Mä lueskelin tuossa viikonloppuna kannesta kanteen muutamia viime viikkoina tulleita lehtiä kun flunssaa potiessa ei ollut muuhun jaksamista ja pakko oli kopsata pari juttua teillekin! Nämä on referoituja versioita, ihan koko artikkeleita en jaksanut kirjoittaa. Ilokseni huomasin, miten karppiin suuntaan nämä ns. virallisetkin suositukset on menossa!
Eka juttu on Annasta ja se on kirjoitettu enemmän painonhallinnan näkökulmasta. Toinen juttu on Meidän Perhe-lehdestä ja on enemmän koko perheen ruokailuita käsittävä juttu.
Täältä palaa!
ANNA, 6.8.2009, "Pitävät linjat"
Yksi jos toinenkin suunnittelee nyt dieettiä. Useimmille olisi kuitenkin parasta muuttaa ruokailutottumuksiaan pikkuhiljaa. Pienillä muutoksilla pääset helposti alkuun ruokavalion järkevässä korjausliikkeessä. Tärkeänä apuna ovat sesongin tuoreet hedelmät, marjat ja vihannekset.
Kunnon aamiainen on säännöllisen ruokarytmin keskeinen perusta. Aamun aloittaminen terveellisellä aamupalalla vaikuttaa ruokailurytmiin positiivisesti koko päivän. Päivän muilla aterioilla on silloin helpompi syödä terveellisesti ja impulsiivinen napostelu vähenee. Älä unohda syödä proteiinia myös aamiaisella!
Patoihin, keittoihin ja uuniruokiin saat ihanasti makua, muhevuutta, kuitua ja vitamiinia kotimaisilla juureksilla. Niitä kannattaa nyt syödä niin paljon kuin mahdollista. Perunoita laihduttaja syö säästellen niiden hiilihydraattipitoisuuden vuoksi.
Nopeat hiilihydraatit, kuten vaaleat leivät, riisimurot, sokeri, makeat leivonnaiset ja juomat pistävät verensokerin vuoristorataan. Teet itsellesi ja vyötäröllesi ison palveluksen kun vaihdat vaalean tummaan. Lisää leivonnaisiin myös siemeniä, pähkinöitä, juuresraasteita ja hedelmiä tai marjoja.
Riittävä määrä proteiinia ruokavaliossa edistää lihasten palautumista liikuntasuorituksen jälkeen. Se helpottaa myös painonhallintaa, sillä proteiini pitää nälkää tehokkaasti loitolla.
Olemme oppineet välttämään rasvaa ja varomaan myös piilorasvoja ja transrasvoja. Terveellinen ruokavalio ei kuitenkaan ole sama asia kuin rasvaton ruokavalio. Riittävä pehmeän rasvan saanti ja välttämättömät rasvahapot ovat yksi hyvinvointia edistävän ruokavalion kulmakivi. Syö rasvaista kalaa muutaman kerran viikossa, niin saat samalla tärkeää D-vitamiinia. Nauti avokadosta, siemenistä ja pähkinöistä. Esim. cashew-pähkinät ja paahdetut auringonkukan siemenet ovat ihania salaatin maustajia. Lorauta reilusti rypsiöljyä salaatille. Sekoita itse levite öljystä, voista, vedestä ja mieluisista yrteistä.
Asiantuntijana artikkelissa toimi laillistettu ravitsemusterapeutti Susanna Schildt Kuntoutus Peurungasta.
Meidän Perhe, elokuu 2009, "Syömällä superperheeksi"
Onko olo kurja ja voimaton, vaikket ole sairas? Taisteletko jatkuvaa makeanhimoa vastaan? Ahdistaa ja hermostuttaa? Entä lapset, hyppivätkö sinille? Nuokkuvat koulussa mutta illalla uni ei tule? Pysähdypä miettimään, millaisella polttoaineella perheenne yrittää kulkea. Kunnon ruoka tukee fyysistä ja psyykkistä jaksamista. Syöminen ei ole vain energian tankkausta, vaan vaikuttaa monin tavoin elintoimintoihimme: aivoihin, hormonitoimintaan ja jopa sairauksille altistavien geenien ilmenemiseen. Kaikki, mitä ihmiskeho kaipaa, löytyy luonnosta, muistuttaa ravitsemusterapeutti Marja Ruuti. Teollinen prosessi vain usein muuttaa ja köyhentää ravintokoostumusta, eivätkä lisätyt synteettiset vitamiinit korvaa satoja hukattuja ravintoaineita. Parasta olisi syödä mahdollisimman aitoa ruokaa: käsittelemätöntä täysjyväviljaa ja rasvoja alkuperäisessä muodossaan.
Harvardin yliopiston ravitsemustieteilijät päivittivät viime vuonna ravintopyramidinsa, johon eivät ole vaikuttaneet ulkopuoliset tekijät kuten maataloustuottajat ja teollisuus - joilla yleensä on ollut edustus suosituksia muotoiltaessa. Harvardin mallissa juuri viljat, siis hiilihydraatit ja rasva on sijoiteltu uusiksi. Ruokavalion levein perusta koostuu kolmesta palikasta: täysjyväviljatuotteista, kasviksista, hedelmistä ja marjoista sekä hyvistä rasvoista ja öljyistä. Keskikerrokseen kuuluvat proteiininlähteet: kala, kana, kananmunat sekä pähkinät, siemenet, pavut ja tofu ja sitten tulevat maitotuotteet: juusto, maito ja jugurtti. Pitkälle jalostetut viljat, valkoinen riisi, pasta ja leipä on eroteltu pyramidin huipulle, missä ovat pieninä määrinä nautittavat muutkin pahistuotteet: punainen liha, voi, sokeripitoiset juomat, karkit ja suola.
