Minkä ikäisenä tulee kutsu ensimmäiseen hammaslääkäriin?

Meille on ainakin molemmat lapset ensimmäiseen tarkastukseen päässeet yhden vuoden iässä.
Viimeksi kun oli 10-kuukautis neuvola niin sieltä suoraan saatiin hammastarkastukseen sitten aika, kun tyttö täyttää 1-vuoden. Samoin oli esikoisella.
 
meillä poika on 6kk eikä ainakaan viä oo kutsua näkyny. Oon kans kuullu ja luullu et puolivuotiaana olis eka käynti mut kai se sit vaihtelee paikkakunnittain ja muutenkin ehkä hammaslääkärin ruuhkan mukaan. Meijän pojalla ei kyllä vielä ole hampaitakaan.
 
Me ei olla kummallekaan lapselle saatu mitään kutsuja, mutta neuvolasta on tullut ohje, että heti ensimmäisten hampaiden puhjettua voi varata ajan.
Suuhygienisti sanoi, että hampaatonta suuta ei välttämättä tarvitse tarkistuttaa eli toivottavaa olisi, että hampaita olisi edes yksi, kun vie suuhygienistille/hammaslääkärille.
Koska lapsille tulevat hampaat hyvin eri aikaan, kannattaa ehkä itse varata aika, jos kutsua ei ala kuulumaan. Toinen tarkastus suositellaan tehtäväksi kun on kulunut 1½ vuotta edellisestä käynnistä.
 
Just soitin ja varasin pikkuneidillemme elokuulle ajan, jolloin hän täyttää 1/2 vuotta. Mutta meidän kunnassa ei tule kutsua vaan aika on varattava itse. Se lukee lapsuusiän terveyskortissakin niiden tietojen joukossa, missä th, lääkäri ym. Tarkistapa, mikä käytäntö teillä.
 
Meilläpäin ensimmäinen käynti suuhygienistillä on noin yhdeksänkuisena, ja kutsu tulee automaattisesti. Mielestäni voi oikein hyvin käydä jo ennen kuin ensimmäinenkään hammas on puhjennut, sillä eihän siinä yhdessä tai kahdessa hampaannysässä ole paljon tarkistelemista ;)

Käynnin päätarkoitus on valistus, eli jutellaan hampaiden pesusta, hammastahnan käytöstä, tarvitaanko lisäfluoria, ksylitolista ja etenkin kariesbakteerin välttämisestä. Ja säännöllisistä ruoka-ajoista sekä mehujen välttämisestä. Ja vielä tutin ja tuttipullon käytöstä. Eli asiaa tulee paljon.
 
soitinpas tuossa sitten neuvolaan ja kysäisin. sanoi että on siirtänyt yleisesti kutsut 8-10kk ikään kun sitten niitä hampaita jo yleensä on. sanoi että jos ei kuukauden sisään kutsua tule niin sit saisin itse soitella aikaa. meillä vaan kun on tosiaan jo kaks hammasta ja kolmaskin tulee ihan näinä päivinä(sellaista kitinää on ollu jo kaks päivää) :attn:
 
Ymmärrän kyllä, jos sinne hygienistille mennään kuulemaan neuvoja, mitä ei todella itse aikaisemmin tiedä, mutta muuten en tajua miksi alle vuoden ikäistä edes tarvitsee sinne viedä.
Lapsi ei välttämättä edes avaa suutaan ja jos kaksi hammasta on alhaalla, niistäkin vaan nysät niin miksi niitä pitää edes näyttää??
Tuskin niissä reikiä on, saati että oikomishoitoa tarvitsee vielä ajatella?
 
Esikoinen kävi 8 kk ikäisenä ekan kerran ja kutsu tulee meidän kunnassa automaattisesti. Toisen kerran hän kävi 2-vuotiaana. Kuopus on nyt jo 9 kk, eikä vieläkään ole kutsua tullut. Ilmeisesti meidän kunta säästää ja 8 kk tarkastus on vain esikoisille. En ole viitsinyt soitella ja kysellä miksei kutsua ole tullut nuoremmalle lapselle, koska yhden lapsen kanssa siinä tarkastuksessa käyneenä tiedän jo miten hampaita tulee hoitaa ja milloin tutti jättää pois jne. Ei esikoiselta ainakaan varsinaisesti mitään hammastarkastusta siellä ekassa tarkastuksessa tehty, vaan lähinnä kerrottiin pesemisestä yms. Joten ihan turha reissu se olisi ja joutuisin ehkä menemään yksin linja-autolla kahden pienen kanssa, koska mies tarvitsee autoa päivisin, joten hyvä vaan kun ei kutsua ole tullut.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Nappe:
Helsingissä on ensimmäinen hammashoitajan käynti 1,5vuotiaana.
Aika myöhään minusta ensimmäisen lapsen kohdalla, kun se valistus olisi juuri tärkeää. Monet ovat vieläkin hämmästyttävän tietämättömiä kariesbakteerin tarttumisesta, ja meilläkin kuopuksella oli jo ensimmäiset poskihampaatkin tuossa iässä. Eivät ne hampaat toki siihen paikkaan mätäne jos ei heti aloita hammastahnan käyttöä kun poskihampaat puhkeavat, mutta kun kerran suositus on useimmiten juuri se, niin eikö siitä pitäisi kertoa hiukan aiemmin... Ja ksylitoliakin olisi tuon ikäinen voinut käyttää jo pitkään. Me aloitimme esikoisen kohdalla kun suuhygienisti siitä puhui jo silloin yhdeksänkuisena.

Kurjaa kun lasten hammashoidosta säästetään, täälläkin jätetään kai nelivuotistarkastus väliin ellei aiemmin ole ollut mitään huomautettavaa. Ikävää minusta, sillä haluaisin opettaa lapsille että hampaiden vuositarkastus on tärkeä juttu.
 

Yhteistyössä