Miksi mamunaisista aina tehdään lähihoitajia?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Kaikki tietämäni mamunaiset on työkkäri jossain vaiheessa ohjannut opiskelemaan lähihoitajiksi. Siis sen jälkeen, kun ovat läpikäyneet kotoutumis- ja kielikoulutuksen sekä aikuisten peruskoulun ja äitiysvapaissa on sopiva tauko.

Mutta miksi heidät laitetaan juuri lähihoitajiksi? Eihän lähihoitajan ammatti kaikessa sosiaalisuudessaan edes sovi kovin hyvin huonon kielitaidon omaaville ihmisille. Korkeintaan vanhainkodissa voi huonon suomen puhujan jollain lailla kuvitella pärjäävän.

Mamumiesten suhtautuminen tuskin myöskään on kovin positiivinen, kun he ajattelevat vaimoaan vanhainkodissa vaihtamassa vaippaa vääräuskoisille mieshenkilöille.
 
vierailija
ei se kielitaito niin tarkea ole, kun vain osaa tyonsa.
Yleensä työtä ei pysty tekemään kunnolla jos ei osaa kieltä. Esimerkiksi hoitaja joka ei pysty kunnolla keskustelemaan hoidettavien ja työkavereiden kanssa on automaattisesti aika surkea hoitaja. Ehkä jonain hoitoapulaisena menisi juuri ja juuri, mutta ei asioista itsenäisesti vastuuta ottavana hoitajana.

Sitä paitsi mamujen koulumenestyskin on ammattikoulussa yleensä huonoa. Kun aikaisempi koulutus on puutteellinen ja kielitaito myös, niin ei siinä kovin hyvin mitään pysty oppimaan.
 
vierailija
Ei saisi laittaa ainakaan vanhustenhoitoon heitä. Vanhukset ansaitsevat äidinkielenään suomea puhuvat hoitajat. Kun on,alkava dementia ja huonomuistisuutta, niin jo alkuvaiheessa alkaa vieraat kielet unohtua. Vain äidinkieli jää.

Vanhuksille on erittäin tärkeää saada jutella edes sen lyhyen hoitotilanteen ajan jonkun kanssa.
 
vierailija hoitaja
Itse olen lähihoitaja ja tehnyt jonkun verran töitä ulkomaalaisten kanssa. Kyllä siinä on omat vaikeutensa kun toinen ei osaa kunnolla suomea. Voi tulla epäselvyyksiä lääkkeiden yms. kanssa eikä se ole mikään pieni juttu. Välillä on pitänyt moneen kertaan kysyä niin tekikö työkaveri jonkun asian kun ei vastauksesta ota selvää tekikö vai ei. Kirjauksia koneelle ei välttämättä tehdä ollenkaan itse kun ei osata kieltä tarpeeksi hyvin tai jo kirjaa itse niin saattaa olla vähän epäselviä kohtia.

Näin siis vanhustyössä. Ja kyllä, vanhukset ansaitsevat hoidon omalla äidinkielellään. Kyllähän ruotsinkielisillä paikkakunnilla vaaditaan hoitajilta molemmat kielet niin miksi joissakin paikoissa ei vaadita hoitajilta edes kunnollista suomea. Itse en ole ikinä hakenut töihin niihin paikkoihin joissa vaaditaan ruotsia koska en osaa sitä kovinkaan hyvin.
 
vierailija hoitaja
Vierailija hoitaja.
Ma en enempaa kiistele asiasta. Mullan on monen vuoden kokemus kielitaidottomuudesta, mutta piDan nyt suuni kiinni jasormeni pois nappaimistolta.
Kyllä, on hyvä, että pidät suusi kiinni kun et kerran mistään mitään ymmärrä. Hoitoalalla ollaan kuitenkin tekemisissä ihmisten kanssa ja voi olla jopa hengenvaarallista jos ei ymmärretä mitä pitää tehdä. Pistetään insuliinia väärin tms.

Toivon mukaan kuitenkin olet vain joku elämäänsä kyllästynyt kotiäiti joka keksi esittää mamumiestä tylsän päivän piristykseksi. Muuten olet täysi idiootti eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa mistä maasta olet kotoisin.
 