Kehoituksella välttää kaikkea rasvaa on ollut kääntöpuolensa. Vähärasvaisista tuotteista monet saattavat olla hyvinkin sokerisia. Samalla kaikki eivät saa riittävästi hermoston ja aivojen toiminnalle välttämättömiä rasvahappoja. Rasvaisesta kalasta ja kalaöljystä saatavien Omega 3-rasvahappojen saanti ei ole ollut koskaan niin vähäistä kuin nyt. Rasvahappotasapainon häiriintyminen voikin olla osasyy monien aivoperäisten ongelmien yleisyyteen: masennukseen, aggressiivisuuteen, jopa autismiin ja Alzheimerin tautiin.
Masennukseen liittyy usein myös B12-vitamiinin ja folaatin puute. Folaattia saa täysjyväviljoista, kasviksista - etenkin vihreistä vihanneksista ja pavuista - hedelmistä ja marjoista. Henkisestä jaksamisesta huolehtivan äidin kannattaa siis syödä paitsi kalaa tai pellavaöljyä, myös ruisleipää ja tummalehtisiä vihanneksia kuten parsakaalia ja pinaattia, joissa on hyvin rautaa.
Epämääräinen väsymys tai vireystilan heilahtelu voi johtua liiasta nopeiden hiilihydraattien saannista. Hitaat hiilihydraatit taas antavat pitkäkestoista energiaa niin lapsille kuin aikuisille.
Moniin muropaketteihin ilmestynyt GI-arvo tarkoittaa glykeemistä indeksiä. Se kertoo, miten nopeasti ruoka kohottaa verensokeria. Sokerin, perunan, valkoisia vehnäjauhoja sisältävien elintarvikkeiden, maissin ja valkoisen riisin GI on suuri. Aamiainen, joka luovuttaa energiaa hitaasti ja pitää verensokerin tasaisena parantaa tutkitusti koululaisten muistia ja tarkkaavaisuutta. Murojen valmistusprosessissa viljan koostumus muuttuu usein niin, että GI voi olla jopa korkeampi kuin sokerin! Harvardin viisaat luokittelevat huonoihin hiilareihin myös perunan. Suomessa ravitsemusneuvottelukunta suosii yhä pottua osana ateriaa, eikä Marja Ruutikaan sitä täysin tyrmää. Se vain pitäisi tarjota kuorineen, jotta tärkeät kivennäisaineet, kuten kalium, säilyisivät.
Valkoisia jauhoja ja sokereita välttävä ruokavalio voi parantaa unen laatua ja vähentää levottomien jalkojen oireilua. Pitkän linjan unitutkija, Markku Partinen kertoo usein ohjaavansa unihäiriöpotilaan ravitsemusterapeutin pakeille terveen unirytmin löytämiseksi - ja tukeutuvansa itse Harvardin pyramidiin. Mehujen, limsojen ja karkin kulutus on kasvanut ja sokerin saantimme ylittää suositukset reilusti. Suklaapatukka tai karkkipussi antaa aivoille nopean sokeripotkun, mutta pian väsyttää taas. Joidenkin ihmisten aivokemia on erityisen herkkä sokerin ja valkoisten jauhojen vaikutukselle. Himot ja riippuvuudet ovat kehon tapa viestiä epätasapainosta. Makuaisti tuppaa tottumaan sokeriin ja keinotekoisiin makeutus- ja aromiaineisiin, mutta tottumuksesta voi irtautua.
Hyvä ateria voi olla myös nopea. Broilerinfileestä, jauhelihasta tai pakastekalasta saa helposti kelpo ruokaa kasvislisukkeen kanssa. Puolivalmisteista on apua.
- Useimpien olisi tarpeen lisätä ruokavalioonsa kasviksia ja sen voi aloittaa vaikka pakastevihanneksista. Niissäkin on riittävästi ravintoaineita. Ne eivät tosin maistu miltään, joten ruuanlaitossa kannattaa käyttää reilusti mausteita, yrttejä ja öljyjä.
Jos keittiöön ei mahdu kuin yksi pullo öljyä, se saa olla kuumennuksen kestävää rypsiöljyä tai oliiviöljyä. Muuten hyviä ovat vaikkapa auringonkukka- tai pellavaöljyt. Kalan sopii olla rasvaista, eikä pähkinöiden tai vaikkapa avokadon rasvaisuutta tarvitse pelätä. Haitallisia transrasvoja on joissakin karkeissa, leivonnaisissa ja pikaruuissa mutta suomalaisissa pöytämargariineissa ei enää. Ruuti pitää teollisia kasvirasvoja silti ongelmallisena.
- Vaikka margariinia ylistetään kolesterolin alentamisen nimissä, olen täydellisen vakuuttunut siitä, että rasvat pitää syödä luonnollisessa muodossa.
Leivän päälle Ruuti suosittelee juustoviipaletta, pavuista, rahkasta tai raejuustosta tehtyjä levitteitä tai kevytvoita, joka sekoitetaan voista, kylmäpuristetusta kasviöljystä ja vedestä.
Ruokavaliota voi hilata terveellisemmäksi pikkuhiljaa. Rohkaisevaa on, ettei tuloksia tarvitse odotella vuosia.
- Aivovaikutus tulee nopeasti. Jo yhden päivän hyvästä syömisestä voi tulla hyvä olo, kuukaudessa on jo ihan eri ihminen. Kehon koostumus muuttuu, ylimääräiset rasvat alkavat hävitä, veri kiertää paremmin ja suolen limakalvot uudistuvat.
Lähteet artikkeliin: www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/
Michael von Straten & Barbara Griggs: Superruokia
Jill Fullerton-Smith: Totuus ruuasta