No näin ensialkuun suosittelen kuulosuojaimia kaikille, joille lapsen jatkuva kiukuttelu on hermostuttavaa. Tajusin ne vasta tässä lapsen ollessa 3. Hiljentää äänet kun tuntuu että pitäisi päästä rauhoittumaan. Itselläni auttaa huomattavasti kun on vähän yliherkkä kuulo. Lapsi rauhoittuu helpommin kun vanhempi on rauhallinen. Kai niitä voi olla täysinkin hiljentäviä mutta itselleni riittää tälläiset normaalit.
Eli osta sellaiset, jos et muuten jaksa lapsen itkua kun haluaisit hetken vaikka katsoa tv:tä. Kun äitiä ei saa huudolla toimimaan, lapsi ymmärtää ettei ole järkeä huutaa. Jos lapsi repii hiuksista, ottaisin syliin, lapsesta tukeva ote ja sanoisin, että hiuksista ei saa repiä, äitiä sattuu. Päästä lapsi hetken päästä pois ja toista jos repiminen jatkuu. Huoneeseen vieminen tai jäähy voi toimia myös, mutta meillä jäähy ei toimi vaan menee tähän kiinni pitämiseen siinä jäähypaikalöa ja samalla hirveä itkupotkuraivari, joten meillä se toteutetaan sitten suosiolla äidin sylissä.
Meillä on loppunut mm. Sylkeminen.
Aina määrätietoisesti kotiin sisälle jos lapsi juoksee karkuun vaikka pihalta/leikkipaikalta. Toki varoitus tai kaksi on hyvä antaa ja tällöin on pidettävä lapsesta kiinni, mentävä kyykkyyn lapsen tasolle, katsottava silmiin ja sanottava mitä käy jos juoksee karkuun. On myös hyvä selittää lapselle että miksi kaikki on kiellettyä esimerkiksi karkuun juoksemisessa se että se on vaarallista ja lapsi voi jäädä auton alle, joutua sairaalaan ja silloin sattuu.
Ette ole ihan näissä vaiheissa 1 vuotiaan kanssa, mutta tuosta se alkuopetus alkaa ja mitä paremmin sen tehnyt, sitä helpompaa se on.
äidin rauhallisena pysyminen ja periksiantamattomuus tärkeintä. Väsyttävää, mutta jos haluaa arjen joskus helpottavan, on jaksettava. Adhd tapauksille on sitten olemassa ihan lääkkeetkin, jotka auttavat rauhoittumaan. Se tutkitaan vasta 4 vuotiaana eikä 1 vuotiaasta voi tuollaisia edes arvailla, mutta helpotukseksesi sanon että kaikkeen on apua.
Rutiinit ovat monelle perheelle helpotus. Lapsi tietää millon mennään ulos, millon syödään, millon nukkumaan tms. Kannattaa siis kokeilla. Lapselta on myös hyvä kysyä ottaako maito vai piimää eikä suostua lapsen vaatimuksiin saada sitä mehua liikuttelemalla. Ylipäätään sokeri tekee lapsesta vilkkaamman joten sitä kannattaa välttää ja pysyä niissä hedelmissä tai todella laimeassa mehussa enintään kerran päivässä. Vesi on hyvä opettaa janojuomaksi.
lapselle voi olla rankkaa rutiineista poikkeamista jos äiti aina lukee sadun ja kerran ei luekaan. Kannattaa siis tehdä mahdollisimman selkeä ohjelma päivälle, jos haluaa elämän sujuvan hyvin.