Minkäikäinen lapsi etupenkille?

Voiko 5-vuotias lapsi istua omalla korokeistuimellaan (sellainen kunnon istuin, jossa on selkänoja, sivutuet ja turvavyönohjain) auton etupenkillä, jos siitä poistetaan airbag? Tarkoitan, että se poistetaan kokonaa, ei vain ohjelmoida pois päältä... Mielipiteitä kaipaisin! Kiitos etukäteen! =)
 
Kyllähän ne asiantuntijat taitaa suositella lapsille sitä takapenkkiä. Ja itelle tulee heti mieleen, jos esim. hirvi juoksee auton eteen niin etupenkillä on vaarallisempaa. Mutta joskus on otettava arjen realiteetit huomioon ja jos ei takapenkille mahdu niin pakkohan se on sitten etupenkille laittaa.
Mutta jos vain mahdollista niin takapenkille.
 
Liikenneturva sanoo:

"Turvallisin paikka matkustaa autossa on takapenkki. Lasta ei suositella kuljetettavaksi edessä turvatyynypaikalla. Laukeava turvatyyny voi olla hengenvaarallinen lapselle, liian lähellä istuvalle tai lyhyellekin aikuiselle. Jos lasta kuitenkin on kuljetettava edessä on auton maahantuojalta varmistettava heidän suositukset. On autonvalmistajia, jotka eivät salli lapsen kuljettamista ollenkaan edessä airbag paikalla. Vähintäänkin etupenkki on laitettava taaimpaan asentoonsa, jos lapsi siinä istuu.

Lain mukaan lapsen kuljettaminen kasvot menosuuntaan -istuimessa edessä on sallittu. Turvallisuuden kannalta selkänojallinen turvavyöistuin on aina parempi kuin pelkkä istuinkoroke. Laki ei sitä erikseen määrittele. Lapsen turvalaite on oltava lapsen painon mukainen ja E-hyväksytty. "

Tosin olen kuullut (en tiedä paikkansapitävyyttä) että Suomessakin olisi vireillä laki alle 12-vuotiaiden kuljettamisesta vain takapenkillä. Meillä 3-v on takana (kasvot menosuuntaan) ja vauva vielä etupenkillä kaukalossaan.
 
Meillä on edessä molemmilla puolilla turvatyynyt joten kaikki 3 lasta menevät takana.On kaksi turvaistuinta ja koroke.Nyt saa pikkasen paremmin vyötkin laitettua kiinni kun nuorimmainen on jo turvaistuimessa keskellä selkä menosuuntaan.
 
Kiitos mielipiteistänne ja varsinkin sinulle, Marjo tuosta tietoiskusta!

Enpä kyllä mielelläni siirtäisi etupenkille lasta vielä istumaan.

Meillä on nyt kolme selkänojallisen korokepenkin käyttäjää ja toiseen autoon ei mahdu kuin kaksi rinnakkain, jolloin sitä autoa ei voi käyttää koko porukan kanssa. Toiseen, joka on jo isokokoinen audi-henkilöauto, saadaan penkit joten kuten ängättyä vierekkäin, mutta turvavöiden räplääminen on yhtä tuskaa!

Tuli vaan mieleeni, että mekin esikoista kuskattiin vauvana kaukalossa etupenkillä, kun en tohtinut yksin laittaa takapenkille. Silloinkin oltiin kyllä irrotettu sekä etu- että sivuturvatyynyt kokonaan autosta. Mutta silti, yhtä vaarallista, ellei vaarallisempaa lienee tuon kaukalon asettaminen etupenkille kuin tällaisen isomman lapsenkin....
 
"
Tuli vaan mieleeni, että mekin esikoista kuskattiin vauvana kaukalossa etupenkillä, kun en tohtinut yksin laittaa takapenkille. Silloinkin oltiin kyllä irrotettu sekä etu- että sivuturvatyynyt kokonaan autosta. Mutta silti, yhtä vaarallista, ellei vaarallisempaa lienee tuon kaukalon asettaminen etupenkille kuin tällaisen isomman lapsenkin....
"

juu, unohtu sanoa, että meillä on niin vanha auto (96) ettei ole turvatyynyjä lainkaan. Totta on, että takapenkki olis silti turvallisempi kaukalollekin. suurin osa kolareistahan on kuulemma nokkakolareita, siksi selkä menosuuntaankin on turvallisempi ratkaisu lapselle kuin kasvot menosuuntaan.
 
Meidän muksut istuu autossa näin, 14v etupenkillä, lapsi on yli 160cm, 13v etupenkillä, pituus 143cm, 9v takapenkillä, pituus 138cm, ja pikkuneiti 2v2kk istuu omassa istuimessaan takapenkillä. Nämä isommat lapset istuvat vain silloin edessä, jos taakse ei mahdu.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 28.11.2006 klo 09:49 tiinu83 kirjoitti:
minä olen sitä mieltä että jos mahdollista, niin lapsen tulisi istua takapenkillä. Itse pidän tytön(3v) etupenkillä jos ajetaan pitkiä matkoja, eli yli 200km...
En ymmärrä tämän kommentin logiikkaa!
 

Yhteistyössä