Mitä kalaruokia teillä syödään?

oikeasti kalastava
Minuakin pisti naurattamaan tuo Luciferin kommentti. Hauskaa miten sitä "jää kiinni valheesta" kun palstalla on oikeastikin kalastavia henkilöitä. Ensinnäkään jos kalastaa, ei syö särkeä. Miksi syödä roskakalaa, kun osaa kalastaa? Ei kukaan oikeasti kalastava ikinä syö särkeä. Toiseksi kalastaja keskittyy tiettyihin menetelmiin, ei tee samanaikaisesti tuhatta eri asiaa. Miten Lucifer pyytää lahnaa? No miten kuhaa? Ei taida olla ihan lähimainkaan samankaltaisella metodilla. Lohenkalastus on jo vitsi, sillä pelkästään pyyntialue on täysin eri. Millä veneellä? Et kai vedä kuhaa samalla paatilla kuin lohta? Toisella mennään avomerelle ja toisella ei.

Jos Lusifer oikeasti kalastaisi, hän olisi ensimmäisenä maininnut ahvenen, hauen ja silakan. Niitä suomalainen kalastaa. Ahventa saa kaikilla, haukea virvelillä ja silakkaa verkolla. Mato-ongella ei saa kuin pikku ahventa.

Kalastava ihminen ei myöskään ensimmäisenä koskaan sano tekevänsä niistä "ruokaa kaikilla mahdollisilla tavoilla". Kalastava ihminen puhuu ensin kalan käsittelystä, eli graavataanko, savustetaanko jne. SEN jälkeen hän vasta alkaa puhumaan, että teen vaikka savukalasta kaikkea mahdollista ruokaa.

Eiköhän tuo Lusiferin kalanpyynti oli Lidlin pakastealtaan kalastelua. Kiinni jäit :)
 
"keskonen"
Meillä syödään kaikkea muuta kalaa, muttei "kalaa". Eli tuolla tarkoitan sitä, että kun suomalainen syö kalaa, se tarkoittaa lähes automaattisesti aina lohta. Ja vielä kasvatettua sellaista. Lohi on hyvä kala, mutta se on hirveän rasvainen. Tottakai se on terveellistä rasvaa, mutta lihottavaa rasvaa se on silti. Toinen pointti tulee epäeettisyydestä. Yhden lohikilon takia kalastetaan merestä kymmenen kiloa muuta kalaa, joka olisi sellaisenaan sopivaa ihmisravintoa.

Kun syötte kalaa, syökää jotain muuta kuin lohta. Ja jos kuitenkin ostatte lohta, ostakaa villikalaa - ei kasvatettua. Se ei ole niin "nätin oranssin" väristä, koska se on luonnonkala. Mutta se on ekosysteemille ja sinulle itsellesi terveellisempää.
 
Lohta syön aika usein, välillä kalapuikkoja ja lidlin leivitettyä turskaa, joskus harvoin seitiä.
 
Nieriä on ollut tämän kesän suosikki. Ihan kaupan tiskiltä aina kun on ollut tarjouksessa. Lohta ostamme myös usein. Mökillä kalastajalta kuhaa, haukea, ahventa ja joskus tuoretta silakkaa. Valmistan kalan yleensä mahdollisimman helpolla, loimutus, savustus mökillä ja useimmiten uunikalaa kotona. Vanhempani saavat katiskalla suutareita ja savustavat niitä ja valmistavat niistä taivaalisen hyviä kalapihvejä.
 
oikeasti kalastava
Nieriä on ollut tämän kesän suosikki. Ihan kaupan tiskiltä aina kun on ollut tarjouksessa. Lohta ostamme myös usein. Mökillä kalastajalta kuhaa, haukea, ahventa ja joskus tuoretta silakkaa. Valmistan kalan yleensä mahdollisimman helpolla, loimutus, savustus mökillä ja useimmiten uunikalaa kotona. Vanhempani saavat katiskalla suutareita ja savustavat niitä ja valmistavat niistä taivaalisen hyviä kalapihvejä.
Löytyykö nieriää oikeasti tarjouksessa? Se on todella hyvä kala. Lohikala, mutta paljon terveellisemmässä muodossa. Nieriää harvemmin löytää, sitä olen joutunut tilaamaan etukäteen.

Savustamiseen voin suositella Harvian sitä kiukaan kokoista savustusputkaa. Tulee tosi onnistuneita tuloksia. Mutta riippuu tietenkin siitä, että savustatko pussilla, pienessä boksissa, vai onko teillä itse tehty savustusuuni. Meillä vanha isoisän tekemä uuni hajosi, niin ostimme parin kokeilun kautta tuon Harvian.
 
  • Tykkää
Reactions: Mintus
"vieras"
Tänään tein seitikeiton kermalla. Lähipiirin kalamiehet tuovat usein kuhaa, haukea, ahventa tai muikkuja. Ne yleensä paistan. Kuhasta tai ahvenesta voi toki myös tehdä keiton. Isäni savustaa lahnaa silloin kun saa.

Syön kalaa varmaan 4-5 kertaa viikossa, en tiedä onko jo yli suositusten.

Tonnikalaa lähinnä käytän pitsassa. Ja kesällä tuli syötyä paljon myös maustesilliä uusien pottujen kans. Niin, ja anjoviksista tein tällä viikolla kiusauksen.

Lapselle tuo kiusaus ei kylläkään maistu.
 
vinkkejä saanut :)
[QUOTE="vieras";27313240]Lapselle tuo kiusaus ei kylläkään maistu.[/QUOTE]

Liota anjovikset huolellisesti ennen käyttöä. Saat niistä ylimääräisen suolan pois ja jo vain maistuu lapsille.
 
"Vierailija"
Kesäsin syödään kuhaa, nieriää ja ahventa, oman perheen kalastamana. Siikaa ja merilohta haetaan suoraan kalastajilta. Ja joskus ostetaan lohta kalatiskiltä.
Savustettuna kala on ehdottomasti parasta, ja suolasiika on aivan ihanaa! Lohta keittoon ja uunikalaksi. Kylmäsavulohesta salaatti, kiusausta tai sellaisenaan. Kalaa syödään paljon, ja kaikissa muodoissa. Koko perheen lempiruokaa!
 
Ei mitään :$

Minun pitäisi päästä jotenkin kalafobiaällötyksestäni, koska tiedän että se on terveellistä ja mieheni tykkää kalasta. Mutta mulla meinaa lentää pirre jo kalan lihan rakenteesta....

Tonnikala saattaa mennä pizzassa mutta ei muuten..
 
Nieriää on ollut K-Markettien tarjouksissa muutaman kerran kesän ja syksyn aikana.
Se on ollut n. 10€/kg ja ollaankin ostettu aina reilumpi satsi.
Meillä on käytössä sellainen isohko Harvian savustuspönttö ja käytetään sitä sekä savustamiseen että loimuttamiseen.
 

Yhteistyössä