Mitä sinunkin kannattaisi tietää suomalaisesta elintarviketeollisuudesta? :)

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja aassu
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti
A

aassu

Vieras
Sain tänään sähköpostiini tämän (lisäksi Kuningaskuluttajassa puhuttiin näistä):

Ruoka ei ole sitä miltä näyttää, vaan elintarviketeollisuus vedättää kuluttajia pahemman kerran. Esimerkiksi lihapullien ostaja voi saada broilerinlihaa ja -nahkaa ja hunajan ostaja vain puoliksi hunajaa. Pian ilmestyvä kirja paljastaa, mitä suomalainen ruoka todella sisältää. Katso 19 tuotteen lista – mitä oikeasti syöt.

Et todellakaan taida tajuta, mitä syöt. Uusi, maanantaina kauppoihin tuleva kohukirja paljastaa elintarviketeollisuuden hurjat vedätykset – nyt myös Suomessa.

Uusi Aitoa ruokaa -kirja (Atar) käy rajuin ottein suomalaisen elintarviketeollisuuden kimppuun. Kirjan tekijältä Mats-Eric Nilssonilta on aiemmin ilmestynyt kohua aiheuttanut teos Valhe lautasella.

Hyökkäyksen kohteena ovat epämääräiset raaka-aineet ja lisäaineet, arominvahventeet, hiivauutteet, savuaromit, väriaineet jne.

Nilssonin kirjoja Den hemlige kocken ja Äkta vara on Ruotsissa myyty lähes 400 000 kappaletta, ja Ruotsin elintarviketeollisuus on joutunut jättämään tuotteistaan lisäaineita pois. Lisäksi se on joutunut karsimaan valheellisia mainoslauseitaan.

Nilssonin mukaan arominvahventeiden poistaminen on Ruotsissa edennyt jo niin nopeasti, että joidenkin ketjujen on ollut vaikea pysyä mukana kaikissa käänteissä.

Suomessa tästä prosessista näkyy vasta ensimmäisiä viitteitä ja kärkiryhmässä ovat toimineet muun muassa pietarsaarelainen lihanjalostaja Snellman, Ruotsista makkaratehtaan ostanut STC-Meat sekä vähittäiskaupassa toimiva Eat&Joy Maatilatori.

Valelihapullat eivät
kadonneet mihinkään!

Suomalaisten uppiniskaisuutta kirjassa jaksetaan kuitenkin ihmetellään isosti:

Suomen Kuluttajaliitto kertoi toukokuussa, että HK ja Atria myyvät hampurilaisina ja jauhelihapihveinä pihvejä, jotka sisältävät pääasiassa kananlihaa ja -nahkaa.

Toukokuussa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira totesi, että tuotteiden myynti näillä nimillä on harhaanjohtavaa ja laitonta.
Kirjan painoon mennessä – runsaat sata päivää myöhemmin – samat tuotteet olivat edelleen myynnissä lähes kaikissa ruokakaupoissa.

– Miten tämä on mahdollista, kirjan suomalainen kustantaja Thor-Fredric Karlsson kysyy.

Kuluttajan pitäisi osata itse ratkaista

Kenen on sitten lopulta vastuu, kirja vääntää asian rautalangasta näin, tosin esimerkki tulee Ruotsista:

Elintarvikkeemme sisältävät joukon lisäaineita, joita ei sallita koiranruoassa. Svenska Dagbladetin kuluttajatoimittaja Henri Ennart pyysi kommenttia Ruotsin maatalousministeriön alaiselta Jordbruksverketiltä. Sen ruoka-asiantuntija vastasi näin: ”Ihminen voi vapaasti valita... Mutta eläimet eivät voi itse lukea tuoteselostetta, ja siinä on itse asiassa se ainoa ero, jonka vuoksi säännöt eläinruoalle ovat niin toisenlaiset.”

Nilssonin mukaan selvemmin sitä ei voi sanoa: Me voimme valita.

