Miten saan 1-v päiväunille??

  • Viestiketjun aloittaja ade
  • Ensimmäinen viesti
ade
Kertokaa vinkkejä, miten 1 v 2 kk vanhan saisi nukahtamaan päiväunille? Vaunuissa emme voi olosuhteiden vuoksi nukuttaa eikä oikein vaunuissa tykkää nukkuakaan. Lapsemme on aina nukkunut omassa sängyssään, mutta nyt muutaman viikon ajan ei meinaa millään nukahtaa päiväunille. Iltaisin menee hyvin nukkumaan, mutta päivällä ei. Tyttö on nukkunut yhden päiväunet noin 1 vuotiaasta lähtien ja yöunia nukkuu noin 20.00-07.30. Meillä on lisäksi 3 vuotias poika, joka välillä "häiritsee" pienemmän nukahtamista, mutta enpä voi häntäkään mihinkään laittaa nukuttamisen ajaksi. Mikä neuvoksi?
 
Valitettavasti en voi lähettää sinulle neuvoja vaan ainoastaan ymmärrystä. Taistelen nimittäin aivan saman päiväuniongelman kanssa, joskin sillä helpotuksella, että yritän nukuttaa ainokaista. Keskikesällä nukuttiin päiväunia keskellä päivää nätisti vaunuissa, mutta nyt uni ei tule sitten millään. Pojalla on ikää 13,5 kk. Lämmin ymmärrys sinne!
 
Täältäkin löytyy myös sympatiaa muttei neuvoja :hug:
Meidän 1v nukkuu vielä kahdet unet ja yönsä 20-7. Saattaa tehdä unta joskus jopa 45min. Mites muilla mennäänkö nukkumaan kiukulla vai jäädäänkö sänkyyn tyytyväisenä?
Meillä valitettavasti mennään huudon kanssa..Kai tämä on taas joku läpikäytävä vaihe....jaksamisia...
 
Meillä mennään nukkumaan kaikille unille, kahdelle päiväunelle ja yhdelle yöunelle ihan kiltisti :wave: Tosin nyt kun on oppinut viimein nousemaan istumaan, keksii joskus nousta ylös ja pitää käydä laittaa pitkälleen. Joskus tirahtaa vähän, tai pitää "unilaulua"
 
Meillä oli sama juttu pojan kanssa, ei suostunut nukkumaan päivisin. Neuvolassa anto unikoulu-oppaita. Kokeilin heti samana iltana ja nyt nukahtaa itekseen omassa sängyssä ja ilman huutoja. Poika 1v.

Anna maitoa ennen nukkumaan menoa jossain muualla kuin makuuhuoneessa ja vie sitten lapsi omaan sänkyyn. Voit silitellä hetken, mutta sitten laitat oven kiinni. Lapsi saattaa itkeä viikon verran. Käy 5-10min välein laittamassa tuttia suuhun mutta älä sano mitään äläkä nosta sängystä. Saattaa itkeä omassa sängyssä n. puoli tunti ja nukahtaa sitten.

Se on kamalaa kuunnella oman lapsen itkua mutta kun tietää ettei ole mitään hätää niin se helpottaa ajan kanssa.

Voit myös pyytää neuvolasta niitä oppaita, löytyy myös kirjastosta.

Voimia teille!! :hug:
 
Päiväkirjaan tähän meidän pojan unien kehityksen. Kysymyksiä ja kommentteja otetaan vastaan. Jokainen vinkki on tervetullut, sillä hankalaa tämä nukkuminen tuntuu taas vaihteeksi olevan.

Keskiviikko: Aamulla herätään kello 7 kuten normaalisti. Yhdeksän aikoihin aamulla poika alkaa olla väsynyt, joten lähdemme pyöräilemään, että selviäisimme uniajan ylitse nukkumatta. Paluumatkalla poika torkahtaa pyörän selässä noin 5 minuutiksi. Kello 11 syödään lounas. Kello 1130 laitan poikaa vaunuihin nukkumaan, kuten minulla on ollut kesän ajan tapana. Kärryttelen 45 minuuttia, mutta poika ei nukahda. Kyllästyn ja nostan pojan ylös. Välipala syödään kello 14. Poika on väsynyt ja laitan uudelleen vaunuihin. Nukahtaa noin 15 minuutin kärryttelyn jälkeen ja nukkuu 1,5 tuntia. Illalla syödään, juodaan, pesutellaan ja luetaan satu. Sängyssä ollaan 20.30 ja unten mailla silitellen kello 21.

