Mitä teidän vilja-allergiset lapset syö leivän sijasta? Entä mitä puuroja?

  • Viestiketjun aloittaja Suzyanne
  • Ensimmäinen viesti
Suzyanne
Meillä on pojalla 1 v. 2 kk epäily kotimaisten viljojen allergiasta, vehnä-altistukset ensi kuussa. Sitä ennen ollaan ilman kaikkea kotimaista viljaa.

Mitä ihmettä tuolle pojalle oikein syöttäisi? Gluteiinitonta leipää olen tarjonnut, ei syö ollenkaan. Tattari-ja hirssipuuroakaan ei suostu syömään yhtään.

Syö vain riisipuuroa ja riisikakkuja, mutta eihän niissä ole yhtään mitään ravintoa, riisikakutkin on kuin styroksia.

Maitoallergiakin on, se on jo diagnosoitu. Ravintoterapeutille aion pyytää lähetteen, varsinkin jos altistuksissa todetaan vilja-allergiatkin.
 
harmaa
minä itse keliaakikkona en syö oikeestaan koskaan leipää. Joskus gluteenitonta näkkäriä.
Puuroja kyllä. Puhdasta kaurapuuroa ,Provena, se on hyvää. Sillä on myös pikapuuroja .
 
Gluteenitonhan ei oo sama kuin viljaton.. http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/tietoutta_viljasta/erityisruokavaliot/vilja-allergia/

maissijauhoista voi tehdä leipää ja miksei puuroakin, sitten kaupoissa on harvinaisempiakin "vilja"tuotteita jotka saattavat sopia, esim. kvinoa.
 
Suzyanne
Alkuperäinen kirjoittaja maomao:
Gluteenitonhan ei oo sama kuin viljaton.. http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/tietoutta_viljasta/erityisruokavaliot/vilja-allergia/

maissijauhoista voi tehdä leipää ja miksei puuroakin, sitten kaupoissa on harvinaisempiakin "vilja"tuotteita jotka saattavat sopia, esim. kvinoa.
Ok kiitos, mun täytyy oikeasti ottaa asioista enemmän selvää, ja päästä sinne ravintoterapeutille.

Joo tossa läheisessä luomukaupassa kattelin noita Quinoatuotteita, täytyykin kokeilla jos poika söisi.
 
Allergisen äiti
Meillä syödään riisipuuroa, riisikakkuja, riisinäkkäriä, maissinäkkäriä, kvinoaa. Oma lapsi erittäin allerginen joten kotimaiset viljat (vehnä, kaura,ruis,ohra), hirssi, tattari, tef poissa laskuista. Pääasiassa elelee riisituotteista, niihin on tottunut ja menee makunsa (jota ei ole) puolesta paremmin kaupaksi.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Suzyanne:
Alkuperäinen kirjoittaja maomao:
Gluteenitonhan ei oo sama kuin viljaton.. http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/tietoutta_viljasta/erityisruokavaliot/vilja-allergia/

maissijauhoista voi tehdä leipää ja miksei puuroakin, sitten kaupoissa on harvinaisempiakin "vilja"tuotteita jotka saattavat sopia, esim. kvinoa.
Ok kiitos, mun täytyy oikeasti ottaa asioista enemmän selvää, ja päästä sinne ravintoterapeutille.

Joo tossa läheisessä luomukaupassa kattelin noita Quinoatuotteita, täytyykin kokeilla jos poika söisi.
Joo, allergioiden kanssa tulee paljon uutta ja aluksi saattaa olla ihan sekaisin siitä kaikesta, tuntuu ehkä että kaikki menee päälaelleen.. Mutta ihan varmasti niiden kanssa oppii tulemaan toimeen ja usein ne helpottavatkin vuosien varrella :)

Jos ei teillä peruna-allergiaa ole niin Helmi-puuro vois mennä. Se on vähän samanlaista kuin riisipuuro ja muistaakseni tehdään perunasta. Noin niinkuin aamiaisvinkiksi :) Meillä oli peruna-allergiakin joten ei tullut tuotakaan tehtyä :D

 
Meillä syötiin puuroa ja luotaisesti gluteenittomia leipiä, näkkileipiä ja keksejä. Riisikakkuihin lapsi ei mieltynyt yhtään. Tuoteselosteiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Gluteenittomat sisältävät yleensä vehnää. Tattari ja hirssi on makunsa puolesta aika haasteellisia ihan aikuisellekin. Kannattaa sekoittaa vaikka riisihiutaleisiin. Maissipuuroa meillä syötiin myös ja täysmaissi muroja (lue taas tuoteselosta tosi tarkkaan) . Mysliä tein itse sallituista viljoista, kuivatuista marjoista ja hunajasta. Siitä lapsi tykkäsi varsinkin vähän isompana jugurtin kanssa. Ainakin aiemmin parhaat leivät löytyivät yleensä pakastealtaasta. Jotkut olivat aika erikoisia. Varsinkin sämpylät oli välillä aika kovia. Mutta jotkut rieskat olivat ihan hyviä, joten kannattaa kokeilla muutamaa lajia, jotta suosikit löytyy. Rieskoja voi tehdä itsekin.
 
Meillä syötiin aikanaan paljon Vuohelan leipiä, olikohan nyt peruna- ja tattarileipiä. Lisäksi lapsi söi riisikakkuja, riisi-maissikakkuja, maissinäkkäriä. Varsinaisista puuroista upposi vain riisihiutalepuuro. Maissipuuroa eli polentaa söi tosi paljon myös. Lisäksi lapsi söi paljon erilaisia muroja. Niitä löytyy ihan ok:sti ainakin isommista ruokakaupoista, vaikkakin tavalliset riisi- ja maissimurot sisältävät usein myös vehnäjäämiä.
 
Vuohelan kaura-sipulileipä on molempien allergisten herkkua,samaten vuohelan kaura-porkkanasämpylät. Molemmille siis sopii kaura.

Tavallisissa riisi- ja maissimuroissa ei ole pelkästään vehnäjäämiä,vaan useimmissa on ihan valmsitusaineissa sitä vehnää tai sit ohramalalsuutetta,eli ne ei vilja-allergiselle sovi. Semperillä on kahta eri luontaisesti gluteenitonta muroa,sit on C-flakes merkkisiä maissihiutaleita ja vanilliini-pallomuroja ainakin.

Leivistä pakasteena myytävä litteä rieska on lasten suosikki meillä,samoin vaalea paahtoleipä. Itse tehtnyä perunalepuskat olisi myös noiden makuun, ohjeen vehnäjauhot vaan korvattuina sopivilla jauhoilla.Myös pannukakku maissijauhoista on hyvää.Puuroista useimmiten syödään riisipuuroa tai helmisuurimopuuroa,mutta meillä ei syödä esim aamuisin puuroa ollenkaan.

Netissä www.allermiina.fi on loistava valikoima kaikkea allergiatuotetta. Vaihtoehtoja siis löytyyy kyllä....
 
"Jana"
Hei, Gluteeniton erikoisuus Saksasta - 100% Teff-leipä on 100% luonnollinen ja puhdas gluteeniton leipä, jolla on omaleimainen, herkullinen maku ja on erittäin ravintorikas ja terveellinen. Oma suosikkini tuote no. 100120 - Ainekset: Teff-jauho, vesi, merisuola.
http://www.teff-brot.de/suomi/natural_taikinajuuri_leip%C3%A4_gluteeniton.html
 

Yhteistyössä