauhot ovat kypsiä.
Vehnäjauhojen kanssa toimitaan siis aivan samalla tavalla kuin suurustaisi perunajauhoilla kiisseliä. ERONA ON VAIN SE , ETTÄ PERUNAJAUHOJEN LISÄÄMISEN JÄLKEEN ANNETAAN SEOKSEN VAIN PULPAHTAA , MUTTA VEHNÄJAUHOLISÄYKSEN JÄLKEEN SEOKSEN PITÄÄ KIEHUA, ETTÄ JAUHOT KYPSYVÄT.
Tällä tavalla toimiessa kastike on siis aivan rasvaton. LIEMENÄ VOIDAAN KÄYTTÄÄ MYÖS MAITOA.

Väriä ja makua voi lisätä kastikkeeseen:
tomaattiketcsupilla
tomaattisoseella tai - murskalla
soijakastikkeella ( sitä lisätään aina varovasti , koska siinä on suolaa ja liemikuutioissa on myös suolaa mukana . Soija antaa mukavasti ruskeaa väriä kastikkeeseen )
mikrossa kypsennettyjä sipulikuutioita
erilaisia yrttejä hienonnettuna
keitettyä kanamunaa, joka on hienonnettu
jauhelihaa joka on mikrossa kypsennetty
kypsää kalaa
muuta kypsää lihaa , esim. broileria
pakastepinaattia
muita kypsiä vihanneksia joko pieninä kuutioina tai soseena.

VAIN OMA MIELIKUVITUS ON TÄSSÄ RAJANA.

TÄSSÄ VIELÄ VINKKI :
JOS KASTIKETTA JÄÄ TÄHTEEKSI SAADAAN SIITÄ MUKAVASTI KEITTO LISÄÄMÄLLÄ JOUKKOON LISÄÄ LIENTÄ.
SILLOIN VOI MYÖS KEITTÄÄ PASTAA JA LISÄTÄ SE KEITON JOUKKOON, SAADAAN SILLÄ TAVALLA KEITOSTA RUOKAISEMPI.

AINA VOI VALMISTA TÄHTEEKSI JÄÄNYTTÄ RUOKAA MUUNNELLA JOLLAIN TAVALLA JA SAADAAN AIVAN UUSI RUOKALAJI. TÄSSÄKIN ON VAIN OMA MIELIKUVITUS RAJANA. SIINÄ SÄÄSTÄÄ AIKAA JA RAHAA JA VAIVAA MYÖSKIN JA KUITENKIN SAADAAN PIKAISESTI UUTTA RUOKAA PERHEEN NÄLKÄISILLE IHMISELLE.
 

Yhteistyössä