missä iässä silent refluksi pahentunut hoitoa vaativaksi?

Meillä 6 viikkoisella on mielestäni selkeitä silent refluksi oireita. Happoja tulee suuhun --> nieleskelee, hikkailee, yskii, aivastelee. Yöt nukkuu vielä hyvin, pitää tietysti hyvin röyhtäyttää. Jos jää yhtään röyhtyä tulematta niin herää hetken kuluttua nieleskelyyn. Päivällä ei nuku enää kunnolla kuin yhdet pitkät unet, nekin mieluiten liinassa että saa olla pystyssä. Pitää nukahduttaa pystyssä esim sitterissä jos aikoo vaunutella. Muutoin heräilee puklutteluun ja happojen nieleskelyyn. Saattaa heräillä yli tunninkin kuluttua tähän. Muutaman kerran ollut iltaisin selkä kaarella -huutoja, rauhoittuu kuolaten keinutteluun lopulta. Vatsallaan pitäisi pitää liikunnallisen kehityksen takia, mutta on vaikeaa laittaa kun syönnin jälkeen pitää odotella tuntikaupalla että voi laittaa vatsalleen ettei tule ruuat ylös, ja silloin onkin jo yleensä uudestaan nälkä...
Nyt ihmettelen että kannattaako jo mennä lääkäriin, vai odottelenko oireiden pahenemista? Onko kokemusta että vaiva menee ohi itsekseen vai pahenevatko oireet yleisesti jossain vaiheessa?
Tässä vaiheessa en ala mielellään itsekseen mihinkään allergiakokeiluihin kun ei ole tietoa onko kyseessä rakenteelinen vai allergiasta johtuva.
 
Kyllä nuo oireet kuulostavat jo sen verta pahoilta,että suosittelen lääkärille menoa ennen kuin tilanne riistäytyy käsistä. ja selkeästihän lapsella on jo paha olla,niin syy on selvitettävä. Kannattaa varata aika yksityiselle puolelle ja lasten allergologille niin samalla voidaan selvittää josko refluksi johtuisi vaikka maidosta. Kovasti jaksamista sinne :hug:
 
Kannattaa hakeutua lekurille. krisulta oli tuossa hyvät ohjeet lääkäristä. Oireet kuulostavat jo pahoilta. Kannattaa olla varuillaan noiden lääkärien kanssa. Kaikki lääkärit eivät tunne hyvin refluksia, sen oireita, haitallisuutta lapselle, sen syitä ja miten sitä voidaan hoitaa.
 
Kiitos vastauksista ja tuesta. =) Huomenna on aika lastenlääkärille joka myös allergologi. Palaan kirjoittamaan miten siellä meni.
Tänään ekat kunnon päiväunet lopulta 16.30 alkaen huudon saattelemana. Muilta unilta herättiin happonieleskelyihin ja kitinöihin aamu neljän syötöstä lähtien.
 
Tsemppiä Bonsku! Hyvä, että olette menossa lääkärille. Meillä aloin jo 3-viikkoisesta alkaen epäillä, että kaikki ei ole ihan ok, mutta neuvolan ohjeen mukaan odottelin... No, en tosin kauaa. Vyöhyketerapiakokeilun jälkeen menimme lääkärille ja siitä se sitten lähti. :) Mutta muista, että kyllä äiti vaan oman lapsensa tuntee vaikka jotkut joskus saattavat syyttää ylireagoinnista.
 
Oli kiva lääkäri. Tytteli pisti parastaan, nukkunut tänä aamuna parhaiten mitä 3 viikkoon... :whistle: No, lääkäri totesi kuitenkin että normaalia enemmän refluksia ei kuitenkaan ruokatorvi tulehtunut. Jatketaan noilla mitä ollaankin jo tehty eli syödään ja nukahdetaan pystyasennossa, kunnon röyhtyt ym. Lisäksi vältetään entistä enemmän ylensyöntiä ja tuttia lohtuna aina kun huolii. Lääkäri antoi myös luvan unohtaa hyvin mielin toistaiseksi kaikki vatsallaan olot ym. ja nukuttaa sitterissäkin aina kun on tarpeen. Kehoitti myös aloittamaan kiinteät jo 4 kk iässä, minkä pitäisi helpottaa oireita. Minun maidotonta kokeillaan nyt 1-2 vkoa.
Nyt on paarempi mieli ainakin, toivottavasti oireetkin menevät pikkuhiljaa parempaan suuntaan =)
 
