säilytä näin
Äidinmaito säilyy pakkasessa (väh. -18ºC) kuusi kuukautta. Jenkkikaapin pakastinosassa kolmesta neljään kuukautta, sillä lämpötila ei pysy vakiona, koska ovea avataan ja suljetaan säännöllisesti ja tila on melko pieni. Jääkaapin pakastelokerossa maito säilyy noin kaksi viikkoa. (LLLI: The Breastfeeding Answer Book)
Huoneenlämmössä (19-22ºC) äidinmaito säilyy käyttökelpoisena 10 tuntia. Kylmälaukussa säilytettynä muutaman kylmäkallen kanssa maito voi pysyä hyvänä jopa vuorokauden. Jääkaapissa (max. +4ºC) maito säilyy hyvänä jopa viikon, edellyttäen, että maitoa ei pidetä ovihyllyssä, jossa lämpötila vaihtelee oven avaamisen ja sulkemisen takia. Kylmin osa, missä maito siis kannattaa säilyttää, on yleensä sillä hyllyllä, jolla lämpötila-anturi on. Tärkeintä on, ettei säilytyspaikan lämpötila nouse tuota neljää astetta korkeammaksi. Siispä jos äidillä on menoa lauantaina, hän voi aloittaa pumppaamisen jo viikkoa ennen. Silloin maitoa ei tarvitse erikseen jäädyttää ja sitten sulattaa, riittää vain, että sen laittaa jääkaappiin odottamaan käyttöä ja tarvittaessa lämmittää vesihanan alla sopivan lämpöiseksi.
Maito kannattaa säilöä joko kertakäyttöpullopusseissa, Minigrip-pusseissa, tuttipulloissa, lasipulloissa tai ruostumattomasta teräksestä tehdyissä säiliöissä. Käytännöllisimpiä lienevät pussit, sillä niissä sulatus on helppoa, eikä laajenemiselle tarvitse jättää niin paljon tilaa, kuin tutti- tai lasipullossa pakastamisessa. Toisekseen äidinmaidon sisältämät leukosyytit tarttuvat lasiin, joten senkin takia muovista tehty säilytysrasia on parempi vaihtoehto. Kovin suuria ei maitosatseista kannata tehdä, vauvat kun tuntuvat syövän vähemmän pullosta kuin rinnasta, jos ovat rintaan tottuneet. Puolesta desistä desiin on yleensä hyvä määrä. Silloin ei arvokasta nestettä täydy heittää niin paljon hukkaan, jos ei vauvalle maistukaan ja toisaalta pieni satsi on helpompi ja nopeampi sulattaa. Kaikki maitoeriin olisi hyvä merkitä pumppauspäivämäärä. Näin voi helposti seurata, miten pitkään maitoa pakastaa.
Äidinmaitoa ei kannata sulattaa mikroaaltouunissa, sillä se liikaa kuumentaessaan (yli 55C:n) tuhoaa maidosta tärkeitä ainesosia ja lämmittää maidon usein epätasaisesti, jolloin vauva saattaa polttaa suunsa. Hyvä ja verrattain nopea keino on sulattaa juoksevan veden alla niin, että aloittaa kylmällä vedellä, ja pikku hiljaa lisää lämpimän veden määrää.. Sulatuksen jälkeen maitoa kannattaa ravistaa. Jäädytetty ja sittemmin sulatettu maito säilyy jääkaapissa noin vuorokauden. Sitä ei kuitenkaan saisi enää sulatuksen jälkeen pakastaa.
Tuore äidinmaito separoituu, eli pinnalle kerääntyy rasva, ja muu maito näyttää sitten laihalle. Tämä on täysin normaalia. Maito kuitenkin kannattaa sekoittaa ennen kuin sitä antaa vauvalle. Äidinmaito voi myös olla sinertävää, kellertävää tai jopa rusehtavaa väriltään. Tämäkin on täysin normaalia. Jotkut äidin nauttimat ruuat voivat myös vaikuttaa maidon väriin.
Sulatettu äidinmaito saattaa haista kalalle ja maistua metallille. Myös tämä on täysin normaalia. Jos maito kuitenkin kovasti maistuu happamalle, ei sitä kannata vauvalle juottaa.
Kaikki 24 tunnin aikana lypsetty maito voidaan kaataa samaan astiaan, mikäli maito säilytetään 0 - +15C lämpötilassa. Tällöin myös maidonkerääjämaidot voidaan kaataa aina edellisten joukkoon. Jatkosäilytys hoidetaan ensimmäisen erän mukaan. Tuoretta äidinmaitoa voidaan lisätä myös pakastetun joukkoon, edellyttäen, että sitä on vähemmän kuin jo jäädytettyä maitoa ja että uusi erä jäähdytetään ennen maitojen sekoittamista keskenään. Jäähdytyksessä kannattaa olla huolellinen, ettei lämpimämpi maito pääse sulattamaan jo jäässä olevan maidon pintakerrosta.
(Osa tiedoista poimittu La Leche League Internationalin julkaisemasta kirjasta The Breastfeeding Answer Book.)