Menu
Kaksplus
VAUVAHAAVEET
Hedelmällisyys
Lapsettomuus
Adoptio
Ovulaatiolaskuri
RASKAUS
Raskaus viikko viikolta
Synnytys
Synnytystarinat
Raskauslaskuri
VAUVA
Imetys ja vauvan ruoka
Vauvan kehitys
Vauvan terveys
Nimikone
LAPSI
Lapsen kehitys
Lapsen terveys
Pituuslaskuri
PERHE-ELÄMÄ
Ruoka
Vaatteet ja varusteet
Koti
Vapaa-aika
Parisuhde
Työ ja raha
VANHEMMUUS
Kasvatus
Vanhemman terveys
Minun tarinani
LASKURIT
Ovulaatiolaskuri
Raskauslaskuri
Raskaus viikko viikolta
Kiinalainen syntymäkalenteri
Nimikone
Pituuslaskuri
PODCAST
KILPAILUT
BLOGIT
Menu
ETUSIVU
KESKUSTELUT
Aihe vapaa
Lapsen saaminen
Vauva ja taapero
Lapset ja teinit
Perhe-elämä
Seksi
Seksinovellit ja eroottiset tarinat
KÄYTTÄJÄT
OHJEITA
Kirjaudu
Rekisteröidy
Hae
Hae vain otsikoista
Käyttäjältä:
Hae vain otsikoista
Käyttäjältä:
Kaksplussan Keskustelupalsta
Kirjaudu
Kaksplus
VAUVAHAAVEET
Hedelmällisyys
Lapsettomuus
Adoptio
Ovulaatiolaskuri
RASKAUS
Raskaus viikko viikolta
Synnytys
Synnytystarinat
Raskauslaskuri
VAUVA
Imetys ja vauvan ruoka
Vauvan kehitys
Vauvan terveys
Nimikone
LAPSI
Lapsen kehitys
Lapsen terveys
Pituuslaskuri
PERHE-ELÄMÄ
Ruoka
Vaatteet ja varusteet
Koti
Vapaa-aika
Parisuhde
Työ ja raha
VANHEMMUUS
Kasvatus
Vanhemman terveys
Minun tarinani
LASKURIT
Ovulaatiolaskuri
Raskauslaskuri
Raskaus viikko viikolta
Kiinalainen syntymäkalenteri
Nimikone
Pituuslaskuri
PODCAST
KILPAILUT
BLOGIT
Aihe vapaa
Mikähän vaivaa 6-vuotiasta poikaa?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Vastaa viestiketjuun
Muistiinpanot
<p>[QUOTE=""paula", post: 30725646"]</p><p>Tämä tuli jossain Eviran helda- sivulla esille:</p><p></p><p>"Glykoalkaloidit</p><p>Glykoalkaloidit ovat luontaisia toksiineja, joita syntetisoivat Solanacea-suvun kasvit. </p><p>Ravintomme kannalta niistä tärkein on peruna. Glykoalkaloidit toimivat kasvin suo-</p><p>jamekanismeina tauteja ja tuholaisia vastaan. Suurina annoksina ne aiheuttavat kit-</p><p>kerää sivumakua ja ovat terveydelle haitallisia. Vihertyneet perunat sisältävät usein </p><p>kohonneita glykoalkaloidipitoisuuksia, mutta vihertyminen ja glykoalkaloidipitoisuus </p><p>eivät kuitenkaan ole suorassa yhteydessä toisiinsa. (1)</p><p>Erityispiirteitä</p><p>Glykoalkaloidien pääasiallinen saantilähde on peruna. Perunan glykoalkaloidit koos-</p><p>tuvat 95-prosenttisesti alfa-solaniinista ja alfa-kakoniinista.</p><p>Perunan glykoalkaloidipitoisuudet ovat suurimmat aivan kuorikerroksessa, ja eri pe-</p><p>runalajikkeilla on erilainen taipumus syntetisoida niitä. Varhaisperunan glykoalkaloi-</p><p>dipitoisuudet saattavat olla jopa kaksinkertaisia syysperunaan verrattuna. Pienissä </p><p>mukuloissa pitoisuudet ovat suurimmat, koska kuorikerroksen osuus niissä on huo-</p><p>mattava.