Mun tytöllä on todettu vajaan 4 viiikon ikäisenä refluksi ja toi kertomus kyllä kuulosti todella paljon refluksitaudilta. Kannattaa kumminkin seurata lasta koska meillä tyttö sai kaksi "kohtausta" missä ei saanut henkeä n.30s kun maidot nous ylös ja ilmeisesti menivät henkitorveen. Meidän tytöllä on rakenteellinen vika ja sitä ei muuten oltais löydetty ellei olisi ollut sairaalassa ph-mittauksessa sen vuorokauden. Hän ei edes hirveästi puklailu eli en olisi ikinä arvannut mistä nämä kohtaukset johtuivat. Meillä on siitä kuukauden ikäisestä tähän reilu 5kk ikäiseks ollut lääkkeet ja nyt kokeillaan et voisiko olla ilman niitä. Tytöllä ainakin aika paljon helpotti tossa 3kk ikäisenä ja nyt on menny kohta 2 päivää hyvin ilman lääkkeitä, ens viikolla käynti sairaalassa toivottavasti sais jättää lääkkeet pois
 
Kyllähän sitä tulee seurailtua, ja huolettaa. Yölläkin välillä kuuntelee nielskelyä että saako se sen puklun nieltyä ja milloin hengittää. Syödessä menee tytöllä ruoka usein väärään kurkkuun, lääkäri oli sitä mieltä että johtuu ahmimisesta, mitä minäkin kyllä epäilen koska tätä sattuu yleensä ruokailun alussa. Tulen kyllä hulluksi enkä nuku kohta yölläkään jos alan liikaa miettimään :/ . Toki heti jos oireet pahenee niin otetaan uudestaan yhteyttä lääkäriin ja arvioidaan tilannetta uudelleen.
 
Meillä oli myös tuollaista, että maitoa juodessa tuntuu,että tukehtuu ja se johtui siitä kun sitä maitoa nousi takas ylös ja samalla yritti niellä uuttakin maitoa sisään. ja sitten rupes yskimään ja kakomaan. Lääkityksen avulla tuollaista ei enää ole!
 
sixkids
mutta mistä lääkäri tiesi ettei ruokatorvi ole tulehtunut+ Meillä tehty monta tähystystä ja vasta siellä todettu tulehtunut ruokatorvi. Meillä silent refluksi niin paha, että elikkaushoito ainoa mahdollisuus. ja edelleen ruokatorvessa krooninen tulehdus, vaikka leikkauksesta vuosi.
 
Meillä on Losec Mups 10 mg x 1/vrk. Lääkitys aloitettu n. 5 kk ikäisenä ( ei enää pysty edes muistamaan tarkkaan) ja sitä ennen oli kokeilussa pari muuta lääkettä. Meillä on lääkitystä saatu tiputettua tosi hyvin sitä mukaa, kun on saatu tätä allergiasoppaa selviämään. Välillä annos ollut huomattavasti isommallaan.

Mä jäin miettimään myös tuota ruokatorven tulehdusasiaa...Meillä tytsylle laitettiin putket ja leikattiin kitarisa viime kesänä. Sen leikkauksen yhteydessä korvalääkäri kurkki hiukan niin pitkälle kun nyt näki ja sanoi, ettei ainakaan siitä matkalta punoita mitä hän näki. Korosti kuitenkin, ettei voi mennä mitään sanomaan, kun ei tehty tähystystä ja kyseessä oli tosiaan vaan sellainen silmämääräinen kurkistelu.
 
Lääkäri teki päätelmän ettei ole tulehtunut (varmaan, luulisin?) sen perusteelle että tyttö oli hyvän tuulinen eikä pulautellessaan itkenyt tms mikä olisi kipuiluun viitannut.
Ei se muuten tutkinut kuin tunnustelemalla ja kuuntelemalla. Noitten perusteella kuitenkin sanoi heti että refluksia on.

Kyllä sitä takaisin virtausta on silloin kun vetää väärään kurkkuun ja yskii. Sain kuitenkin estettyä sitä sillä että vedän syötön alussa tissiä pois suusta, tai siis annan syödä vaan muutaman jättikulauksen kerrallaan, että jos joku niistä tule ylös niin nielee sen takaisin virtaavan alas ennen seuraavaa satsia. Tuntuu toimivan melko hyvin. Kun rinnasta ei enää alun jälkeen suihkua niin paljon kerralla niin ongelmaa ei loppu syötöstä ole.
Nyt muuten on nukkunut taas aamupäiväunet! Jee =) Jo 2 tuntia =) Äskenkin kyllä vähän nieleskeli...
 
