Kalapiirakka hiillostetusta kalasta
2 dl perunasosejauhetta
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
200 g sulatettua voita tai margariinia
2 dl kylmää vettä
1. Sekoita pohjan ainekset.
2. Tasoita pohja leivinpaperilla päällystetylle uunipellille tai voideltuun vuokaan.
Täyte
hiillostettua kirjolohta tai savukalaa
2 dl kevytkermaa
3 kananmunaa
2 dl juustoraastetta
sitruunapippuria
tilliä
3. Sekoita täyte ja kaada päälle.
4. Paista uunissa 200 asteessa kunnes täyte on hyytynyt, noin 40 minuuttia.
Jauhelihaperunasoselaatikko
perunamuusia (n.1 kg perunoita)
400 g jauhelihaa
2 dl vettä
suurustetta
viherpippuria
jalapenoa
sipulirouhetta
soijaa
aromisuolaa
kukkakaalia
parsakaalia
1. Valmista muusi noin kilosta perunoita (ohjejakso 7 / poronkäristys).
2. Kiehauta kukka- ja parsakaali perunoiden keitinvedessä.
3. Paista jauheliha ja lisää mausteet.
4. Kaada päälle vettä ja suurustetta ja anna kiehua muutaman minuutin...
5. Sekoita muusi, kaalit ja kastike.
6. Ripottele pinnalle korppujauhoja.
7. Kypsennä uunissa 200 asteessa n. 50 minuuttia
Jauheliha-perunapihvit
800 g jauhelihaa
800 g perunaraastetta
4 munaa
2 dl korppujauhoja
2 dl kuohukermaa
3 dl vettä
musta- ja valkopippuria
muskottipähkinää
soijakastiketta
suolaa
1. Sekoita ainekset keskenään ja anna taikinan seisahtaa hetken aikaa.
2. Voit kypsentää koepihvin mikroaaltouunissa.
3. Paista kuitenkin pihvit pannulla voissa tai öljyssä.
Perunapihvit
½ l perunamuusia
2 kananmunaa
½ tl sokeria
ripaus anista
3 dl vehnäjauhoja
voita tai öljyä
1. Sekoita aineet taikinaksi.
2. Paista ohuina pihveinä.
Duchesseperunat
perunamuusia
ruohosipulia
munankeltuainen
muskottipähkinää
1. Sekoita ainekset keskenään kuohkeaksi.
2. Pursota vuokaan.
3. Paista uunissa 200 asteessa, kunnes muusi on ruskistunut hieman päältä.
Vihreä perunamuusi
1 kg perunoita
1 pss pakasteherneitä
maitoa/ keitinlientä
voita
suolaa
muskottipähkinää
1. Keitä perunat ja herneet.
2. Survo ainekset sekaisin ja vatkaa kuohkeaksi.
3. Tarkista suola.
4. Lisää ripaus muskottipähkinää.
Pottuvoi
Perunoita
Sipulia
Suolaa
Voita
1. Keitä perunat kypsiksi.
2. Lisää muut aineet ja survo perunasurvimella..
Perunaruusut
1 kg perunansosetta
2-3 munankeltuaista
1. Sekoita munankeltuaiset löysähköön muusiin.
2. Puserra pursottimella muusi vuokaan.
3. Kypsennä 250 asteissa kunnes pinta ruskettuu kauniisti.
Peruna-selleripaistos
6-7 isoa perunaa
1/2 juuriselleriä
2 dl kevytkermaa + keitinlientä
1 muna
2-3 rkl voita tai margariinia
suolaa
hiven muskottipähkinää
1. Kuori ja keitä perunat ja sellerilohkot pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä.
2. Kaada keitinliemi talteen.
3. Soseuta perunat ja selleri.
4. Vatkaa soseeseen kevytkerma ja tilkka keitinlientä.
5. Lisää muna edelleen vatkaten.
6. Mausta sose voilla, suolalla ja muskottipähkinällä.
7. Lusikoi sose matalaan uunivuokaan.
8. Koristele pinta ja pudota muutama voinokare päälle.
9. Kypsennä uunissa 200 C:ssa noin 30 minuuttia.
Perunapiiras
750 g perunoita
4,5 dl raejuustoa
1,5 dl ranskankermaa
2 munaa
1,5 dl sipulia, hienonnettuna
2 tl suolaa
ripaus cayennea
pinnalle:
2 rkl Parmesan juustoraastetta
1. Kuori ja keitä perunat.
2. Survo soseeksi.
3. Riko munat toiseen kulhoon.
4. Vatkaa ne kevyesti.
5. Sekoita perunasurvokseen raejuusto, ranskankerma, munat, sipuli, suola ja cayennepippuri.
6. Kaada hyvin sekoitettu perunaseos voideltuun piirasvuokaan.
7. Ripota pinnalle juustoraastetta.
8. Paista uunissa 200 asteessa noin 50 minuuttia.
Sieni-perunakakut
1 kg (vajaa) perunoita
0,5 l suppilovahveroita
1 sitruunan mehu
suolaa
valkopippuria myllystä
100 g voita
1. Kuori perunat.
2. Keitä ne muusiksi.
3. Paloittele ja paista tuoreet sienet pannulla niin että niiden vesi haihtuu pois.
4. Nuiji perunat rikki ja sekoita joukkoon sienet, mausteet ja sulatettu voi.
5. Jaa muusi pieniin voilla voideltuihin annosvuokiin tai isoon irtopohjavuokaan.
6. Paista perunakakkuja uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin värin.
Perunarieskat
3 dl perunasosetta
1 dl keitinvettä
tilkka rypsiöljyä
2-3 dl ohrajauhoja
1. Sekoita kylmään perunasoseeseen kylmä keitinvesi, tilkka öljyä ja sen verran ohrajauhoja, että saat pehmeän taikinan.
2. Kaada taikina leivinpöydälle ja lisää jauhoja tarvittaessa.
3. Pyörittele taikina pallomaiseksi ja edelleen pötköksi jauhotetulla alustalla.
4. Leikkaa parin sentin paloja ja taputtele jauhoisin käsin puolen sentin paksuisia pyöreitä rieskoja.
5. Tärpi rieskojen pintaan ristikkokuvio parin sentin välein ja 5-6 läpimenevää reikää.
6. Pintakuvion ansiosta rieska saa kaunistäpläisen pinnan, ja reikien pistäminen estää kuoren irtoamista. Jos et omista tärppiä, tee kuviot ja reiät haarukalla oman näkemykseksi mukaan.
7. Siirrä hiilet pois uunista ja luudi arina.
8. Paista rieskat kuumalla arinalla ruskean kukertaviksi, käännä tarvittaessa.
9. Nosta koriin ja peitä liinalla.
10. Rieskat maistuvat parhailta lämpiminä.
11. Ilman leivinuunia voit paistaa rieskat hyvin kuumassa uunissa.
12. Anna pellin kuumeta uunissa ennen kuin nostat rieskat sille.
Ohrarieska
1/2 l perunasosetta tai kuorittujen perunoiden keitinvettä
1/2 tl suolaa
1-2 dl vehnäjauhoja
6-10 dl ohrajauhoja
Leipomiseen:
ohrajauhoja
1. Lisää perunasoseeseen tai keitinveteen ensin suola, sitten vehnäjauhot - perunasoseeseen pienempi määrä kuin pelkkään veteen.
2. Sekoita ja lisää ohra-jauhoja niin paljon, että saat kiinteän taikinan.
3. Nosta taikina leivinpöydälle ja jaa 2-3 palaan.
4. Taputtele palat ohrajauhojen avulla kakuiksi.
5. Kaaviloi litteiksi rieskoiksi leivinpaperille pellille.
6. Vedä rieskojen pintaan kuvioita ja pistele ne haarukalla.
7. Kypsennä 250-asteisessa uunissa kunnes pintaan tulee hiukan väriä.
Perunarieska
n. 5 dl perunasosetta
2 tl suolaa
2 munaa
3 dl ohrajauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
1. Valmista ensin perunasose, tai jos on jäänyt keitettyjä perunoita edelliseltä päivältä, tee niistä sose.
2. Lisää survokseen suola, munat ja jauhot.
3. Taputtele taikina ohuiksi rieskoiksi suoraan pellille.
4. Pistele ja paista 250 asteessa n. 20 min.
5. Tarjoa lämpimänä munavoin tai juuston kanssa.
Perunavelli
3 isoa perunaa (esim. Rosamunda)
2 - 2 1/2 dl maitoa
1 1/2 tl suolaa
1. Keitä kuoritut perunalohkot kypsiksi vähässä vedessä.
2. Soseuta kypsät perunat keitinvedessä tasaiseksi soseeksi.
3. Lisää vähitellen maito ja kuumenna sekoittaen kiehuvaksi.
4. Mausta lopuksi suolalla.
5. Nauti perunavelli tuoreen ruisleivän kanssa.
Perunapiirakat
(25 kpl)
Kuori:
2 dl kylmää vettä
2 rkl öljyä tai voisulaa
3/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
Täyte:
1 ½ kg perunoita
2 dl maitoa
50 g voita tai margariinia
1 tl suolaa
jauhelihapyöryköitä tms. silputtuna tai leikattuna pieniksi paloiksi
1. Keitä kuoritut perunat kypsiksi.
2. Valuta keitinvesi perunoista ja soseuta ne.
3. Lisää soseeseen maito, munat, voi tai margariini sekä suolaa maun mukaan.
4. Valmista kuoritaikina sillä aikaa, kun perunat kypsyvät.
5. Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja jauhot.