Torstai: Aamulla ylös kello 7. Päiväunille päätän laittaa pojan vasta kun alkaa olla uninen. Aamupäivä meneekin hyvin, eikä poikaa (harvinaista kyllä) nukuta. Lounaalla poika meinaa nukahtaa maidon kanssa syöttötuoliin eli selkeästi väsyttää, joten laitan pojan lounaan jälkeen vaunuihin. Nukahtaa vasta 45 minuutin kärryttelyn jälkeen. Nukkuu 15 min ja herää. Se siis niistä unista. Kolmelta kyllästyn menoon ja menen pojan kanssa sisällä sängylle nukkumaan. Riuhtoo 15 minuuttia, jonka jälkeen nukahtaa kainalooni. Nukumme 1,5 tuntia. Yöunille menemme hieman tavallista myöhemmin johtuen myöhäisistä päiväunista. Poika nukkuu kello 21.30.

Perjantai: Herätään kello 7.15. Kello 9 poika hieroo silmiään ja haukottelee. Päätän kokeilla aamupäiväunia. Kärryttelen 30 min ennen kuin poika nukahtaa. Heti kun kärryt pysähtyvät, poika riuhtoo ja potkii. Hetkisen yrityksen jälkeen nukkuu rauhassa. Katsotaan nyt kuinka kauan...

Pojalla siis ikää 13,5 kk ja yksiä unia on yritetty kesäkuun alusta asti. Heinäkuussa menikin nätisti, mutta nyt on ollut rytmi aivan hakusessa. Syyskuun alusta alkaa perhepäivähoito, joten jokin rytmi olisi hyvä saada päälle. Yöt nukutaan aika säännöllisesti kello 21-7 ilman maitoa, mutta usein 1-2 kerran havahtumisella. Äiti kaipaisin yleensä enemmän päiväunia kuin poika.
 
Poika kohta 15 kk ja pian 2 kk ollut päiväunet enemmän tai vähemmän sekaisin. Yksillä päikyillä mennään, yöunia nukkuu n.11-12 h ja tarttee päiväunia 1,5-2 h. Iltaisin nukahtaa petiinsä kiltisti ilman huutoa tai hössötystä (hänet vain jätetään omaan huoneeseensa nukahtamaan) mutta päivisin alkaa sydäntä särkevä huuto, kun sänky vaan näkyykin.
Tutti otettiin pois tuolloin n.2kk sitten ja sen jälkeen ei ole kai kertaakaan nukahtanut päikyille ilman huutoa, paitsi vaunuihin mutta nukkuu niissä vain tasan sen ajan, kun jaksan niitä työntää ja joka päivä en tosiaan jaksa/voi/viitsi yli tunnin lenkkejä vetää...
Unikouluopeista ei kyllä meillä ole ollut apua, koska tuo huuto jatkuu edelleen 15-30 min eikä suinkaan vähene pikkuhiljaa niinkuin oppaissa sanotaan :)
Olen koittanut vaan antaa huutaa (alkaa itteekin itkettää), käydä tassuttelemassa (poika suuttuu entisestään), ottaa syliin rauhottumaan ja sit takas sänkyyn (itku alkaa alusta heti petiin päästyä)... toivottavasti tää tosiaan on vaan joku vaihe taas...
No koetetaan jaksaa ja jos jollain on niitä vinkkejä niin pistäkää kehiin, kiitos
:wave:
 
Miten teidän muiden tilanne on kehittynyt viikon kuluessa?

Meillä nimittäin päiväunet ja samalla myös yöunet ovat lähteneet taas rullaamaan kun ilma jäähtyi. Nyt viime päivät ovat menneet nätisti yksillä päikkäreillä.
 
Poika on jo vähän vanhempi, 1v10kk, mutta tajusin aika myöhään että nk. järkipuhekin auttaa! Eli sanon päiväunille mennessä, että äiti menee ruokapöydän ääreen lukemaan lehteä ja rapistelee oikein kovasti, että sinä kuulet. Se naurattaa ja yleensä homma on ok, lapsi nukahtaa alle vartissa. Iltaisin, jos on isin nukutusvuoro (iltaisin meillä istutaan vieressä), mikä ei aina kelpaisi, sanon että äiti menee suihkuun ja tulee sitten nukkumaan. Ja se tehoaa! Lapsi rauhoittuu ja nukahtaa ihan nätisti.

Lisäksi olen todennut, että kun vuorokauden uniaika on yhteensä max. 11,5 tuntia, nukahtaminenkin sujuu nopeammin. Unista nukutaan 1,5 h päivällä ja 10 yöllä. Iltaisin meilläkin menee nukahtamiseen aikaa 20 minuutista kolmeen varttiin tai tuntiinkin, jos on nukuttu liikaa päivällä.
 