Ihanaa että löysin tämän ketjun..eli kuullostako tutulta;

*runsas pulauttelu, tuntejenkin jälkeen syömisestä n. 6-8 kertaa päivässä ( pitänee ruveta ihan pitään kirjaa noista pulautuskerroista ), joskus enempikin, syömisen jälkeen ei todellakaan voi liikuttaa:eek:

* nieleskely ( samaan aikaan irvistely ), kakominen, yskiskely
* runsas piereskely :D
* kakka tummaa ja rakeista
* iltaisin pullon kanssa pelaaminen, eli rupeaa nieleskelemään, aamut ok
* välillä herään huutaen ja kiemurrellen eikä meinaa rauhoittua
* usein vetää maitoa ns. vääräänhenkeen

Kyseessä siis neiti E 5kk ja ruokavaliona NAN2, oma tekoset soseet ( bataatti, peruna, porkkana, parsakaali ) ja kaupan hedelmistä ruusunmarja, vattu, mustikka, päärynä, aprikoosi, bansku ja puolukka, tyrnimarja. Syö päivässä noin. desin kasvissosetta ja purkillisen hedelmää. Muutoin maitoa, kerrallaan 100-180 ml noin 6 kertaa /vrk

Eli oonko turhasta huolissani vaiko pitäskö enempi huolestua :eek: , neuvola lääkärillä käyty ja sano että kun kerran kasvaa hyvin niin ei huolta..jos jatkuu 7-8 kk niin sitten lisää..ja siis kyllä, kysessä on esikoinen :whistle:

kyseleepi Nipsuli ja neiti E 5kk
 
Enpä osaa nipsuli teidän sanoa mitään varsinaisesti teidän oireista tms. muuta kun että kyllä äiti tietää jos lapsella on jotain vialla. Neuvolalääkärit on varmaan aina tyytyväisiä "jos lapsi kasvaa...". Minä ole tyytyväinen että käytiin lääkärissä, maitoallergiahan se oli ja nyt oireet poissa. Refluksia tulee nyt vain kuin vauva jumppailee syönnin päälle selällään, mutta se on ihan siedettävissä (ja normaaleissa) rajoissa. Kiitos vielä kaikille jotka kommentoivat ja neuvoivat meneään lääkäriin =) Nyt nukutaan joka päiväkin!
 
Tosi hienoa kuulla Bonsku, että teillä menee paremmin! Kannattaa Nipsuli käydä lääkärissä, jotta asia saadaan kunnolla tutkittua. Neuvolasta saa apua tooooosi harvoin ja se tulee usein auttamattomasti liian myöhään. Täällä on muitakin ketjuja refluksista, joten kannattaa käydä lukemassa myös niitä, jos sieltä löytyisi jotain, mikä kuulostaa samalle kuin teillä.
 
Moi, olipa mielenkiintoista luettavaa. Meidän 2kk 1vk tytöllä ollut synnytyslaitokselta asti seuraavat "oireet" jotka olen tulkinnut normaaliksi koska esikoisellakin oli ja silloin kävimme lastenlääkärissä joka sanoi olevan normaalia:

- syömisen jälkeen AINA ruoka selaa mahalaukun ja suun väliä; ruoka nousee suuhun, niellään, ruoka nousee suuhun, niellään jne. -> kuulemma vauvat ovat "märehtijöitä" ja se normaalia sanoi lastenlääkäri silloin
- pukluja tulee useiden tuntien ajan syömisen jälkeen, yölläkin mikä on ikävää minulle kun joudun valvomaan ettei vauva tukehdu. Puklut on muuten vähentyneet korvikkeen vaihdon jälkeen ja ruuan säännöstelyllä (tosin sitten nälkä tulee tiheämmin)
- puklujen aikana "kurkunpää sulkeutuu" ja vauva ei hengitä useaan sekuntiin mistä seuraa vauvalla PANIIKKI, SÄTKIMINEN, ja ITKU, joka onneksi rauhoittuu nopeasti. Tätä tapahtui jo laitoksella ja kätilö seurasi sivusta ja sanoi, ettei hätää, on normaalia
- lisäksi ilmaa, vihreää kakkaa, hikottelua, pystyasennossa sylissä ja sitterissä nukuttamista...

Olen siis tulkinnut normaaliksi, mm. koska puklussa ei ole verta ruokatorven ärsytyksen merkkinä ja koska esikoisellakin oli ja silloin tulkittiin normaaliksi ja tilanne rauhoittui kiinteillä.