6. Vaivaa taikinaa hetki, niin sitä on helpompi kaulia.
7. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 25 palaksi.
8. Pyörittele palat palloiksi.
9. Litistä ne jauhotetulla työpöydällä matalammiksi ja pane levyjen päälle kelmu.
10. Kauli taikinalevyt pyöreiksi piirakankuoriksi jauhoja apuna käyttäen.
11. Pane ne työpöydälle limittäin, ripottele väliin jauhoja kiinnitarttumisen estämiseksi ja pidä kelmun alla.
12. Levitä kuorille perunatäytettä ja rypytä piirakat pyöreiksi.
13. Paista piirakat 275-300 asteessa uunin keskiritilätasolla 12-15 minuuttia, kunnes täytteessä on muutamia ruskeita läiskiä.
14. Peitä piirakat uunista ottamisen jälkeen voipaperilla ja liinalla, niin kuoret pehmenevät.
Nokkosperunakeitto
1 l nokkosenlehtiä
vettä
3-4 perunaa
sipuli
1,5 l kasvislientä
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
pippuria
yrttisuolaa
1. Huuhdo nokkoset, kiehauta vedessä ja puristele vesi pois.
2. Hienonna ne.
3. Keittele pottuja ja sipuleita palasina kasvisliemessä n. 15 min ja lisää nokkoset sekaan.
4. Kiehauta ja soseuta koko homma.
5. Sekoita jauhot öljyn joukkoon ja suurusta keitto.
6. Keitetyt munat käy hyvin keiton kanssa vrt. pinaattikeitto.
7. Sämpylätaikinaan hienonnettua nokkosta voi heittää hiivan kanssa ja liottaa alustusjauhojen kera.
8. Ei siis tarvitse kiehautteluja.
Lammasruukku muusikuorrutteella
(4 annosta)
2 rkl Bertolli classico oliiviöljyä
600 g lampaan jauhelihaa
1 kpl sipulia
2 kpl porkkanaa
1 dl oliiveja
2 rkl tomaattisosetta
1 tl suolaa
1 rkl soijakastiketta
1 tl timjamia
150 g Crème Bonjour Valkosipulia
Kuorrutus:
4 dl perunasosetta
150 g Crème Bonjour Valkosipulia
1. Ruskista jauheliha öljyssä paistinpannulla.
2. Lisää hienonnettu sipuli ja karkeaksi raastettu porkkana.
3. Lisää viipaloidut oliivit, mausteet ja tuorejuusto.
4. Sekoita tasaiseksi.
5. Laita jauhelihaseos paistonkestäviin ruukkuihin.
6. Valmista perunasose pakkauksen ohjeen mukaan ja lisää siihen tuorejuusto.
7. Sekoita tasaiseksi.
8. Lisää sosetta kuorrutteeksi jauhelihan pintaan ja kuorruta 220 °C:n lämpötilassa noin 10 minuut-tia.
Muuta:
Voit myös arkisemmin laittaa jauhelihaseoksen vuokaan ja kuorruttaa sen muusilla.
Lampaanjauhelihan voit korvata naudanjauhelihalla.
Valkosipuliperunasose
1-2 annosta
4 perunaa
1 valkosipulin kynsi
1 rkl voita tai margariinia
½-1 dl maitoa
vähän suolaa
vastajauhettua valkopippuria
1. Lämmitä kevyesti suolattua vettä kattilassa.
2. Kuori ja leikkaa perunat pienimmiksi paloiksi.
3. Kuori valkosipulin kynsi.
4. Jaa se 4-5 osaan.
5. Keitä perunoita ja valkosipulia, kunnes perunat ovat pehmeitä, noin 15 minuuttia.
6. Kaada vesi pois.
7. Soseuta, ei saa sähkövatkaimella à tulee sitkeää
8. Sekoita ensin voi ja sitten maito pienissä erissä, kunnes saat soseeseen haluamasi rakenteen.
9. Sekoita voimakkaasti puuhaarukalla niin että soseesta tulee ilmava.
10. Mausta suolalla ja pippurilla.
11. Erinomainen myös makkaran, jauhelihapihvien ja broilerin kanssa.
Italialainen perunasose
2 annosta
4 isoa perunaa
50 g (runsas 1 dl) raastettua parmesaanijuustoa
noin ¾ dl oliiviöljyä, ei tavallista ruokaöljyä
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
1. Lämmitä kattila jossa on suolalla maustettua vettä.
2. Kuori ja leikkaa perunat paloiksi.
3. Keitä paloja vedessä, kunnes ne ovat pehmeitä, noin 15 minuuttia.
4. Kaada vesi pois.
5. Soseuta perunat haarukalla, perunapuristimella tai nuijalla.
6. Lisää ensin juusto ja sen jälkeen oliiviöljy saadaksesi sopivan rakenteen.
7. Syö heti!