Luonnonmuonaopas: Taikinaan hämähäkinseittiä (SA.Int 1968)

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
https://www.vauva.fi/keskustelu/5663170/luonnonmuonaopas-taikinaan-hamahakinseittia-saint-1968#

Puolustusvoimien luonnonmuonaoppaassa kehotetaan taikinaa tehtäessä kuljettamaan taikinamöykkyä hämähäkinseittien läpi ulkona. Aluksi kopistetaan puuta että hämähäkki piiloutuu kaarnan alle ja sitten taikinaa kuljetetaan seittien läpi ja seittiä kerätään taikinaan. Taikina tässä 5 DL jauhoja, 2 DL vettä, voi paistaa nuotiolla tai uussa, jauhot voivat olla mitä taansa jauhoja mutta vehnään suositellaan 2dl vettä. Suolaa lisäksi ja rasvaa eli voita tai kasviöljyä. Tuo seitti tekee taikinaan oppaan mukaan sitkoisuutta jos se paistetaan heti, lisäksi jos taikinaa säilytetään tai tehdään valmiiksi niin seitti estää taikinaa pilaantumasta. Lisäksi kerrotaan että seitti erittäin tereellistä ja sisältävän proteiinien esiasteita, aminohappoja jotka korjaavat solujen vaurioita ja aineita jotka "verenkiertoon päästyään nopeuttavat haavojen paranemista".
(NS. PAKKITAIKINA. S56)
Tuossa takan ääressä selailin Luonnonmuonaopasta kun muistin että siinä oli tuo hämisverkko- ohje ja juuri laitoin vehnäjauhoista patonkitaikinaa. Onkohan tosiaan noin terveellistä ja hyödyllistä, minulla olisi verannalla valtava sateen jälkeen kiiltelevä tuore verkko.
Luonnonmuonaopas (1968 edit) kertoo että hämähäkinseittiä iät ajat käytetty Karjalan laulumailla leivän nostatukseen ja piirakoiden säilyvyyteen- uskottu seittien parantavan "raudan vihat, haavat ja kirveenvälppeen (eli harhaiskut, Esipuhe ja alaviitteet Majuri Henrik Rautavesi).
 

Yhteistyössä