</p><p>Perunan kuoriminen vähentää glykoalkaloidipitoisuutta jopa 60 %. Muun prosessoin-</p><p>nin vaikutus pitoisuuksiin on huomattavasti vähäisempää. (2)</p><p>Perunan glykoalkaloidien muodostumista lisääviä tekijöitä (3, 4)</p><p>? Kasvukauden kylmä ja sateinen sää</p><p>? Runsas valo varastoitaessa</p><p>? Liian kylmä varastointi</p><p>? Mukulan mekaaninen vaurioituminen</p><p>Saanti perunasta (1)</p><p>Kotimaisen perunan glykoalkaloidipitoisuudet vaihtelevat 10280 mg/kg välillä. Al-</p><p>haisia pitoisuuksia (alle 50 mg/kg) on todettu mm. Rosamunda-, Bintje-, Timate- ja </p><p>Ukama -lajikkeissa. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kartoituksen perusteella kor-</p><p>keille pitoisuuksille herkkä lajike on mm. kotimainen Sini. Lapin puikulassa tiedetään </p><p>myös olevan korkeita pitoisuuksia.</p><p>Arvioitu saanti perunasta henkilöä kohden vuorokaudessa on 7 mg. Se on laskettu </p><p>kotimaisen perunan keskimääräisen glykoalkaloidipitoisuuden (82 mg/kg) ja uuden </p><p>kulutustiedon pohjalta. Arvio koskee kuorellista perunaa.</p><p>Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat</p><p>82</p><p>Saanti tomaatista (5)</p><p>Tomaatin glykoalkaloidit koostuvat pääasiassa alfa-tomatiinista. Pitoisuudet ovat suu-</p><p>rimmat raaoissa vihreissä tomaateissa (20200 mg/kg). Toisinaan tavataan jopa yli </p><p>1000 mg/kg pitoisuuksia.</p><p>Kypsien punaisten tomaattien alfa-tomatiinipitoisuudet jäävät 0-10 mg/kg:aan. Kes-</p><p>kimääräinen pitoisuus on 1 mg/kg.</p><p>Arvioitu saanti tomaatista henkilöä kohden vuorokaudessa on 0,9 mg. Se on saannin </p><p>maksimiarvio, jossa tomaatin alfa-tomatiinipitoisuuden on laskettu olevan 10 mg/</p><p>kg. Lisäksi on oletettu, että tomaateista 10 % nautitaan raakoina (pitoisuus 200 mg/</p><p>kg).</p><p>Terveydelliset haittavaikutukset (5, 6)</p><p>Kriittinen vaikutus</p><p>? Lievissä myrkytystapauksissa oireina ripulia, oksentelua ja mahankouristuksia.</p><p>? Oireet esiintyvät yleensä 2-20 tunnin kuluttua runsaasta nauttimisesta.</p><p>? Ulkomailla raportoiduissa vakavissa tapauksissa on todettu keskushermostollisia </p><p>vaikutuksia, kuten väsymystä, sekavuutta, apatiaa, näkökentän häiriöitä sekä ta-</p><p>juttomuutta.</p><p>? Pitkäaikaisista vaikutuksista, esim. syöpävaarallisuudesta, ei ole riittävästi tietoa. </p><p>Perunan glykoalkaloideille asetettu lakisäätäinen enimmäisraja perustuu yksin-</p><p>omaan tutkimuksiin akuuteista terveyshaitoista.</p><p>Suomalaisen aikuisen arvioitu saanti (1)</p><p>? Aikuisen keskimääräinen saanti on 0,13 mg/kg rp/vrk</p><p>Kriittiset annokset</p><p>? Alhaisin myrkytysoireita aiheuttanut annos ihmisillä on 1,25 mg/kg rp/vrk. Tämä </p><p>vastaa 75 mg kerta-annosta 60 kg ihmisellä. (7)</p><p>? Hengenvaaraa ovat aiheuttaneet annokset 3-6 mg/kg rp/vrk, mikä vastaa 180</p><p>360 mg kerta-annosta 60 kg ihmisellä.</p><p>Lainsäädäntö</p><p>Perunan glykoalkaloidien enimmäismäärästä (200 mg/kg) säädetään kauppa- ja </p><p>teollisuusministeriön asetuksessa 237/2002. Sama enimmäisraja on käytössä lukui-</p><p>sissa muissakin maissa. Glykoalkaloideille ei ole EU lainsäädäntöä.