Katso mitä kaikkea pistät suuhusi:
(esimerkkejä Mats-Eric Nilssonin kirjasta Aitoa ruokaa, Atar 2010)

Altian ostama Renault Carte Noire Extra saa kauniin värinsä ruskeasta karamelliväristä. Siitä vastaa sama sokerikulööri (E150) kuin Coca-Colassa, ei siis pelkästään monen vuoden varastointi tammitynnyrissä, kuten runollisesti voisi kuvitella.

Ekströms Vanhan Ajan Mustaherukkamehutiiviste on keksinyt ”vanhan ajan säilöntäaineet”, kuten E202 ja E211. Lisäksi sokeroimatonta versiota makeuttavat vanhanaikaisesti sukraloosi, asesulfaami K.

Elovena Täysjyvämuro 4 viljaa -pakkauksessa lukee isoin kirjaimin ”100 % täysjyvää”. Tuoteseloste kertoo kuitenkin aivan muuta: täysjyväkaurajauho (33 %), täysjyväruisjauho (19 %), täysjyvävehnäjauho (16 %), täysjyvämaissijauho (10 %), sokeri, mallassiirappi (ohrasta), riisijauho ja suola. Makeutusaineiden, riisijauhojen ja suolan yhteinen osuus on siis 22 prosenttia. Kirjan mukaan rehellinen pakkausteksti olisi ”78 prosenttia saksalaista täysviljajauhoa”.

Fun Light Persikka passionmakuinen juomatiiviste sisältää ainoan valmistusaineensa veden lisäksi pelkästään lisäaineita: Happamuudensäätöaineet (E296, E331), aromi, makeutusaineet (aspartaami ja asesulfaami K), stabilointiaineet (E415, E414, E445), väri (E160e), säilöntäaine (E202), hapettumisenestoaine (E300). Kirjan mukaan sen ei pitäisi edes olla mehuhyllyssä, vaan ihan jossain muualla.

Guacamoledippi on noussut suosioon Suomessakin, mutta mitä siinä on? Ei ainakaan avokadoa niin kuin pitäisi. Santa Marian Guacamole Dipissä sitä on 1,5 prosenttia, Rainbow’ssa 6,7 prosenttia. Pohjat vetää Pirkan guacamoledippi, jonka alkuperämaa on Alankomaat ja valmistusmaa Belgia. Se sisältää avokadoa huimat 0,7 prosenttia!

Hampurilaiset eivät olekaan liharuokaa! Atrian hampurilaisessa pihvin lihapitoisuus on vain 26 prosenttia. Muuten siinä on mm. koneellisesti eroteltua broilerin- ja sianlihaa, soijaproteiinivalmistetta, korppujauhoa, silavaa, perunajauhoa, mausteita, naudan jännettä, suolaa, glukoosia, hapettumisenestoainetta, emulgointiainetta, auringonkukkalesitiiniä, vehnäkuitua ja hiivauutetta.

Hunaja ei aina olekaan hunajaa. Mieleinen – suomalainen kevythunajatuote, jonka nimestä kuluttaja voisi luulla, että se hunajaa ja vielä suomalaista, ei ole kumpaakaan. Siihen on sekoitettu polydekstroosia, jota elintarviketeollisuus käyttää yleisesti tuotteen laajentamiseen. Hunajaa tuotteessa on vain 53 prosenttia.

Kalapuikosta liki 40 prosenttia on paksua kuorrutusta, joka on valmistettu vehnäjauhosta, määrittelemättömästä kasviöljystä ja tärkkelyksestä.

Lihapullat eivät ole aina lihapullia. HK:n lihapyörykät sisältävät pääasiassa broilerinlihaa ja -nahkaa ja niiden lihapitoisuus on vain 40 prosenttia. Atrian Lihapyöryköiden pääasiallinen valmistusaine on vesi. Sen jälkeen tulevat tuoteselosteen mukaan koneellisesti eroteltu broilerinliha, sianliha, soijaproteiinivalmiste, naudan sydän, perunajauho jne.

Majoneesi tehdään oikean reseptin mukaan munasta ja öljystä sekä sinapista, etikasta ja suolasta. Rainbow Majoneesissa on 13 ainesosaa. Pirkka Kevyt majoneesissa on 19 ainetta.

