Mielenosoitukset ja kohtuullinen haitta

vierailija
On kiistatonta, että vapaassa kansalaisyhteiskunnassa saa osoittaa mieltään. On myöskin kiistatonta, että mielenosoittaminen aiheuttaa ja saa aiheuttaa haittaa myös muille. Tämä on laissakin turvattu. Mutta missään ei taida olla yksiselitteisesti määritelty mikä on se kohtuullinen haitan taso, joka yhteiskunnan ja kanssaihmisten on hyväksyttävä.

Esitän, että kohtuullinen haitta määriteltäisiin suhteessa mielenosoittajien panostukseen. Katsotaan mielenosoitus työksi ja todetaan, että mielenosoittajan työpanos saa kohtuudella aiheuttaa vain esimerkisi vastaavan haitan muulle yhteiskunnalle suhteessa siihen työpanokseen. Näin yksi ihminen saisi istumalla tunnin kadulla viedä ainoastaan yhden tunnin muiden ihmisten aikaa. Siis yksi ihminen saisi pysäyttää yhden auton tunniksi tai 10 autoa kuudeksi minuutiksi per jokainen mielenosoitustunti. Kaikki yli sen olisi kohtuutonta. Sata ihmistä saisi pysäyttää sata autoa tunniksi tai 1000 autoa kuudeksi minuutiksi.

Mikäli mielenosoitus ei noudattaisi kohtuullisen haitan periaatetta, se voitaisiin kieltää ja mielenosoittajat pidättää.
 

Yhteistyössä