Mitä me tehdään väärin? (1-vuotiaan yöunista)

Laitetaan nyt tännekin puolelle jos täällä joku osaisi auttaa...

Tyttö on kohta vuoden ja on ollut vauvasta asti aika hyvä nukkumaan. Nyt kuitenkin vuodenvaihteen jälkeen on herännyt lähes joka yö kahden ja kolmen välillä ja valvoo sitten vähintään tunnin, yleensä kaksi. Tyttö siis itkee sängyssään, rauhoittuu heti syliin mutta kun yritetään laittaa takas nukkumaan niin vetäsee selän kaarelle ja esittää tiukan vastalauseen. Sitten ollaan vaan istuttu tytön huoneen sohvalla sylikkäin se pari tuntia, aina välillä koitetaan laittaa takas omaan sänkyyn mutta ei käy.

Mulla on toinen raskaus alussa ja noi yökukkumiset tuntuu nyt ihan ylitsepääsemättömän vaikeilta! Mies onkin nyt pääasiassa hoitanut nämä herätykset, mutta meillä on sen verran pieni asunto että kumpikin siinä on kuitenkin hereillä sen koko ajan. Ollaan kokeiltu ottaa viereen ja tarjota jopa maitoa (yösyönnit jätetty jo kuukausia sitten) mutta vieressä alkaa vaan riehumaan ja maitoa ei suostu juomaan.

Ollaan jo ihan epätoivoisia tän kanssa! Tiedän että jotkut nukkuu vielä huonommin ja heräilyjä on koko ajan, mutta kun tyttö on ollut niin hyvä nukkumaan niin nyt ihmetyttää että mistä tämä johtuu?? Ja meille tämä on näköjään jo liikaa, mä huomaan itessäni että oon niin väsynyt päivisinkin että hermo on kireellä koko ajan.

Kaikki neuvot ovat tarpeen!
:heart: Iso kiitos!
 
Meillä tyttö 11kk. Aloitti perhepäivähoidon vajaa kk sitten. Teki muutaman yön samanlaista että oli tunnin tai reilu hereillä, aina kun sai syliin nukahtamaan ja laski sänkyyn niin kauhea riehuminen ja kauhea huuto. Noh, tossa muutama pvä sitten huomasin että oli tullu alas lisää yksi hammas ja ylös pukkaa kulmahammasta. Että todennäköisesti hamput aiheutti tämän. Nyt nukkuu yönsä mukavasti. Meillä on tuo unirytmi vaan hieman sekaisin kun hoitotäti antaa neidin nukkua päikkäreitä ihan liian kauan ja neiti ottaa sit yöunista pois ja herää 5.. auts! eilen päivällä nukkui 2h ja tänään herättiin 6. et jos huomenna jo nukuttaisiin 7 kuten normaalisti :) Meidän neiti on aina ollut vähän huono nukkuja. Olisiko teille tulossa myös hampaita?
 
pystyttekö ennakoimaan tilannetta..olisitte lapsen luona heti kun hän inahtaa..ettei ehtis herätä. Meillä oli vähän aikaa tuollaisia öitä.. uni tuli 1,5h päästä vasta. Käytiin välillä syömässäkin ja vaihdettiin vaippaa. Tyttö tosin vanhempi. äidin mahan päällä suostui nukkumaan ja kuten teilläkin sylissä. ei oikein muuta neuvoa kuin, et kun laskette lasta takaisin varmistakaa et hän on unessa.. nukkunut sylissä hetken. Korvat onko ne ok? vaikka silloin kyllä heräis alkuyöstä. ja tosiaan hampaat..ne voi myös vaikuttaa uniin.
tsemppiä sinne
 
Kiitos vastauksista!
Noita hampaita ollaan kyllä epäilty ja yksi onkin ihan just kohta läpi, mutta jotenkin tuntuu kummalta että tekisi noita näin kauan? Kun tätä on nyt siis jatkunut koko tän vuoden, eli yli kuukauden. Tytöllä tosin on vasta 4 hammasta, että voihan sieltä olla tulossa koko joukko uusia :/
 