Mustat oliivit eivät oikeasti ole mustia oliiveja vaan vihreitä, jotka on kemiallisin keinoin menettäneet makunsa
ja muuttuneet mustiksi. Nimenomaan silloin kun ne ovat siistin mustia, on syytä epäillä petosta. Kirjan mukaan huijausalalla
ei ole aikaa antaa oliivien kypsyä, vaan ne poimitaan, kun ne ovat vielä vihreitä. Ensin ne pannaan lipeäkylpyyn. Sen jälkeen ne käsitellään hapolla, joka muuttaa värin. Seuraavassa vaiheessa musta väri tasoitetaan rautaglukonaatilla E579. Eikä tämä riitä: Myös vihreät oliivit voivat olla värjättyjä!

Myllyn paras -raakapakastekorvapuusti sisältää perusainesten vehnäjauhon, veden, sokerin kananmunan, hiivan ja kanelin lisäksi 14 muuta ainetta: mm. voin makua antavaa aromia.

Myllyn Paras Paistovalmis Tacostick on tällä listalla Fun Light -juomatiivisteen ohella melkoinen kingi. Tuote on kotimaista valmistetta ja se kerskailee suomalaisella avainlipulla. Tässä ovat koottuna tuotteen sisältämät E-koodatut 26 lisäainetta: E150c, E171, E251, E270, E300, E304, E322, E330, E331, E341, E415, E450, E471, E472a, E481, E500, E503, E551, E621, E627, E631, E1414, E1420, E1442, E1450 ja E1518.

Pirkka Kuningatarkääretortussa on tuoteselosteen mukaan vadelmaa viisi prosenttia ja mustikkaa kolme prosenttia. Kirjan mukaan voisi kuvitella, että marjoja on käytetty enemmän kuin kaksi kappaletta.

Pirkka Mansikanmakuinen kääretorttu ei sisällä mansikkaa ollenkaan, vaan se on korvattu omenahillolla ja keinotekoisella mansikan makua antavalla aineella.

Nestlén Valiojäätelön Wanhan ajan Vaniljatuutti sisältää enemmän lisäaineita kuin saman yrityksen ”uuden ajan” jäätelöt. Valmistusaineet ovat kerma, sokeri, vehnäjauho, tärkkelyssiirappi, kasvirasva, mansikka, maitoproteiini, rypälesokeri, kaakaojauhe, emulgointiaineet (E471, E322, soijalesitiini), sakeuttamisaineet (E401, E412, E1442), aromit (vanilja, vanilliini), suola, voiöljy, maitojauhe, seljanmarjatiiviste, happamuudensäätöaine (E330).

Rainbow Appelsiinimarmeladin ainesosat ovat määrän mukaisessa järjestyksessä seuraavat: glukoosi-fruktoosisiirappi, vesi, appelsiinitäysmehu, appelsiininkuori, sokeri, muunnettu maissitärkkelys, hyytelöimisaineet (E440, E415), happamuudensäätöaineet (E330, E333, E300), säilöntäaine (E202). Sokeria on 47 prosenttia, mutta hedelmää vain 25 prosenttia.

Ruisleipä ei ole aina ruista. ”Reilu Täysjyväruisleipä” onkin 30-prosenttisesti vehnää ja ”Tosi Rukiinen” 29-prosenttisesti vehnää.

Unileverin Crème Bonjour -juustot sisältävät runsain määrin lisäaineita – kuten aromeja, gelatiinia ja stabilisointiaineita. Chèvre & yrtit -versio sisältää kirjan mukaan käsittämättömän vähän ranskalaista vuohenjuustoa chèvreä, joka kuitenkin pakkauksessa on ilmoitettu suurin kirjaimin. Chèvre-pitoisuus on vain 1,6 prosenttia, ja sekin on lisätty jauheena.