</p><p>Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat</p><p>83</p><p>Johtopäätöksiä valvonnasta</p><p>Perunan glykoalkaloidien valvonta toteutuu pääasiassa omavalvontana.</p><p>? Omavalvonnassa tulee kiinnittää huomiota lajikkeen valintaan, perunan varas-</p><p>tointiolosuhteisiin ja lajitteluun.</p><p>? Perunat tulee varastoida pimeään tilaan, jonka lämpötila on noin + 8 °C. Heti </p><p>sadonkorjuun jälkeen lämpötila voi olla korkeampi.</p><p>? Lajittelun yhteydessä poistetaan vaurioituneet ja vihertyneet mukulat.</p><p>? Kaupassa tärkein valvontakohde on pakattu peruna.</p><p>? Jos kuluttaja on saanut 1-luokan perunoissa vaurioituneita tai vihertyneitä yksi-</p><p>löitä enemmän kuin 2 painoprosenttia, on hyvä tehdä kuluttajavalitus. Vihreitä </p><p>perunoita ei tule syödä."</p><p>[/QUOTE]</p>
[QUOTE=""paula", post: 30725646"] Tämä tuli jossain Eviran helda- sivulla esille: "Glykoalkaloidit Glykoalkaloidit ovat luontaisia toksiineja, joita syntetisoivat Solanacea-suvun kasvit. Ravintomme kannalta niistä tärkein on peruna. Glykoalkaloidit toimivat kasvin suo- jamekanismeina tauteja ja tuholaisia vastaan. Suurina annoksina ne aiheuttavat kit- kerää sivumakua ja ovat terveydelle haitallisia. Vihertyneet perunat sisältävät usein kohonneita glykoalkaloidipitoisuuksia, mutta vihertyminen ja glykoalkaloidipitoisuus eivät kuitenkaan ole suorassa yhteydessä toisiinsa. (1) Erityispiirteitä Glykoalkaloidien pääasiallinen saantilähde on peruna. Perunan glykoalkaloidit koos- tuvat 95-prosenttisesti alfa-solaniinista ja alfa-kakoniinista. Perunan glykoalkaloidipitoisuudet ovat suurimmat aivan kuorikerroksessa, ja eri pe- runalajikkeilla on erilainen taipumus syntetisoida niitä. Varhaisperunan glykoalkaloi- dipitoisuudet saattavat olla jopa kaksinkertaisia syysperunaan verrattuna. Pienissä mukuloissa pitoisuudet ovat suurimmat, koska kuorikerroksen osuus niissä on huo- mattava. Perunan kuoriminen vähentää glykoalkaloidipitoisuutta jopa 60 %. Muun prosessoin- nin vaikutus pitoisuuksiin on huomattavasti vähäisempää. (2) Perunan glykoalkaloidien muodostumista lisääviä tekijöitä (3, 4) ? Kasvukauden kylmä ja sateinen sää ? Runsas valo varastoitaessa ? Liian kylmä varastointi ? Mukulan mekaaninen vaurioituminen Saanti perunasta (1) Kotimaisen perunan glykoalkaloidipitoisuudet vaihtelevat 10280 mg/kg välillä. Al- haisia pitoisuuksia (alle 50 mg/kg) on todettu mm. Rosamunda-, Bintje-, Timate- ja Ukama -lajikkeissa. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kartoituksen perusteella kor- keille pitoisuuksille herkkä lajike on mm. kotimainen Sini. Lapin puikulassa tiedetään myös olevan korkeita pitoisuuksia. Arvioitu saanti perunasta henkilöä kohden vuorokaudessa on 7 mg. Se on laskettu kotimaisen perunan keskimääräisen glykoalkaloidipitoisuuden (82 mg/kg) ja uuden kulutustiedon pohjalta. Arvio koskee kuorellista perunaa. Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat 82 Saanti tomaatista (5) Tomaatin glykoalkaloidit koostuvat pääasiassa alfa-tomatiinista. Pitoisuudet ovat suu- rimmat raaoissa vihreissä tomaateissa (20200 mg/kg). Toisinaan tavataan jopa yli 1000 mg/kg pitoisuuksia. Kypsien punaisten tomaattien alfa-tomatiinipitoisuudet jäävät 0-10 mg/kg:aan. Kes- kimääräinen pitoisuus on 1 mg/kg. Arvioitu saanti tomaatista henkilöä kohden vuorokaudessa on 0,9 mg. Se on saannin maksimiarvio, jossa tomaatin alfa-tomatiinipitoisuuden on laskettu olevan 10 mg/ kg. Lisäksi on oletettu, että tomaateista 10 % nautitaan raakoina (pitoisuus 200 mg/ kg). Terveydelliset haittavaikutukset (5, 6) Kriittinen vaikutus ? Lievissä myrkytystapauksissa oireina ripulia, oksentelua ja mahankouristuksia. ? Oireet esiintyvät yleensä 2-20 tunnin kuluttua runsaasta nauttimisesta. ? Ulkomailla raportoiduissa vakavissa tapauksissa on todettu keskushermostollisia vaikutuksia, kuten väsymystä, sekavuutta, apatiaa, näkökentän häiriöitä sekä ta- juttomuutta. ? Pitkäaikaisista vaikutuksista, esim. syöpävaarallisuudesta, ei ole riittävästi tietoa. Perunan glykoalkaloideille asetettu lakisäätäinen enimmäisraja perustuu yksin- omaan tutkimuksiin akuuteista terveyshaitoista. Suomalaisen aikuisen arvioitu saanti (1) ? Aikuisen keskimääräinen saanti on 0,13 mg/kg rp/vrk Kriittiset annokset ? Alhaisin myrkytysoireita aiheuttanut annos ihmisillä on 1,25 mg/kg rp/vrk. Tämä vastaa 75 mg kerta-annosta 60 kg ihmisellä. (7) ? Hengenvaaraa ovat aiheuttaneet annokset 3-6 mg/kg rp/vrk, mikä vastaa 180 360 mg kerta-annosta 60 kg ihmisellä. Lainsäädäntö Perunan glykoalkaloidien enimmäismäärästä (200 mg/kg) säädetään kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksessa 237/2002. Sama enimmäisraja on käytössä lukui- sissa muissakin maissa. Glykoalkaloideille ei ole EU lainsäädäntöä. Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat 83 Johtopäätöksiä valvonnasta Perunan glykoalkaloidien valvonta toteutuu pääasiassa omavalvontana. ? Omavalvonnassa tulee kiinnittää huomiota lajikkeen valintaan, perunan varas- tointiolosuhteisiin ja lajitteluun. ? Perunat tulee varastoida pimeään tilaan, jonka lämpötila on noin + 8 °C. Heti sadonkorjuun jälkeen lämpötila voi olla korkeampi. ? Lajittelun yhteydessä poistetaan vaurioituneet ja vihertyneet mukulat. ? Kaupassa tärkein valvontakohde on pakattu peruna. ? Jos kuluttaja on saanut 1-luokan perunoissa vaurioituneita tai vihertyneitä yksi- löitä enemmän kuin 2 painoprosenttia, on hyvä tehdä kuluttajavalitus. Vihreitä perunoita ei tule syödä." [/QUOTE]
Esikatsele
Nimimerkki
Varmistus
Kuinka monta sanaa on lauseessa: "Kuinka paljon kello on?"
Lähetä vastaus
Uusimmat
Luetuimmat
Kuumimmat
Uusimmat
Näytä kaikki
1.
Kommarit pitää kannatuksensa, persut romahtaa
31 min sitten
vierailija
8 Viestiä
Aihe vapaa
2.
"Puoluejohtajat Li Andersson ja Sofia Virta heittelivät syytöksiä puolin ja toisin Eurooppa-ryhmiensä Venäjä-mielisyydestä Ylen vaalitentissä."