Meillä on tulossa hampaita mutta silti välillä heräillään .... me ollaan siirretty neidin (1v2kk) häkkisänky kiinni meidän omaan sänkyyn . On opetettu tyttöä nukkumaan "paremmin" omassa sängyssään ... välillä kiipeilee pitkin reunoja ja huutaa ennen nukkumaan menoa , mutta siis synky on miedän vieressämme ja laitan käden sänkyyn ja jätän sen siihen , kun tyttö rauhoittuu hän ottaa kädestä kiinni ja rauhoittuu siihen lähelle ! Jossain vaiheessa silitimme myös päätä yms. mutta noi on lopetettu ja siirrytty vain tuomaan se turvallisuuden tunne . Kaikki ylimääräinen minkä saa niin pois ja sänkyyn koittaa rauhoittaa lapsen , ei ottamalla pois ,sillä silloin hän vaatiikin sitä aina kun herää , heti oltava sylissä ,lähellä .. jos meillä herätään yöllä niin tyttö on siinä lähellä ja käden voi taas laittaa sinne sänkyyn ja jatkaa itse unia .
Edellisen lapsen kanssa kävimme myös unikoulua .. jossa opetetaan että kaikki ylimääräinen pois . Ja nyt olemme tätä jo pikkuhiljaa koittaneet kaikkea ylimäärästä pienentää minimiin , mutta niin että lapsella on turvallinen olo .

neitim



*muoks* Meillä on hampaita 3 ja 2 tulossa ylös ...
 
kaiken uuden oppiminen voi valvottaa.. meillä neiti 1,5v. ja hirveesti heräili vähän alle vuoden ikäsenä, ku mie tulin huoneeseen nukkumaan. siirrettiin veljen kanssa samaan huoneeseen nukkumaan, yöt rauhottu (minä siis olin poissa läheltä). sit muutettiin ja meillä on nyt vaan yksi iso makuuhuone joten nukutaan kaikki samassa tilassa ja neiti alko taas heräilee öisin (sillon reilu 1v.) ja joulun tienoilla tuli sellanen vaihe, että miun piti nukkua n. viikko patjalla pinniksen vieressä ja pitää kättä tytön sängyllä, ni rauhottu sillä.. no edelleen yö heräilyt/ narinat jatkuu ja tyttö siirretty ihan kiinni miun sänkyyn.. ei herää hereille asti mutta pyörii ja ähisee, ja rauhottuu aina jossain vaiheessa.. tuttia epäilen, että jos sen häviäminen aiheuttaa levottomuutta, mutta en oo vielä jaksanu poiskaan ottaa.. mutta parhaiten nukuttas kaikki jos olis lapset omassa huoneessa, mutta se tarkottas tällä hetkellä sit jo eri kerroksia, eli ei mahdollista..

toivottavasti tosta nyt jotain selvää sai :)

ja siis se piti vielä sanoo, että oon kuullu, että 1-2v. lapsi nukkuu levottomimmin (en muista mistä kuulin..) mutta tällönhän opitaan kauheesti kaikkea uutta ihan koko ajan!!
 
Kiitoksia teillekin!
Meillä siis tyttö on nukkunut aiemmin hyvin ja itse osaa nukahtaakin sänkyyn. Nykyään tosin kun siirrettiin omaan huoneeseen nukkumaan niin monesti on sitten nukahtanut syliin, eli voisikin nyt heti ekana koittaa sitä että taas antaa sen itsekseen nukahtaa.

Me vaihdettiin huoneiden järjestystä, eikä meidän makkariin enää tytön sänky mahdu, joten viereen ei enää sänkyä oteta. Muutenkin musta on hyvä että oppii nukkumaan tuolla omassa huoneessaan, jos syksyllä saadaan uusi sängynvaltaaja kotiin niin ei ole liian iso muutos isosiskolle. Ja perhepeteihin ei uskota, tai siis ei pystytä itse sellaisessa jatkuvasti nukkumaan.

Tytölle muuten tuli eilen viides hammas, eli sekin tietenkin voi olla syynä levottomuuteen! Viime yö oli kuitenkin ihan samanlainen, mutta toivoa on...
 
Meilläkin oli muuten tuommoinen kausi, mutta onneksi se(kin) meni ohi!
Eli mitään muuta en nyt osaa neuvoa, kuin että tsemppiä vaan, ja muista että joka päivä se tyttö on aina vähän isompi ja helpottaa (tai tulee uusia ja erilaisia ongelmia... ;) )!
 
Tismalleen sama tilanne meillä kuin Kvartilla - vaikka tuskin se paljon lohduttaa :) Eli saman ikäinen tyttö, aina hyväuninen tähän saakka, mutta nyt tunnin-parin itkeskelyt yössä ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.

Ainoa keino, millä lapsi on saatu rauhalliseksi, on ottaminen syliin ja käveleminen ja siinä hiljaa jutustelu: katsellaan ikkunasta ulos, käväistään hämärässä lastenhuoneessa ja kosketaan sen lamppua... Kun siinä rauhoittuu, nukahtaa sitten vanhempien sängyssä kainaloon ja siitä sitten heivataan omaan sänkyyn. Yllättävän pitkiltä ne yön tunnit toisinaan tuntuvatkin, ja on niin surku, kun ei oikein osaa auttaa.

