minkä ikäisenä lapsenne alkoi puhumaan

  • Viestiketjun aloittaja satuliina
  • Ensimmäinen viesti
satuliina
meillä poika täyttää 2 vuotta heinäkuussa eikä juuri sano sanoja. vielä kaksi viikkoa sitten ensimmäistä sanaa ei ollut kuulunut lainkaan. kaikki mitä sanoi oli "ö" tai "a"
 
Eipä syytä huoleen. Meillä poika aloitti noin 1v8kk. Edellisellä viikolla ei mitään ja yhtäkkiä sanat vaan tuli. Ja sen jälkeen ei höpötyksestä olekaan tullut loppua. Aamusta iltaan pitää jaksaa toistaa sanoja ja olla jutuissa mukana... ;) Puhumista edelsi useampi kiukkuinen viikko (tai kuukausi;) Todennäköisesti poikaa harmitti, kun ei viesti mene perille, mutta ei ollut vielä valmis juttelemaankaan. Kyllä ne sanat sieltä tulee ja sen jälkeen kaipaat hiljaisuutta. 2v on vielä ihan normaali ikä.
 
Meillä 2v tyttö puhiu jo viime syksynä 2-3 sanan lauseita ja kun aloitti hoidon puhetta alkoi tulla tulvimalla. Tokihan vielä osa sanoista on vielä omanlaisiansa esim. lenko on lentokone, kilpi on kipikonna jne. Olen myöskin huomannut että tyttö vaihtaa useissa sanoissa kirjainten paikkaa yksi on yski tyhjä on tyjhä moiseen en syytä tiedä :saint:
 
Meidän tyty 1,3v ja sellasta omaa mokellusta oikeastaan taukoomatta. Sanoo "äiti" ja "iti" ja sitten kun kuulee jonkun helpontuntuisen sanan, niin yrittää perässä.
Veljelläni 1,7v ja sanoja tulee muutamia, kuten "kato" ja "ota". Neuvolassa sanottiin, että 2-vuotiaalta tulis tulla 10 sanaa, mutta puheen kehitys on kuitenkin mielestäni niin yksilöllistä, ettei sellasia "määritteitä" pidä ottaa vakavasti. Kyllä ne sanat sieltä tulee, kun on sen aika! =)
 
KIR-NU
Meillä poika alko tapailla sanoja 1v5kk. Puhumaan oppi n.1v6kk. Nyt 1v9kk puhuu täyttäpäätä. Piiiiitkiä lauseita peräjälkeen. Ihan täysillä puhuu jo! Mukavaa kuunneltavaa ja onpahan äiskällä seuraa päiviksi =)

Yksilöllistä siis!

Muutamia pojan(1v9kk) heittoja:
Sitte ku isi tulee, lähetään baanalle!
Ensin puetaan sitten vasta ulos! (1v8kk)
Mitä kuuluu papalle ja mummolle?

Laulelee jotain...Ih hah haa heepoo hilnahtaa´a. Siellä on kotii, siellä on petii...peikolla oloooo! :heart: :heart: :heart:
 
puoltoista vuotiaana poika alkoi sanoja hakemaan ja nyt kun ikää 1v10kk, niin kahden sanan lauseita on muutamia ja yksittäisiä sanoja paaaaljon. Mutta kuten on todettu, ei kannata vielä hätäillä. Tunnen ainakin yhden kaksivuotiaan jolla sanavarastoa hyvin vähän. Pääasia tuossa vaiheessa on se että lapsi ymmärtää mitä hänelle puhutaan ja osaa eleillä ilmaista itseään.
 
n. 10 kk iässä tuli eka sana ja siitä sitten mentiin rauhallisesti eteenpäin yksittäisiä sanoja tuli jatkuvasti lisää. 1v3kk kohdalla alkoi sanojen opettelu olla jo aika nopeaa. 1v7kk iässä voi sanoa että hän "puhui" eli alkoi yhdistellä sanoja jatkuvasti, selostaa tekemisiä, pyytää selkeästi asioita jne. Murros pelkkien yksittäisten sanojen toistelusta niiden yhdistelemiseen ja taivuttelemiseen tapahtui tosi nopeasti, kuin yhdessä yössä. Tässä sitten mennään eteenpäin 1 v 8 kk tulee jo monipuolisia neljän sanan lauseita.
 
Meidänkin poika täyttää heinäkuussa 2 v, eikä sano muuta kuin: anna, ätä, ata, to. Siis tuo "anna" on ainoa selkokielinen sana. Neuvolassa sanoivat, että jos ei 2-vuotistarkastukseen mennessä puheen kehitys ala parantua, niin saamme lähetteen puheterapeutille. Millaisiahan sessioita ne mahtavat olla noin pienen kanssa. No meillä on vielä 6 viikkoa aikaa, tässähän voi vielä tapahtua ihmeitä!
 
Poju 1,8v eikä sano mitään muuta kun ei. En ole huolissani kun näyttää nauttivan näistä "viittomankielen" opeista ja ymmärtää kaiken. Esikko oli vuoden paikkeilla kun puhui täyttä päätä.
 
Meilläkin heinäkuussa 2v, eikä sano muuta selkeetä sanaa kuin äiti. Aikanaan sanoi lamppu, kakka ym, mutta ei enää. Puheen ymmärtää hyvin, siksi en vielä ole huolissani. Omaa kieltä alkanut tulla ja selittää kun papupata, mutta eihän sitä kukaan muu ymmärrä =)
 
No jokunen sana alkoi tulemaan tossa 15kk iässä.

Lapsemme elää 4 kielisessä ympäristössä, eli asumme slovakiassa, tarha englanniksi ja isä ranskalainen....ei ole helppoa mutta nyt kun on jo karvaa vaille 2 niin alkaa tulemaan englantia, slovakiaa (lähinnä hei hei ja näkemiin) suomea aikas paljon ja ranskaa tietenkin sanoja. Joskus käy kyllä sääliksi että joutuu elämään tälläisessä kielisekamelskassa, mutta oppiihan kaikki kielet sitten kertaheitolla! Muutamme kyllä ranskaan syyskuun lopussa takaisin.

En edes oleta hänen alkavan sanovan lauseita vielä, ne tulee kun on tullakseen. Tosi"nyt mennään" tulee ranskaksi.
Täälä ja ranskassa muutenkin lastenlääkärit ei stressaa niin paljon ton puheen kehitysen kanssa kun suomessa. Joskus kun lukee näitä osaako puhua-juttuja, ihan kauhistuttaa se stressin määrä.
Kannattaa nauttia nyt ajasta kun ei kamalasti sitä puhetta vielä tule, sillä sitten kun luukku aukeaa, sieltä tulee varmasti kun tykin suusta!
 

Yhteistyössä