Esimerkit Mats-Eric Nilssonin kirjasta Aitoa ruokaa, Atar 2010
Kirjan kuvaus Sakari Nupponen, Taloussanomat.fi 16.10.2010
 
niin. sinällään hupsua, että jos ihmiset edes vähän lukisisvat tuoteselosteita, niin ei tarvis niin yllättyä.

jänskää on, että kun esim. sitä uutta telkkaria lähdetään ostamaan, tutkitaan ja kysellään ja vertaillaan kaikkea mahdollista tuotteesta . mutta siellä ruokakaupassa vastaavaa ei tehdä.
 
Minusta kuluttajan ei pitäisi joutua tarkkailemaan jokaikisen tuotteen selostetta. Ruoka on kuitenkin päivittäinen elinehto, toisin kuin esimerkiksi televisio.

minusta taas juuri siksi sitä pitäisi tarkkailla. koska se on elinehto.olis hyvä tietää mitä laittaa kurkusta alas.
ihannemaailmahan se olisi että ei pitäisi,että voitais luottaa ja uskoa.mutta valitettavasti sellainen ei ole mahdollista maailmassa jossa raha ratkaisee elintarviketeollisuudessakin.
 
Turha syyttää elintarviketeollisuutta. Se myy sitä, mitä kuluttajat ostavat. Kuluttajat haluavat halpaa ruokaa, siitähän täälläkin on usein ketjuja "miten ruokit perheesi halvalla" ja ihmiset kerskuvat, miten ruokaan menee vain 300 euroa kuussa...

Älä osta niitä epäilyttäviä tuotteita. Ei siihen kukaan pakota. Ruokaan voi myös käyttää rahaa. Ei mersuakaan saa ladan hinnalla.
 
tässä ei kyllä ollu mulle mitään uutta,oon aina lukenut noita pakkaus selosteita..ja ollut sitä mieltä että ite tehdyt lihapullat,leivät,pullat tms. voittaa mennen tullen kaupan pöperöt:p
 
[QUOTE="vieras";22275639]Turha syyttää elintarviketeollisuutta. Se myy sitä, mitä kuluttajat ostavat. Kuluttajat haluavat halpaa ruokaa, siitähän täälläkin on usein ketjuja "miten ruokit perheesi halvalla" ja ihmiset kerskuvat, miten ruokaan menee vain 300 euroa kuussa...

Älä osta niitä epäilyttäviä tuotteita. Ei siihen kukaan pakota. Ruokaan voi myös käyttää rahaa. Ei mersuakaan saa ladan hinnalla.[/QUOTE]

Näinhän se menee. Kuluttajat vaativat ties mitä, hulluimpana nämä kevyt-tuoteet. Totta hitossa minäkin niitä myisin oivalla voitolla ihmisille jotka eivät tajua että ruokaa ei pidä mättää niin että maha paukkuu....
 
Minusta kuluttajan ei pitäisi joutua tarkkailemaan jokaikisen tuotteen selostetta. Ruoka on kuitenkin päivittäinen elinehto, toisin kuin esimerkiksi televisio.

Samaa mieltä! Nyt ruokateollisuus väittää, että suomalaiset haluavat syödä halpaa p****a, mutta silloin voisivat rehellisyyden nimissä myydä "jauhelihapihvit" aromivahvennettujen kanannahkapihvien -nimellä. Toivoisin, että nousisi kansanliike vastustamaan nykytilaa: Huonoja elintarvikkeita kalliilla. Olen tarkkaillut pakkausselosteita vuosia ja suosin luomutuotteita, joita isommista markeiteista jo onneksi aika kivasti löytyy. Silti olisi kiva, jos ihan perustuotteita saisi vähän parempilaatuisina.
 
Eipä tarvitse noita miettiä juurikaan, kun mehut, jäätelöt, sokerit, viljat, leivät, jauhot, perunat eikä muut vastaavat ruokavalioon kuulu. Ateriani koostuu lähinnä LUOMU kasviksista, marjoista, hedelmistä ja juureksista, sekä LUOMU lihasta. Ja kermasta..ja...ja... Lisäaineita ei melkeinpä ollenkaan tarvitse "nauttia". Ei mitään epämääräistä mössöä, mistä ei erota edes valmistusaineita.

Enkä koskaan ole voinut paremmin.
Karppaus kannattaa.
 