Epäilen myös hampaita, alhaalle on tulossa kaksi uutta ja ylhäällekin neljän ekan lisäksi viides. Tekee varmaan kipeää :/

Tyhmä kysymys: Onko hampaiden suhteen kivulias vaihe VAIN se, kun kärki yrittää puskea ikenen läpi? Siis että sitten helpottaa? Vai tuntuuko sekin vielä ikävältä, kun se "kasvaa", siis tulee ulos kokonaan?
 
Uskon että yleisin syy heräilyyn on se että uusia taitoja tulee koko ajan lisää 1-2 v, sekä se että herää tarkistamaan että vanhemmat ovat paikalla. Hampaita on meidän tytöllä 1 v pian 3 kk, 9 kpl ja tänään katsoin että taitaa niitä sittenkin olla 10. Ensimmäiset hampaat meidän lapsilla on tulleet 4-5 kk:n ikäisenä. Kyllä se hampaan puhkeaminen varmaan aiheuttaa sitä kipua eniten, ei se kasvaminen varmaan enää niinkään.
 
Meidän pojan yöunet muutttui todella levottomiksi (kitinää, itkua) n.1 v ikäisenä, tuntui ettei mikään auttanut; tuttia laitettiin suuhun, kipulääkettä kokeiltiin antaa mutta ei mitään apua. Kun näitä huonoja öitä oli jatkunut noin kuukauden niin huomasin että pojalle oli puhjennut 8 hammasta yhtäaikaa. Pistimme huonot yöt täysin hampaiden piikkiin.
No, eipä ole yöt vieläkään rauhoittuneet, tätä on nyt jatkunut lähes 4 kk ! Niin, hampaita ei ole enää tulossa koska pojalla on jo 16 hammasta ja viimeiset puuttuvat eivät vielä näytä ollenkaan siltä että hetkeen ilmaantuisivat näkyviin.
En todellakaan tiedä mitä poika kitisee kaiket yöt, toivottavasti ajan kuluessa tilanne helpottuu, tässä alkaa meinaan pian pää sekoamaan..
 
Välillä joutuu luopumaan omista nukkumisperiaatteista, jos unet jää liian vähälle. Varsinkin raskaana ollessa on erittäin tärkeää saada unta. Meillä on 2 -vuotias tytär ja ei ole koskaan nukkunut hyvin. Tämän aiheuttaa ylijäykkyys ja siitä aiheutuva keskushermostolliset ongelmat unen laatuun, joten lääkärin ohjeistuksen mukaan meidän pitää vain yrittää taata lapselle mahdollisimman paljon unta ja myös itselle.

Eli jos homma ei ala onnistumaan ja väsy painaa niin, että pää hajoaa, niin sitten lapsi perhepetiin, että saa vähän nukkua. Tai sitten vedätte miehen kanssa vuorovedolla yöheräilyjä. Meillä on kaikenlaisia keinoja koitettu ja tällä hetkellä ollaan perhepedissä vaikka uusi vauva syntyy huhtikuussa. Pakko saada välillä nukkua. Pitää sitten katsoa miten edetään. Meillä on lääkäriltä kielto unikoululle, kun meillä unen katkonaisuus johtuu aikaisemmin mainituista syistä.

Että näillä mennään :p
 
Millaiset päiväunet teillä nukutaan?
En ainakaan huomannut pikaisesti muiden vastauksia lukiessani, että kukaan olis maininnut päiväunien mahdollisesta vaikutuksesta noihin yökukkumisiin. Meillä nimittäin alkoi ihan vastaavanlainen yövalvominen siinä 11 kk iässä ja meillä auttoi kun siirryttiin kaksista päiväunista yksiin (max 2h) päiväuniin.
 
Ei toimi perhepeti meillä enää, lapsi luulee yöllä että nyt alkoi riehuminen aina kun otetaan viereen. Pienempänä nukkui kyllä välissä, mutta nyt kun on niin tottunut omaan sänkyyn niin kiipeilee vaan ja nousee keskellä sänkyä seisomaan. Jos ottaa tiukasti kainaloon niin alkaa kiljunta..

Tänään on nyt käyty lääkärillä ja kuulemma on aivan normaalia tällänen yksivuotiailla. Syitä löytyy, hampaat, liikkumisen opettelu, puheen opettelu.. Meillä lisäksi saattaa kiusata kuiva iho.

Ei siis auta kun heräillä, nyt meillä onneksi oli taas pari aika hyvää yötä välissä, eli saatiin akut ladattua. Lisäksi mulla alkaa ehkä vähän tää alkuraskauden väsymys helpottaa. Eli eiköhän tää tästä joskus :)
 

Yhteistyössä