Yksi hoitajien tärkeimmistä tehtävistä etenkin vanhusten hoidossa on juurikin kommunikointi, seurustelu ja juttelu. Vanhukset usein kärsivät yksinäisyydestä ja dementikot saattavat olla välillä peloissaankin, eikä kielimuurin takia hoitaja ymmärrä eikä osaa auttaa. Usein kielitaidottomat hoitajat saattavat jättää kokonaan puhumatta, tai puhuvat niin epäselvästi, ettei vanhukset ymmärrä, ja ilmankos siinä pelottaa kun joku tulee kääntelemään ja riisumaan mitään sanomatta... Surullista.
 
vierailija
kaikista tehdään nykyisin hoitajia, oli mikä tahansa mielenterveysongelma, päihdeongelma, asenneongelma, yleinen elämänhallinnan ongelma tai kieliongelma.

on kivaa ottaa niitä näyttöjä ja tutkintotilaisuuksia vastaan kun opiskelija ei osaa mitään, ei kiinnosta osata (asenne että "ei meidän tarvitse näitä opetella" ) tai jos kiinnostusta on niin kielitaito riittää juuri ja juuri siihen että kaikkeen sanotaan "kylla kylla kiitos" vaikka ei opiskelija(paralla) ole aavistustakaan mitä edes on kysytty.
Tutkinnon ammattiosaamisen kriteereistä ei ole mitään haisuakaan (koska joko ei ymmärrä kieltä riittävästi kyetäkseen edes niitä opettelemaan tai ei kiinnosta) ja tunneilla on opiskeltu "jotain, en mä tiedä".
Joillakin opiskelijoilla ei ole käytössä enää edes alan oppikirjoja.

Arvosanat on poistettu kaikista kursseista, ainoa arvosana on se, mitä näytöstä saa ja hylätyn arvoinen suoritus runnotaan koulujen toimesta väkisin läpi vähintään tyydyttävällä arvosanalla. Koska "emme me ole täällä arvioimassa opiskelijan kieltaitoa".

sitten ihmetellään kun hoitsuja rupeaa olemaan turhan paljon työttöminä... oikeasti, ei esimiehet palkkaa niitä koulutuksen läpikäyneitä, täysin osaamattomia hoitajia noin niinkuin pääsääntöisesti mihinkään muualle kuin hätätilassa keikalle.
 
Yks syy on varmaan se että hoivatyössä ei tarvitse olla tietotekniikan kanssa tekemisissä. Opiskeluaikana tuli muutamia maahanmuuttajia (=pakolaisia) nähtyä tietokonetta käyttämässä ja aika hiljasta niillä piti perusjuttujen kanssa. Jos jo esim. Officen perusjuttujen kanssa on hankalaa niin ei se siitä pidemmän päälle helpommaksi muutu varsinkaan jos joutuu jotain syvällisemmin tekemään.
 
vierailija
Yks syy on varmaan se että hoivatyössä ei tarvitse olla tietotekniikan kanssa tekemisissä. Opiskeluaikana tuli muutamia maahanmuuttajia (=pakolaisia) nähtyä tietokonetta käyttämässä ja aika hiljasta niillä piti perusjuttujen kanssa. Jos jo esim. Officen perusjuttujen kanssa on hankalaa niin ei se siitä pidemmän päälle helpommaksi muutu varsinkaan jos joutuu jotain syvällisemmin tekemään.
Kyllä vanhainkodeissakin nykyään paljon pitää kirjata asioita koneelle. Ei esim. enää riitä, että fyysisesti käy ulostuttamassa ummetuksesta kärsiviä vanhuksia, vaan pitää sen jälkeen käydä koneella kirjoittamassa "annoin Voitto-Taistolle peräruiskeen ja kaavin ulosteet pesuvatiin kello 14.10" ja sama Siiri-Sofian, Unto-Kalervon ja Hilma-Hellevin omiin tiedostoihin. Niitä asioita mitä ei ole koneella kirjattuina ei ole pomon mielestä tapahtunut.
 
vierailija hoitaja
Niitä asioita mitä ei ole koneella kirjattuina ei ole pomon mielestä tapahtunut.
Jos asukkaalle tapahtuu jotakin ja asioita aletaan selvittämään, niin ei kyllä hyvältä vaikuta jos ei löydy kirjauksia. Esim. jos vanhus kaatuu illalla, ei kirjata asiaa (eikä oteta yhteyttä päivystykseen) ja sitten yökkö löytääkin asukkaan kuolleena. Onpa hieno homma jos ei ole mitään kirjattuna.
 

Yhteistyössä