Miksi lääkärit saa VAAN sakkoja?

  • Viestiketjun aloittaja Ksfnld
  • Ensimmäinen viesti
sairaanhoit
Minunkin työkaverini, hoitaja siis, teki virheen antaessaan vuodeosastolla olevalle potilaalle tämän pyynnöstä lääkkeen, jota ei ollut potilaan lääkelistalla. Hups vaan, potilas kuoli :(
 
sh
Alkuperäinen kirjoittaja Labran täti;28553007:
Lääkärit on ajettu todella ahtaalle julkisella puolella. Hirvittävät määrät potilaita ja liian vähän aikaa. Hattua nostan heille.

Kyllä kaikki lääkärit, joiden kanssa olen työn puolesta ja yksityishenkilönä ollut tekemisissä ovat pyrkineet minimoimaan kaikki riskit, esimerkiksi tilaavat hyvin herkästi erikoisempiakin ja todennäköisesti turhia labrakokeita jos on yhtään syytä epävarmuuteen.

Kiire ja liian suuret potilasmäärät ovat varmasti suurimmat syyt hoitovirheisiin.
Peesaan. Lisäksi monissa paikoin kiireettömiä lääkäriaikoja ei juuri ole. Tällöin kiireettömät potilaat kuormittaa turhaan päivystystä ja hidastaa kiireellisten hoitoonpääsyä. Tämä lisää kiirettä ja luonnollisesti kiire myös virheitä.
 
[QUOTE="vieras";28553170]Eiku nyt puhutaan virheistä, eli toimimalla virheettömästi kukaan ei kuole tai loukkaannu. Ymmärrätkö?[/QUOTE]

Minä en ainkaan ymmärrä. Mistäs me tiedetään olisiko potilas kuollut ilman virhettäkin?
 
"..."
Iso osa hoitovirheistä johtuu siitä että potilas on epärehellinen. Ei kerro lääkärille kaikkea olennaista tilastaan. Saatetaan salata muussa sairaalassa annettu/saatu hoito tai jättää sanomatta jossain muussa sairaalassa todettu diagnoosi. Tai jätetään jokin oire kertomatta "no kyllä sen lääkärin nyt luulis tietävän, että kun minun pohjettani särkee, että minulla on myös selkä kipeä".

Kun ihmiset tekee , on aina mahdollisuus inhimillisiin erehdyksiin. Myös lääkäriä on potilaan helppo huijata.

Esim. LEikkaukseen tullessa, ei saa 12 tuntiin syödä. Kas kummaa, potilas kuolee leikkauksen aikana keuhkoihin vetämänsä oksennuksen takia. Tällöin taas aktiiviset omaiset syyttävät lääkäriä virheestä, "olisi sen pitänyt tajuta että se eino on syönyt aamupalan niin kuin joka aamu viimeiset 80 vuotta..."
 
"vieras"
[QUOTE="...";28553219]Iso osa hoitovirheistä johtuu siitä että potilas on epärehellinen. Ei kerro lääkärille kaikkea olennaista tilastaan. Saatetaan salata muussa sairaalassa annettu/saatu hoito tai jättää sanomatta jossain muussa sairaalassa todettu diagnoosi. Tai jätetään jokin oire kertomatta "no kyllä sen lääkärin nyt luulis tietävän, että kun minun pohjettani särkee, että minulla on myös selkä kipeä".

Kun ihmiset tekee , on aina mahdollisuus inhimillisiin erehdyksiin. Myös lääkäriä on potilaan helppo huijata.

Esim. LEikkaukseen tullessa, ei saa 12 tuntiin syödä. Kas kummaa, potilas kuolee leikkauksen aikana keuhkoihin vetämänsä oksennuksen takia. Tällöin taas aktiiviset omaiset syyttävät lääkäriä virheestä, "olisi sen pitänyt tajuta että se eino on syönyt aamupalan niin kuin joka aamu viimeiset 80 vuotta..."[/QUOTE]

Potilaat eivät saa tehdä virheitä, mutta lääkärit saavat?
 
"Kifa"
Lääkärin työtäkin tekee ihminen. Aika suuri osa hoitovirheistä liittyy erilaisiin toimenpiteisiin joihin nyt vain lähtökohtaisesti liittyy virheriski. Ihan samalla tavoin kuin taitavinkin kutoja joskus pudottaa silmukan miin taitavimmakin kirurgin veitsi voi lipsahtaa. Koska kyse on ihmisestä eikä robotista.
 
Jos aiheuttavat potilaalle kuoleman? Lehdes oli joku juttu nuoresta joku oli juonut etanolia tms.. Ja lääkäri määrättiin vaan maksamaan päiväsakkoja.
Lääkärin ammatti on ns.suojatyö ammatti vaikka aiheuttasivat montakin hoitovirhettä eivät saa potkuja, korkeintaan just sakkoja, meiltä kuule loppuis lääkärit jos ne joka kerta sais potkut kun mokaavat.
1700 hoitovirhettä (viimme vuoden luku) ei paljon kuule naurata!:O
 
"..."
[QUOTE="vieras";28553259]Potilaat eivät saa tehdä virheitä, mutta lääkärit saavat?[/QUOTE]

Niinniinniiin mutta kun useimmiten se lääkärin tekemä virhe johtuu siitä potilaan tekemästä virheestä, ja siltikin lääkäri on se jota syytetään!!!
 
