ap.
Ei mun sisaruksista ainakaan tullut läheisriippuvaisia vaikka ovat nukkuneet äidin vieressä n. 10-vuotiaaksi saakka ja 21v sisko nukkuu välillä vieläkin.
Missäs isä joutui nukkumaan, jos 10 vuotta äidin vieressä nukkui lapset? Voiko kaikki perheenjäsenet oikeasti nukkua hyvät ja levolliset unet kun sängyssä on jengiä kuin karjalaumassa?Ei mun sisaruksista ainakaan tullut läheisriippuvaisia vaikka ovat nukkuneet äidin vieressä n. 10-vuotiaaksi saakka ja 21v sisko nukkuu välillä vieläkin.
Ei auta kuin hankkia toinen sänky viereen taikka perhepeti lattialle. 180cm on liian vähän tuolle määrälle.Neljä lasta, 2v, 5v, 6v ja 9v. Sänky on 180 leveä. 2v nukkuu mun kainalossa, 5v ja 6v meidän välissä, välillä poikittain ja osittain meidän päällä ja 9v nukkuu jalkopäässä. Kamalaa huutoa jos joku joutuu nukkumaan omassa sängyssä. Ja 2v heräilee vielä öisin ja isommat näkee välillä painajaisia.
Ymmärrän mitä tarkoitat, mutta ajattelet vähän liian simppelisti asiaa. Fyysinen läsnäolo on asia, joka toimii kokemukseni pohjalta niin, että jos sitä on saanut tarpeeksi lapsena, sitä haluaa myös antaa (ja toki saada) aikuisena luonnollisella tavalla. Sillä siis ehkäistään läheisyyteen liittyviä ongelmia tehokkaasti, joita todella, todella moni potee nykyään. Niin monella on joko vaikea antaa tai ottaa vastaan läheisyyttä.Missä ihmeen välissä aikuisilla on omaa aikaa jos lapset on koko ajan läsnä; sängyssäkään ei voi ilman niitä olla. Kyllä sitä läheisyyttä pitää voida muillakin keinoin osoittaa kuin olemalla fyysisesti koko ajan iholla. Lapsen tulee saada itsenäistyä omilleen ja ymmärtää että on oma, arvokas itsensä ilman että vanhemmat ovat tiukasti kiinni.
Antaisitko esim. 12-vuotiaan penskan vielä nukkua äidin ja isän välissä, jos hän haluaisi? Entä 14-vuotiaan, jos edelleen haluaisi? 16?
Nuoremmatkin osaavat mutta eri perheillä on erilaisia tapoja. Ei tuollainen lasta vahingoita, mutta parisuhde voi olla vaarassa.Alkuperäinen kirjoittaja on kyllä outoa;28742267:öö...en ihmettele että nukkuu mielummin sohvalla. Anteeksi nyt mutta kyllä 9v pitäisi jo osata nukkua ihan omassa sängyssä,kuulostaa kyllä mun mielestä oudolta että kaikki muksut nukkuu teidän sängyssä :O
Toki pitää olla Mutta lapsen etu juuri tässä asiassa pitäisi mennä edelle aikuisen edun. "Minä haluan munaa/pillua" on tässä kohdassa liian itsekästä ajattelua, vaikkakin luonnollista. Isossa kuvassa oma tarve pitäisi nähdä vähemmän tärkeänä.Hyviä pointteja. Mutten usko, että sitä voi kiistää, että aikuisilla pitää olla kahdenkeskistäkin aikaa; ei elämää voi laittaa "jäähylle" vain siksi, että kuvioon tulee lapsi/lapsia.
Hyvä kokonaisuus syntyy kohtuudesta; eli kaikkea kohtuudella. Jos perheessä on kaksi aikuista ja lapsi tai useampia, siinä on pelissä monta eri mielipidettä, joilla kaikilla pitäisi olla oikeus olla olemassa ja saada kunnioitusta. Se ei suinkaan tarkoita sitä, että mennään kaikessa ja aina vain sen mukaan, mikä on yhdelle paras.
Aivan totta. Mutta keskustella voi muutenkin omassa rauhassa.Lasten etu ei ole väsyneet taikka riitaisat vanhemmat. Vanhemmilla tulee myös olla aikaa keskustella omassa rauhassaan, kyse ei ole pelkästä seksistä.
En ole.Saanko kysyä oletko kenties myös ainoa lapsi? Taisin nimittäin juuri tajuta miten susta on tullut tuollainen...
Lapsi kestää myöhemmin sitä joustamista paremmin kun ensin on lapsen tarpeet tyydytetty. Liian nopea tarpeista joustaminen on hieman sama kuin liian nopea itsenäistyminen. Täytyy olla tarpeeksi "hermeettistä", suojattua elämää elämän alkuun, josta tulee voima ponnistaa kauas myöhemmin elämässä. Kyse on tavallaan akusta, jonka pitäisi latautua täyteen. Mitä täydempi akku, sen vähemmän psyyken ongelmia ja parempi ongelmien kestokyky ja myös yleinen suhtautuminen elämään myönteisempi ja toiveikkaampi. Freudin oppilas Margaret Mahler tutki asiaa 1950-luvulla, eikä hänen tutkimustaan tietääkseni ole vieläkään kyseenalaistettu.En tarkoita kahdenkeskisellä ajalla vain seksiä. Tarkoitan sitä sellaista aikaa, kun saa olla vain mies ja nainen, ei äiti ja isä. Että voisi sängyssä maata ja jutella asioista aikuisten kesken. Lapsen edun pääasiaan asettamisessa on vaaarana juurikin se demokratian häviäminen.
Tottakai lapsi on tärkein, mutta joissakin asioissa lapsenkin pitää joustaa. Ehdottomuudella ei pääse kovin kauas ennekuin ollaan umpikujassa. Asia täytyy vain selittää lapselle, niin että lapsi ymmärtää sen; ei lapsi siitä koe hylkäämisen tunnetta. Mutta jos asioita ei selitetä lapselle, silloin voikin noita hylkäämiseksi tulemisen tunteita tulla.
No en minäkään siis perhepedissä ole koskaan nukkunut. Vaan kaksin vanhemman kanssa ja joskus vanhemman ja sisaruksen kanssa.Läheisyyspointtisi ovat oikeat, totta. Mutta perhepedi ei suinkaan ole se ainut tapa, jolla se läheisyys taatan, niinkun sun puheista voisi ymmärtää..... Läheisyyttä on monenlaista ja mielestäni se perhepedi on sellaista todellakin passiivista, lähinnä opetettu tapa ei niinkään kenties tarve.
Ja ajatella, itsennäisiä, rakastavia ja läheisyyteen kykeneviä kasvaa myös niistäkin, jotka ei ikinä perhepedissä olisi nukkunutkaan.
Toki. Mutta lapsen "absoluutin" läsnäolon tarpeen tärkeys lienee kiistatonta psykologisesti. Siitä pitäisi ottaa mahdollisimman vähän pois eli ei täydellä demokratialla lapsen "ääni" vs. isän "ääni" vs. äidin "ääni". Käytännön toteutukset tietenkin joka kerta eri. Tämä vain yleisenä periaaatteena.Kyse onkin miten perheessä parhaiten asiat hoidetaan. Jokaisella perheellä on omat tapansa jotka sopivat heille. Ap tosin pelkää eroa, joten ehkä heidän parisuhteensa on vaarassa? Ainakin keskustelua voisi lisätä, ellei jompikumpi ole sellainen jolle keskustelu ei ole hyvä keino. Onko heillä kahdenkeskistä aikaa muulloin?