Lohen paistaminen uunissa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja mä laitan nyt ruokaa
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti
M

mä laitan nyt ruokaa

Vieras
Miten laitatte lohen uunissa? Millä asteella, ja onko hyvä ihan vaan sellaiseen ilman kastiketta laittaa? Surkea kalan kokkaaja täällä ja saan kalan kuivumaan uunissa.
 
Oiskohan mulla asteita 175 ja tunnin verran sen allan olla. Mutta sehän riippuu lohen koosta, jos liian pitkään pitää, niin kuivuu. Toisinaan pistän pelkän suolan kera lohen uuniin, toisinaan taas purjon, pippurin ja kerman kanssa hautumaan.
 
Ite laitan 175 asteeseen. Suolaa ja sitruunapippuria pirusti päälle, ja n. 20 minuuttia riittää hyvin, ei kuivu. Äitini lorauttaa jossain vaiheessa uunivuokaan maitoa pohjalle, ite en tätä harrasta.
 
Alkuperäinen kirjoittaja m:
Ite laitan 175 asteeseen. Suolaa ja sitruunapippuria pirusti päälle, ja n. 20 minuuttia riittää hyvin, ei kuivu. Äitini lorauttaa jossain vaiheessa uunivuokaan maitoa pohjalle, ite en tätä harrasta.

samat asteet ja aika, sit kun se irtoaa nahasta on hyvä
 
Alkuperäinen kirjoittaja m:
Ite laitan 175 asteeseen. Suolaa ja sitruunapippuria pirusti päälle, ja n. 20 minuuttia riittää hyvin, ei kuivu. Äitini lorauttaa jossain vaiheessa uunivuokaan maitoa pohjalle, ite en tätä harrasta.

samat asteet ja aika, sit kun se irtoaa nahasta on hyvä
 
Eka lemppari on, että laitan vuokaan, kaadan kermaa päälle (niin että pohjalla on sentin verran kermaa) ja päälle murennan kunnolla sinihomejuustoa. 180 astetta ja antaa olla puoli tunti (tai riippuen siitä kuinka paksu kala on).

Toinen hyvä on sellainen, jossa kala vuokaan ja sen päälle kastike jossa:
4 rkl öljyä
2 limen mehu
1 rkl kuminaa
1 rkl korianteria
1 tl paprikaa
1 tl chilijauhetta
1 rkl murskattuja kapriksia

Uunissa taas noin puoli tuntia 80 astetta.

Nam nam!
 
Filee nahkapuoli alaspäin uunivuokaan, päälle vihreää pestokastiketta ja paistumisen loppuvaiheessa (max. viimeiset 15 min.) pinnalle pinjansiemeniä. Paistetaan keskitasolla siinä noin 175 asteessa joku 45 min - tunti, riippuu fileen koosta.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Sörhis:
Filee nahkapuoli alaspäin uunivuokaan, päälle vihreää pestokastiketta ja paistumisen loppuvaiheessa (max. viimeiset 15 min.) pinnalle pinjansiemeniä. Paistetaan keskitasolla siinä noin 175 asteessa joku 45 min - tunti, riippuu fileen koosta.

Oi, kuulostaapa hyvältä! Pitää kokeilla.
 
Ite tykkään kovasti kokkailla, mutta ex vegenä kalan valmistus oli vierasta ennen eilistä. Tällaisen kehittelin makumuistilla ja todella mehevää ja maukasta tuli:

n. 850g d-leikattu norjalainen lohi (Lidlistä)
1tl kokonainen rosepippuri
1tl kokon. viherpippuri
1tl kokon. mustapippuri (jauheetkin toki ok)
1tl suola

1prk pestoa (n. 800g)
1 sitruuna
n. 3 kevätsipulia varsineen tai 2kpl perussipuli
1 paketti fetaa (kokonainen)

1prk creme fraiche
coctail-/mauste- tai valkosipulikurkkuja maun mukaan

File vuokaan nahka alaspäin. Murskaa mausteet morttelissa, hiero kalan pintaan (sudilla hyvä vedellä niin ei sotke turhaan). Levitä pestoa reilu kerros, maun mukaan, ite pistin n. 2/3 purkista. Kala uuniin kiertoilm. 185C tai tavallinen 200C 15min.

Pilko kevätsipulin varret n. sentin paloiksi. Pese ja siivuta sitruuna n. 5mm siivuiksi. Leikkaa feta ohuiksi, pitkiksi siivuiksi.

Ota kala uunista ja pistä päälle ylläluetellut järjestyksessä sipuli, feta ja puolet sitruunasiivuista. Kala takasin uuniin toinen 15min.

Sillävälin-kastike:
Creme fraiche kulhoon, silppua kevätsipulin sipuliosat ja haluttu määrä maustekurkkuja pieneksi silpuksi, 1/3tl suolaa ja sekoita.

Freesit sitruunaviipaleet lautaselle ja potut, joihin sekotin loppu peston ja oli tyytyväinen hiljaisuus kotona!
 
Uuni 175 asteeseen. Nahka ylös päin lohi uuniin. 10min kuluttua ottaa lohen uunista ja pyörittää nähan pois. Lähtee melkein itsestään. Sitten sitruunapippuria, suolaa ja mitä nyt kekisii kalan päälle laittaa ja takaisin uuniin 20-30min. ja kun ottaa uunista kalan, jotain hyvää tuorejuustoa pintaan, avot.. syömään.
 
Puolisen tuntia, vähän alle 200. päälle laitan joskus smetanaa, maustettua cremeä, aasialaisia wok-kastikkeita tai ihan vain pelkkää suolaa ja pippuria.
Ja joo, pestolohi kuulostaa hyvältä, pitää kokeilla joskus.
 

Yhteistyössä