"Kifa"
Aika paljon on myös tilanteita joissa todetaan hoitovirhe mutta lääkärille tai hoitajalle ei tule siitä sanktiota vaan työnantajalle. Esim. jos virheen syynä on ollut mielipuolinen kiire ja työkuormitus niin nuhteet menevät työnantajalle joka on päästänyt tilanteen sellaiseksi, ei työntekijälle jonka toiminta on ehkä sinänsä ollut virheellistä mutta tilanne kokonaisuutena niin mahdoton (esim. useita kriittisesti sairaita tai muuten vaativia potilaita hoidettavana samanaikaisesti) ettei inhimillisesti voida olettaakaan henkilön pystyvän optimaaliseen työsuoritukseen. Kun nämäkin kaikki kuitenkin kirjataan hoitovirheeksi niin lopputulema on se, että hoitovirheen nimellä kulkevista tapahtumista itse asiassa aniharva on varsinaisesti tahallinen vaan yleensä on kyllä parhaansa yritetty potilaan auttamiseksi ja virhe silti vain päässyt tapahtumaan.
 
???
Miksi Suomessa ei joudu edes vankilaan jos tahallaan, aikomuksenaan vahingoittaa, puukottaa jotakuta?!? Eli puukottaja pääsee ilman merkittävää rangaistusta, mutta lääkäri, joka yrittää parhaansa mukaan pelastaa puukotuksen uhrin siinä onnistumatta, saisi isomman rangaistuksen kuin se puukottaja...? Mikäköhän oli se virhe mikä tuossa metanolijutussa oikeasti tapahtui? Ei tajuttu, että kyse ei ollut etanolista? Voi olla noviisin virhe, ettei tule ajateltua sitä jos ei ole kyse laitapuolen kulkijasta tai suoraan alkoholistin habituksen omaavasta henkilöstä...
 
"vieras"
Hoitovirhettä nyt ei voi mitenkään verrata liikenneonnettomuuteen. Hoitovirheessä kun on jo alunperin kyse siitä, että potilas on sairas. Pitää selvittää mikä potilaalla on vialla ja miten tämän vian saa korjattua. Tässähän tulee jo riskejä vaikka kuinka, diagnoosia ei aina ole välttämättä helppo tehdä ja ne parannuskeinotkin, kuten leikkaukset, sisältävät suuren mahdollisuuden virheen tekemiseen.
 
[QUOTE="vieras";28553170]Eiku nyt puhutaan virheistä, eli toimimalla virheettömästi kukaan ei kuole tai loukkaannu. Ymmärrätkö?[/QUOTE]

Jos luet moottoritiellä kyltistä "Kemi 15" vaikka siinä lukee "Kemi 150", seuraa aika paljon vähemmän kuin vastaavasta mokasta sairaalassa.
 
"vieras"
hoitoalalla pääosin lääkärit ja hoitajat yrittävät parhaansa.

virheitä sattuu, parhaalla ammattitaidollakin voi tulla virhearvioita, töissä on kiire ja potilaat usein epärehellisiä eivätkä kerro totuutta. Jostain kumman syystä kukaan ei koskaan kerro tupakoivansa askia päivässä, syövänsä luontaistuotteita, juovansa älyttömiä määriä alkoholia tai nappailevansa päänsärkyyn anopille kirjoitettuja reseptilääkkeitä... sen lisäksi e-pillerikin on lääke ja kun kysytään lääkärillä lääkityksistä, se e-pilleri pitäisi kertoa. Saatika sitä että hoitajaksi pääsee nykyään valmistumaan vaikka ei osaisi yhtään mitään koska sekin on koulu- ja pärstäkerroinkohtaista eikä mikään ole vaarallisempaa kuin epäpätevä hoitohenkilokunta

silti mediassa pyörittään jatkuvasti vain sitä, mitä kaikkea terveydenhuoltoalalla tehdään huonosti, vaikka suurin osa yrittää parhaansa :|
 
"Kifa"
Jossain jutussa mainittiin kyllä että sen metanolia nauttineen tytön lasinpesunesteenjuonti oli kyllä tiedossa hänen tullessaan sairaalaan, mutta siinä oli kulunut yli vuorokausi jo ennen kuin vanhemmat olivat huomanneet mitään. Kyseinen lääkäri oli näköjään aika nuori, ei ehkä ollut aiemmin tullut tuollaista tapausta vastaan eikä ottanut tosissaan tai oli ajatellut että kun kerran oireet tulivat noin myöhään niin ehkä tyttö ei ollutkaan juonut metanolipohjaista lasinpesunestettä (koska kaikissa pesunesteissähän sitä ei ole, itse asiassa metanolipohjaiset pesunesteet oli pitkään Suomessa kielletty koska laitapuolen kulkijoita kuoli niiden juomiseen mutta sitten EU salli ne taas).
 

Yhteistyössä