On se, että kelluntaliivit (tyyppimerkintä 50N) on tarkoitettu suojaisille vesille ja ainoastaan uimataidollisen täysin toimintakykyisen aikuisen käyttöön. Niillä pärjää siis hyvällä kelillä. Ne eivät kuitenkaan riitä pitämään pinnalla aallokossa, eivätkä ole (välttämättä) huomiovärillä ja heijastimilla varustettuja.
Pelastusliivit, niitä valmistetaan kahta eri tyyppiä kuluttajakäyttöön. Ns. kaasulla täyttyvät paukkuliivit tai sitten tavanomaisemmat kelluntamateriaalilla täytetyt liivit. Tyypillisesti liivit tunnistaa mallimerkinnästä 100N (ja saatavilalla on myös kovempaan keliin tarkoitettuja 150N malleja).
Se kumpi liivityyppi on parempi, on syytä huomioida käyttötarkoitus. Esimerkiksi melonta harrastuksena tai ajelu moottoriveneellä kevyehkössä kelissä lämpimäm veden aikaan voi olla peruste hankkia 50 N kelluntapukineen (liviin tai kelluntatakin). Turvallisempi ja myös aallokossa käyttäjänsä pinnalla pitävä varuste on nimenomaan pelastusliivi. Pelastusliivit auttavat uimaan märät vaatteet päällä, ne näkyvät myös hämärässä / heikossa kelissä, pilli löytyy vain pelastusliiveistä, kaulus pitää päätä pinnalla myös tajuttomana tai jos on voimat lopussa. Niitä suosittelee myös viranomaiset: http://www.studio55.fi/lahipiirivoimavarana/artikkeli.shtml/1768081/poliisi-pelastusliivit-paremmat-kuin-veneilyliivit
Väärää tietoa on, että pelastusliivit olisi lapsille tarkoitettu. Tuskin kukaan tahallisesti vääriä neuvoja jakelee, mutta johtuu tietämättömyydestä. Ellet ole vielä valinnut sopivaa mallia, niin hankkiessa katso muutakin kuin hintaa. Valintakriteereitä voi olla:
1.) Onko liivit rakennettu monesta erillisestä kellukeosasta? Mitä useampi erillinen osio, sen joustavammat ne ovat käytössä ja muotoutuvat käytäjän päälle paremmin. Naisille tärkeää on, että rintakehän kohdalla löytyy taitos vaakatasossa.
2.) Varmista oikea kokoluokka. 100 N liivi tarkoittaa standardia (kuten myös 50 N). Liiveissä käyttäjän paino ilmoitetaan tietylle alueelle kuten 60-80 kg tai 80-100 kg (tms). Liivin tulee olla oikeaa kokoluokkaa (tämä määrätään vesiliikenneasetuksessa). Lisäksi liivien tulee olla CE-hyväksytyt, eli liiveissä tulee olla CE-merkintä
3.) Liivien materiaali vaihtelee ja niin myös hinta. Mitä pehmeämmät liivit, sen mukavemmat ne ovat päällä. Halvimmat liivit (sekä 50 N kelluntapukiteen, että 100N/150N pelastusliviit) sisältävät karkeaa materiaalia, joka on hieman kova ihoa vasten. Kalleimmissa liiveissä (esimerkiksi HellyHansen Navigare Comfort 100N) täyteaine on pehmeämpää.
4.) Paras olisi, jos liivejä voisi ennen ostopäätöstä sovittaa päälle. Mikäli tilanne on sellainen, että joudut hankkimaan liivit sovittamatta ja tilaamalla netin kautta, harkitse myös hankintaa ulkomailta (jos nettikauppa on muuten tuttua). Tarjolle tulee erilaisia merkkejä ja malleja.
5.) Liiveissä olevien kiinnityssolkien ja narujen tai vetoketjujen lukumäärä. Kustannussyistä toiset valmistajat pyrkivät minimoimaan eri osi liiveissä. Tämä asia on samaa käyttömukavuusasiaa kuin liivien jakautuminen moneen osa-alueeseen. Esimerkiksi toisissa liiveissä on vain yksi haarahihna (jonka tehtävä on estää liivien luiskahtaminen pois käyttäjän päältä hätä- tai pelastustilanteessa), toisissa on kaksi. Itse ainakin koean kaksi hihnaa mielyttävämpänä, niin jakautuu tasaisemmin.
6.) Väri. Jos valitset 50 N kelluntapukineen, koita valita näkyvä väri (huomioväri) ja heijastimet. Pelastusliivit ovat automaattisesti joko oranssia, punaisia tai keltaisia ja varustettu heijastimilla.
Ja itse käytän pelastusliivejä, kumiveneellä tulee pörrättyä sisävesillä kalastus- ja retkeilyharrastuksen parissa.