”Miehisyys näyttää vaativan riittävän määrän pihviä lautaselle”, sanoo tutkija

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
Vale kuvaa taas miehet kategorisesti ennakkoluuloisina tomppeleina. Hutkija Teea Kortetmäki taitaa vihata miehiä. Jutussa ei tietenkään ole pienintäkään todistetta siitä, että liha vahingoittaisi terveyttä.

---

– Enemmistö työporukastani on sen verran vannoutuneita lihansyöjiä, että he eivät suostu edes harkitsemaan kasvisruokaa, kertoo Raunela.

Ilmiö on tuttu Jyväskylän yliopiston ruokajärjestelmätutkija Teea Kortetmäelle. Hänen mukaansa kasvisruokaan kohdistuu paljon ennakkoluuloja ja kielteisiä, asenteellisia mielipiteitä.

---

Kortetmäen mukaan tutkimuksissa on havaittu, että ennakkoluulot kasvisruokaa kohtaan linkittyvät vahvasti sukupuoleen. Kielteiset asenteet korostuvat etenkin miesten keskuudessa.

– Jostain syystä olemme sellaisessa tilanteessa, että miehisyys näyttää monien mielestä vaativan riittävän määrän pihviä lautaselle, toteaa Kortetmäki.

Hänen mukaansa lihansyöntiin yhdistetään hyvin voimakas kulttuurinen käsitys maskuliinisesta elinvoimasta.

Perinteisesti on ajateltu, että miesten täytyy saada energiapitoista ruokaa, joka mahdollistaa raskaan työn. Ajatukseen on liittynyt myös käsitys siitä, että liha on välttämätön osa tällaista ruokavaliota.

– Ajatus on se, että miehen kuuluu saada lihaa, jotta hän on vahva, voimakas ja maskuliininen.

---
Hmmm... kun ruokavaliossa on mukana liha, se takaa sen, että kaikki ravintoaineet ja energia on saatavilla helposti. Liha myös pitää nälkää pidempään.

Miesten mieltyminen lihaan liittynee heidän suurempaan ravintoaine- ja energiatarpeeseensa.

Itse ihmettelen tätä nykyistä vouhkaamista kasviruoka tai vege elämäntavasta. Minusta se ei ole järkevä ainakaan kasvavalle nuorelle tai paljon liikkuvalle aikuiselle.

Pitkälle prosessoitu vege ja kasviruoka on huomattavasti haitallisempaa elimistölle kuin liha. Toki, nykyään lihan määrä ruokavaliossa on melko suuri ja vähempikin riittäisi, mutta pidän täysin järjenvastaisena ajatusta pelkkään kasviruokavalioon tai vegeravintoon siirtymisestä. Erityisesti nuorten ja paljon energiaa kuluttavien kohdalla.

Ja joo, onhan maailmalla joitakin huippu-urheilijoita kasvisruokavaliolla, mutta siellä lasketaan ihan oikeasti kaikki saatavat ravintoaineet ja kalorit, jotta kaikki tarpeellinen saadaan ruuasta. Myös heidän veriarvojaan ym. tutkitaan huomattavasti tarkemmin kuin muilla. Normi tallaajalla ei tällaista etuutta yleensä ole.
 
vierailija
"kasvisruokaan kohdistuu paljon ennakkoluuloja ja kielteisiä, asenteellisia mielipiteitä"

No varmaan kohdistuu kun usein ne jotka kasvisruuan puolesta puhuu tekee sen niin ärsyttävästi ja pitää itseään parempana. Varsinkin vegaanit. Ite tajusin myöhemmin että oon ollu ihan helvetin ärsyttävä kun olin vegaani tuskin kukaan marmatti pinaattikeitosta ja ohrapuurosta silloin kun ne vaan oli normaali osa ruokavaliota eikä sitä vegeä mitenkään alleviivattu. Nykyään suurin ongelma on prosessoitu kasvisruoka (soija pihvit, kauramaito, nyhtökaura ym) niihin tuleekin suhtautua nuivasti koska ihmisen tulisi syödä vain hyvälaatuista kokoruokaa.
Voi tietysti olla. Itse en jätä syömättä siksi, että joku toinen olisi mielestäni ärsyttävä.

Mutta eikös tilanne ala olla jo sama näillä "lihansyöjillä". Ainakin ne mainostaa kovasti ja on aina parempia kuin muut.
 
vierailija
Luulin, että se uusi thllän suositus olis tosi raju. Mut tutustuin tarkemmin, niin ei se oikeastaan olekaan. Siinä puhutaan vain punaisesta lihasta, eikä kalasta tai vaaleasta lihasta.
Tein eilen tofua, se oli hyvää. Luulen, et kasvisruoalla on huono maine, jos sitä ei ole osattu tehdä. Tai ei ole tajuttu, että kasviksia ne on grillatut kasviksetkin.
Mut eines-jauhelihapihvi on ihan yhtä pahaa, kuin eines-kasvispihvi.
Kasvismakkarat on hyviä, ei niistä aina edes huomaa, että ne on kasviksia. Samoin lihamakkarat on ihan hyviä.
Ja pahaa saa siitä lehtipihvistäkin, jos sen leikkaa ja paistaa väärin. Maustevoilla voi tietenkin pelastaa, mut sit syö voita, eikä pihviä.
 
vierailija
Maissia on viljelty lounais-Amazonasilla yhtäjaksoisesti alkaen 6 500 vuotta sitten sekä edelleen. Eurooppaan maissi tuli 1492. Jos ihmiset ovat syöneet maissia 6500 vuotta niin ehkä se kertoo jo jotain.
 
vierailija
Maissia on viljelty lounais-Amazonasilla yhtäjaksoisesti alkaen 6 500 vuotta sitten sekä edelleen. Eurooppaan maissi tuli 1492. Jos ihmiset ovat syöneet maissia 6500 vuotta niin ehkä se kertoo jo jotain.
"Raudanpuutteen riskiryhmässä ovat naiset, joilla on aiemmin ollut runsaat kuukautiset, peräkkäisiä raskauksia, suolistosairauksia tai erityisruokavalio kuten kasvissyönti.

Tätä juttua varten etsitty tuorein tasokkaaksi arvioidussa lehdessä julkaistu tutkimus raudanpuutteen yleisyydestä Suomessa on vuodelta 2003. Tuolloin lievää raudanpuutetta havaittiin noin joka viidennellä nuorella naisella, joista noin kuudella prosentilla todettiin anemia. Tutkittujen joukko oli muutama sata henkilöä..."

Pellagra taisi myös liittyä maissiin?
 

Yhteistyössä