No meillä on nyt kans tilanne rauhoittunut...meillä vaan auttoi tohon päiväunihuutoon yksinkertaisesti se, että joko
a) "riehutan" poikaa aamuäivän pihalla, niin että hän on tosi-tosi väsynyt sillon 12 aikaan (tänäänkin nukahti syötöuoliinsa) tai
b) päikyille mennään vasta 14 maissa mikäli se päivärytmiin sopii (siis jos ei ole esim.muskaria tai lääkäriä tms)
Näin meillä :)
 
Voit silitellä hetken, mutta sitten laitat oven kiinni. Lapsi saattaa itkeä viikon verran. Käy 5-10min välein laittamassa tuttia suuhun mutta älä sano mitään äläkä nosta sängystä. Saattaa itkeä omassa sängyssä n. puoli tunti ja nukahtaa sitten.
Minusta tämmöinen unikoulu tuntuu julmalta. Ensinnäkin että suljetaan yksin huoneeseen, sekin voi tuntua jo kauhealta. Ja 5-10 minuuttia varmasti tuntuu jo ikuisuudelta pienen lapsen mielestä odotella että joku vastaisi hänen itkuunsa. Eikä voi todellakaan sanoa ettei silloin lapsella olisi mitään hätää, kyllä minusta on. Kyllähän se lapsi lopulta tuohonkin järjestelyyn alistuu jos viikonkin huudattaa, mutta ihan varmasti löytyy joku lasta kunnioittava tapa hoitaa sama asia.
 
Alkuperäinen kirjoittaja niimu:
Kyllähän se lapsi lopulta tuohonkin järjestelyyn alistuu jos viikonkin huudattaa, mutta ihan varmasti löytyy joku lasta kunnioittava tapa hoitaa sama asia.
Eikös hylätyt tai kaltoinkohdellut lapset tunnista juurinkin siitä, että ovat oppineet olemaan huutamatta, kun ei kukaan kumminkaan vastaa?
 
Meillä kanssa nukkumiset yhtä taistelua, päiväunille nukuttaminen vie ainakin tunnin ja sitten nukutaan se tunti,joskus herätään siinä välilläkin. Huudon kanssa käydään nukkumaan, mikään ei tunnu olevan hyvä. Illalla vastaava,mutta yleensä vie vähemmän aikaa ja JOS päivällä ei olla nukuttu just mitään, on helppo nakki tuo iltanukutus. Mutta öisin edelleen herätään ja siinähän sit taas pyöritään ja pyöritään...

Meillä on neljä lasta ja yhdenkään toisen kanssa ei oo ollu näin vaikeaa. |O
 
Meillä tyttö on nyt 13,5kk ja viedään iltaisin sänkyyn ja sanotaan hyvät yöt. Sinne se jää tosi nätisti, "lauleskelee" omia unilaulujaan ja nukahtaa. Mut ei toki aina ollut näin. Me ollaan käyty läpi se vaihe, että tyttöä nukutettiin silittelemällä yms. Kun tyttö oppi nousemaan istumaan, ei nukutus enää meinannu tehota, ellei sängyn vierellä istunut yli puoli tuntia. Sit päätettiin luopua palvelusta ja annettiin sen muutaman illan huutaa sängyssä. Kyllähän se sydäntä särki kuunnella toisen itkua, mut en koe että se satutti lasta. Hän oli tottunut saamaan palvelua sängyn laidalle ja kiukutteli, kun se yhtäkkiä loppu. Sitten lopulta hyväksy uuden tavan käydä yöunille ja kaikki on menny hienosti jo pitkän aikaa.

Mut alkuperäseen asiaan, eli päikkäreihin sisällä, ni samaa ongelmaa tyrkkää. Kotona tyttö on aina nukkunut unet vaunuissa ulkona, koska sisällä herää aina 30min jälkeen vaikka olisi kuinka väsynyt. Nyt mulla alkoi työt ja hoidossa pitäis osata nukkua sisällä. Maanantaina 30min, eilen 35min, tänään 40min. Hoitaja on ihana, sanoi selättävänsä tytön lopullisesti vielä joku kaunis päivä ;) Ja siltähän toi näyttää, et tuohonkin uuteen tapaan pitää tottua vähän kerrallaan. Niin ainakin toivon, koska olis kiva hakea hoidosta tyttö, joka jaksais valvoa sinne kahdeksaan niinku normaalisti. Kun päikkärit on noin lyhyet, niin aikasin on mentävä nukkumaan.
 

Yhteistyössä