Miten näyttelijä Kari Ketonen on saanu psykoterapeutin ammatti nimikkeen?

  • Viestiketjun aloittaja villerinneninen
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Muun muassa Putouksesta tuttu Kari Ketonen, 45, voisi avata psykoterapeutin vastaanoton, mutta mieluummin hän hyödyntää toista ammattiaan työssään näyttelijänä ja toisinaan kollegoidensa ammatillisena tukena.

Teatterikorkeakoulun jälkeen Ketonen oli työtön ja masentunut. Hän meni reichilaiseen kehopsykoterapiaan, kouluttautui itsekin ja sai ylemmän erityistason pätevyyden 2008.

– Tietääkseni minulla on se Valviran lupa vielä. Kun en ole tehnyt sitä työtä, niin en kai ole tehnyt virhettäkään.

Freudin oppilaan Wilhelm Reichin myöhempien vaiheiden työ on Ketosen mielestä kyseenalaista mutta tämän terapiamenetelmä on käyttökelpoinen.

– Mindfulness tarjoilee saman niin, että olet vain enemmän läsnä ja elämäsi tulee paremmaksi.

Ketosta terapia auttoi käsittelemään tunteita, joita oli vaikea kohdata. Polku on vaikea eivätkä ongelmat kadonneet, mutta nyt asioilla on nimet ja ne sijoittuvat maailmaan, joka on jäsenneltävissä.

– Sen neljän vuoden aikana oikeastaan vasta opin ajattelemaan. En minä oppinut ajattelemaan koulussa, teatterikoulussa enkä edes armeijassa, hän sanoo.

Kari Ketonen sanoo olevansa puoliksi pohjoiskarjalainen. Hän vietti lapsena kesiä mummolassa Nurmeksen Porokylän Ristivaarassa, josta äiti on kotoisin.
https://www.karjalainen.fi/uutiset/item/131119-kari-ketonen-voisi-olla-psykoterapeutti-minulla-on-se-valviran-lupa-viela
 
vierailija
Ylläolevasta artikkelista saa ainakin sellaisen kuvan että kyseessä oli kaikkea muuta kuin ns.täydennyskoulutus. 4-vuotinen opiskelu on aika pitkä pätevöityminen mun mielestä.
Yllä olevassa artikkelissa ei puhuta koulutuksen pituudesta mitään.

"Ketosta terapia auttoi käsittelemään tunteita, joita oli vaikea kohdata. Polku on vaikea eivätkä ongelmat kadonneet, mutta nyt asioilla on nimet ja ne sijoittuvat maailmaan, joka on jäsenneltävissä.

– Sen neljän vuoden aikana oikeastaan vasta opin ajattelemaan. En minä oppinut ajattelemaan koulussa, teatterikoulussa enkä edes armeijassa, hän sanoo."

Enää Ketonen ei saisi psykoterapeutin ammattinimikettä. Oli erinomaista, että koulutus siirtyi yliopistojen vastuulle. Ennen koulutusta ei vahtinut käytännössä kukaan. En ota kantaa Ketosen tatoiteoihin sen enempää, koska en asiasta tiedä, mutta yleisesti ottaen on hyvä, että vaatimukset ovat tiukemmat.
 
vierailija
Terapian tarpeessa? Psykoterapeutin koulutustausta kannattaa tarkistaa
https://yle.fi/uutiset/3-8065784

Tikkanen kehottaakin psykoterapeuttia etsiessä tarkistamaan taustakoulutuksen.
– Se on valitettavasti joskus aikoinaan päässyt levähtämään niin, että kolmannes on joitain muita kuin terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Psykoterapeutti-nimike ei kerro kenenkään pätevyydestä yhtään mitään, se on vain täydennyskoulutus. Siellä voi olla yhteiskuntatieteilijää, näyttelijää tai vakuutusvirkailijaa.


Onko terapiasi ajanhukkaa – näin tunnistat huonon terapeutin
https://anna.fi/hyvinvointi/itsetuntemus/onko-terapiasi-ajanhukkaa-nain-tunnistat-huonon-terapeutin

4. Et löydä rekisteristä kuin psykoterapeutin tutkinnon

Terhikistä voi tarkistaa myös toisen asian: psykoterapeutin pohjakoulutuksen.

Tikkasen mielestä terapeutilla olisi hyvä olla terveydenhuollon pohjakoulutus, sillä psykoterapiakoulutus on vain täydennyskoulutus.

Jos Valviran rekisteristä käy ilmi, että henkilö on vain psykoterapeutti, hän ei ole peruskoulutukseltaan terveydenhuollon ammattihenkilö.

– Psykoterapeutti voi silloin olla pohjakoulutukseltaan vaikka näyttelijä tai vakuutusvirkailija.
 
vierailija
Psykoterapiakoulutus on vain täydennyskoulutus. Ennen ehdot olivat niin löysät, että lähes kuka vain pystyi kouluttautumaan psykoterapeutiksi.
Yhteiskuntatieteet ovat pohjakoulutus sosiaalityöntekijöillä ja sosionomeilla, jotka tekevät psykososiaalista työtä. Heillä on siihen pätevyys. Terapia ei ole lääketiedettä eikä sairauden hoitoa, vaan psykososiaalinen hoitomuoto. Sosiaalihuollon ammattihenkilöillä on laajat valmiudet toimia psykoterapeutteina lisäkoulutuksen myötä.
 

Yhteistyössä