Joo okei... Mulle tossa ei ole mitään uutta. Olen lopettanut einesten ja kaikenmaailman marinadimössöjen käytön aikoja sitten. Ja sana light saa mun karvat pystyyn.
Tosiasia kuitenkin on että kauppojen tarjonta tulee kysynnän mukaan.
Kun jatkat hunajamarinoitujen broilerinsuikaleiden ostamista, niitä kaupassa on. Hyvin yksinkertaista.
 
[QUOTE="vieras";22275639]Turha syyttää elintarviketeollisuutta. Se myy sitä, mitä kuluttajat ostavat. Kuluttajat haluavat halpaa ruokaa, siitähän täälläkin on usein ketjuja "miten ruokit perheesi halvalla" ja ihmiset kerskuvat, miten ruokaan menee vain 300 euroa kuussa...

Älä osta niitä epäilyttäviä tuotteita. Ei siihen kukaan pakota. Ruokaan voi myös käyttää rahaa. Ei mersuakaan saa ladan hinnalla.[/QUOTE]

Just näin! Jos ruuan ainoa ostokriteeri on edullinen hinta, niin sitten sitä saa paskaa syödäkseen.

Ostakaa selvästi kalliimpaa ruokaa niin saatte laatusapuskaa pöytään :p
 
[QUOTE="vieras";22275680]Eipä tarvitse noita miettiä juurikaan, kun mehut, jäätelöt, sokerit, viljat, leivät, jauhot, perunat eikä muut vastaavat ruokavalioon kuulu. Ateriani koostuu lähinnä LUOMU kasviksista, marjoista, hedelmistä ja juureksista, sekä LUOMU lihasta. Ja kermasta..ja...ja... Lisäaineita ei melkeinpä ollenkaan tarvitse "nauttia". Ei mitään epämääräistä mössöä, mistä ei erota edes valmistusaineita.

Enkä koskaan ole voinut paremmin.
Karppaus kannattaa.[/QUOTE]

Minä en karppaa, vaan olen kasvissyöjä. Syön pääasiassa itse valmistamaani ruokaa. Siinä ei ole lisäaineita. Ei ole pakko karpata voidakseen hyvin tai saadakseen kunnon ruokaa. Kasvissyönti kannattaa.
 
Minustakin on selvä, kun hinnalla kilpaillaan kovasti, niin kyllä sitä ruokaa jollain tavalla jatketaan. Ei se kotonakaan ihan kokolihalla mennä, kun ruokakuluissa pihistetään ahkerasti.

Meilläkin luetaan tuoteselosteita enkä ósta tuotteita kuvan tai nimen perusteella. Mun ostamat eineslihapullat sisältävät kotimaista LIHAA. Eivät ole markkinoiden halvimipia kylläkään. Vertailu kaupassa kannattaa Rainbow luomukaurahiutaleet sisältävät muuten enemmän kuituja kuin Eloveenan kuitupitoinen kaurahiutale eli aina ei toki rahallakaan saa parasta laatua. Luomu kuitenkin meillä yksi tärkeimmistä ostopäätöksistä.
 
niin. sinällään hupsua, että jos ihmiset edes vähän lukisisvat tuoteselosteita, niin ei tarvis niin yllättyä.

jänskää on, että kun esim. sitä uutta telkkaria lähdetään ostamaan, tutkitaan ja kysellään ja vertaillaan kaikkea mahdollista tuotteesta . mutta siellä ruokakaupassa vastaavaa ei tehdä.

Tästä olen samaa mieltä! Olen lukenut "broilerinnahkapullien" tuoteselosteen ja silti ostanut niitä. Oma valinta. Jos haluan joku kerta laadukkaampaa, katson todella mitä sisältää. Aina sen verran tulee lihatuotteista luettua, että maininta alkuperämaasta löytyy. Jos ei löydy, jää kauppaan.

En siis jaksa enkä ymmärrä kohua tästä aiheesta. Lisäaineista on toki hyvä tietää. Silti vähemmälläkin vouhkaamisella asia tullee selväksi.
 

Yhteistyössä