Itse nukutan hyvällä omallatunnolla sitterissä. Niin tein esikoisen kanssa ja hän kehittyi ihan normaalivauhtia; kääntyi toistuvasti kyljelle 2-kuisena, mahalleen 3,5-kuisena, nousi seisomaan 7-kuisena, käveli 11kk. Sitteristä huolimatta siis :) Olen muuten myös huomannut, että vauva viihtyy autokaukalossa syömisen jälkeen. On sopivasti pystyasennossa :)
 
Refluksioireisiin kannattaa suhtautua sillä varauksella, että ne voivat tosiaankin olla vauvalle/lapselle tuskallisia eivätkä ole enää normaalin rajoissa. Refluksia voidaan myös hoitaa jo vauvalla: ruokavaliolla, lääkkeillä yms... Valitetettavan usein terveydenhuolloin ammattilaiset eivät tunne vauvojen/lasten ongelmallisia refluksioireita tarpeeksi hyvin :/ Meidän pojan refluksioireilua (nieleskely, syömisvaikeudet, päiväuniongelmat, runsas itkuisuus jne.) vähäteltiin pitkään monenkin lastenlääkärin sekä neuvolan taholta. Vasta kun itse tein netissä oman diagnoosini lapsella olevasta allergisesta refluksista, löysin samalla tiedon refluksin oireet ja hoidon hyvin tuntevan lääkärin. Siitä lähti huima paraneminen.
 
Joo, ei tuo ole normaalia! Meillä lapsella todettiin paha refluksi ja sitä ennen olin asiasta valittanut neuvolassa n. 4 kk ja käynyt yksityisestä lastenlääkärillä ja hommannut lapsen sairaalaan yms. Me ei saatu kunnolla apua vasta kun lastenallergologilta. Läheskään kaikilla lääkäreillä ei ole tarpeeksi tai juuri ollenkaan tietoa lasten refluksista saati sitten siitä, miten sitä hoidetaan. Nyt olen ilokseni huomannut, kun ollaan jouduttu käymään pari kertaa sairaalassa muuten, että nuoremmat lääkärit ovat olleet siellä asioista jo vähän perillä. Ei ole tarvinnut selittää kymmentä minuuttia lapsen lääkkeistä ja siitä, että refluksi on allergiaoireena tms.

Refluksi on todella kipeä vaiva ja voi aiheuttaa ruokatorven tulehtumisen. Ruokatorvi voi olla tosi kipeä jo hyvän aikaa ennen kuin alkaa vuotaa verta, ei siis kannata odotella turhaan. Toivottavasti "sotasuunnitelma" toimii!
 
Voi olla että nuoremmilla lääkäreillä on koulutuksestaan tullutta tuoretta tietoa lasten refluksista. Mullakin on hyviä kokemuksia päivystyslääkäreistä, jotka ovat usein nuoria. He ovat usein tietoisia vauvojen/lasten refluksiasioista!
 
Alkuperäinen kirjoittaja NallePuh82:
Refluksi on todella kipeä vaiva ja voi aiheuttaa ruokatorven tulehtumisen. Ruokatorvi voi olla tosi kipeä jo hyvän aikaa ennen kuin alkaa vuotaa verta, ei siis kannata odotella turhaan. Toivottavasti "sotasuunnitelma" toimii!

-juu, ekaks vaihan korvike merkkiä ja sitten ensi viikkolla neuvolassa jutskataan lisää, neuvolan tätkin kyllä ihan oli sitä mieltä että jos ei korvikkeen vaihdolla tokene niin sitten neuvolääkäriin, ja on meillä onneks tuo vakuutus että taidan varata ajan suoraan yksityiselle.
Semmonen maidon sakentaja ( nutrition instans tms ) oli kans yks hänen idiksensä..
 
Itse olen kokenut nopeimmaksi ja helpoimmaksi tuon yksityisen, mutta onhan neuvoloissa ja niiden lääkäreissä eroja toki myös. Jos ei sieltä aukene, kannattaa ehdottomasti mennä yksityiselle. Sakeuttajalla voi saada apua rakenteelliseen refluksiin, allergia tapauksessa sillä ei niin merkitystä ole.
 
Meillä kuopus nukkui 5kk ikään saakka suuren osan sitterissä, peitto vaan alla että oli pehmeää. Saattoi hyvinkin olla refluksia (myös muita oireita löytyi) mutta sopivan maidon löydyttyä alkoivat maistua myös unet omassa sängyssä ja oireet helpottivat lähes kokonaan