Tänään 01:04
vierailija
2 Viestiä
Aihe vapaa
3.
Muistakaa se, että ainoa suomalainen joka on haudattu Kremlin muuriin Moskovassa on demari (SDP)
Eilen 23:51
vierailija
2 Viestiä
Aihe vapaa
4.
Miksi olette vassuja?
Eilen 23:45
vierailija
2 Viestiä
Aihe vapaa
5.
Unified Reich hylkää Naton heti, kun Trumppi valitaan pressaksi
Eilen 22:58
vierailija
2 Viestiä
Aihe vapaa
6.
Miten erottaa Ana88:n ja Boratin saunassa?
Eilen 22:55
vierailija
1 Viestiä
Aihe vapaa
7.
Suomen vasemmiston sisäinen ampumisvälikohtaus: kahdeksan kuoli ja 11 haavoittui
Eilen 22:49
vierailija
12 Viestiä
Aihe vapaa
8.
Professorin mielestä punavihreä Helsingin kaupunki vaarantaa jopa Suomen kansallisen turvallisuuden
Eilen 22:36
vierailija
6 Viestiä
Aihe vapaa
Luetuimmat
1.
Matkatoimisto Apollomatkat tiedotti perjantaina aloittavansa seiväsmatkat Länsi-Afrikan Gambiaan
Started by vierailija
Sunnuntai klo 11:54
Luettu: 1K
Aihe vapaa
2.
Mies on vuoden viestitellyt nuoremmalle naiselle
Started by vierailija
Maanantai klo 03:50
Luettu: 608
Aihe vapaa
3.
Israel-Palestiina-Hamas -ketju.
Started by Echo
Sunnuntai klo 21:40
Luettu: 505
Aihe vapaa
4.
Täältä hävisi ketju jossa haukuttiin alatyylisesti Riikka Purraa
Started by vierailija
Sunnuntai klo 13:22
Luettu: 501
Aihe vapaa
5.
Miehet! Minttu K. takaapäin Sampon kuvaamana, hot or not?
Started by vierailija
Eilen 08:02
Luettu: 443
Aihe vapaa
6.
Posti tyttö ei tajuu..
Started by vierailija
Maanantai klo 19:29
Luettu: 441
Aihe vapaa
7.
Äärivasemmiston mielestä virallisten tilastojen faktat ovat "äärioikeistolaista teoriaa"
Started by vierailija
Maanantai klo 12:48
Luettu: 440
Aihe vapaa
8.
Omituinen hieronta
Started by vierailija
Maanantai klo 22:17
Luettu: 412
Aihe vapaa
Kuumimmat
Näytä kaikki
1.
Kommarit pitää kannatuksensa, persut romahtaa
Latest: vierailija
1 min sitten
Aihe vapaa
2.
"Puoluejohtajat Li Andersson ja Sofia Virta heittelivät syytöksiä puolin ja toisin Eurooppa-ryhmiensä Venäjä-mielisyydestä Ylen vaalitentissä."
Latest: Echo
4 min sitten
Aihe vapaa
3.
Suomen vasemmiston sisäinen ampumisvälikohtaus: kahdeksan kuoli ja 11 haavoittui
Latest: vierailija
9 min sitten
Aihe vapaa
4.
Miksi olette vassuja?
Latest: vierailija
15 min sitten
Aihe vapaa
5.
Tammikuiset 2025
Latest: cordola89
15 min sitten
Lapsen saaminen
6.
Poliittisia virkanimityksiä koko itsenäisyytemme ajan tehnyt SDP kritisoi tänään hyvin voimakkaasti poliittisia virkanimityksiä
Latest: vierailija
19 min sitten
Aihe vapaa
7.
Ihaileeko Immonen massamurhaajaa?
Latest: vierailija
26 min sitten
Aihe vapaa
8.
Professorin mielestä punavihreä Helsingin kaupunki vaarantaa jopa Suomen kansallisen turvallisuuden
Latest: vierailija
32 min sitten
Aihe vapaa
Yhteistyössä
Aihe vapaa
Mikähän vaivaa 6-vuotiasta poikaa?
Ylös
Bottom
+ Aloita uusi keskustelu