Miksi kynnet on täynnä mustia viivoja?

  • Viestiketjun aloittaja vieras
  • Ensimmäinen viesti
ap
Voisikohan johtua jostain puutoksesta, koska ennen ei ole kynsissä ollut mitään viivoja. Nyt vasta raskauden aikana. Ei ne oo mitenkään paksuja, ei niitä huomaa, jos joku niitä kauempaa yrittää katsoa, vaan läheltä näkee, että koko kynsi on täynnä ihan ohuita mustia viivoja :/
 
Ykkösmartta
Värimuutokset kynsissä
Ulkoisen syyn aiheuttama kynnen pinnan värjääntymä irtoaa, kun kynnen pintaa raaputetaan. Tupakoitsijalla väri on peräisin tupakan tervasta. Melaniinipigmentti kynnessä muodostaa tavallisesti pitkittäisiä tummia juovia kynteen, sillä pigmenttiä tuottavia melanosyyttejä on sekä kynsinauhassa että varsinaisessa kynnenaiheessa. Kynnen alapuolen ja kynnen pohjan musta väri viittaa melanoomaan (ks. melanooma 6) ja edellyttää koepalan ottoa. Valkeat täplät ovat merkki esimerkiksi yleisinfektion, kynnen vamman tai lääkkeiden aiheuttamasta lievästä häiriöstä kynnen kehityksessä. Valkokyntisyys tarkoittaa koko kynnen, etenkin sen kärkiosan muuttumista vaaleaksi. Sen syynä voi olla anemia (ks. anemia 7), käsien turvotus tai verenkiertohäiriö. Kynnen tyven valkoisuus puolestaan voi merkitä sydämen toiminnan vajausta 8, maksakirroosia 9 tai aikuistyypin diabetesta 10. Keltaiset kynnet, joissa on vihertävää vivahdetta, ovat yleisempiä jaloissa kuin käsissä. Niiden syynä on usein häiriö imunesteenkierrossa, ja potilailla on tavallisesti myös jokin keuhkosairaus. Huonossa hoitotasapainossa olevassa diabeteksessa kynnet, kämmenet ja jalkapohjat saattavat muuttua kauttaaltaan keltaisiksi. Vihreä väri on Pseudomonas-bakteerin merkki. Musta läiskä kynnen alla on tavallisimmin merkki verenvuodosta. Sopimattomat jalkineet ja pitkä juoksu tai hölkkä tekevät niitä varpaankynsiin (ks. kuva 3), vasaranisku sormenkynteen. Iso verenpurkauma voidaan poistaa tekemällä reikä kynteen kuumalla paperiliittimellä, isohkolla neulalla tai erittäin terävällä veitsellä.

lähde: http://www.terveysportti.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00253&p_haku=Kynsimuutokset
 
martisa
Alkuperäinen kirjoittaja muppe-78:
Mäkään en tiä mistä johtuu mut mulla on kanssa ollu raskauden aikana ja joskus muutenkin vaikka elintavat ei ole muuttuneet mitenkään.
mulla kans on nyt raskauden aikana ruskeita viivoja kynnen alla, aika huomaamattomia mutta läheltä katsoessa huomaa kyllä. on ollu aikasemminki mutta nyt niitä on tullu useampaan kynteen raskauden aikana. jänskä juttu, mikähän lie?
 

Yhteistyössä