Listatkaa ilmaista tekemistä köyhälle, mutta aktiiviselle perheelle!

  • Viestiketjun aloittaja Rahaton perhe
  • Ensimmäinen viesti
Rahaton perhe
Ollaan saatu kuulla syytteleviä hymähtelyjä tarpeeksi, tämä ei ole syyttelyketju, joten suhtautukaa asiallisesti. Kyseessä nyt sattuu olemaan köyhä perhe, kun ollaan molemmat aikuiset huonopalkkaisissa osapäivätöissä ja korviin asti veloissa. Emme kuitenkaan ole HUONOJA VANHEMPIA, vaikka meillä ei ole rahaa! Ollaan osallistuvia, aktiivisia, innokkaita, ja rakastavia vanhempia eli jättäkää ne "miksi hankitte lapsia jos ei ole varaa lähteä kesällä Linnanmäelle" -saarnat väliin.

Eli asia on tämä:
Mistä löytää tokaluokkalaiselle lapselle mielekästä tekemistä, kun ei päästä koko kesänä reissuun. Eli listatkaa kaikki mahdollinen ilmainen tekeminen tähän ketjuun!

Nämä on jo käytetty ja tullaan käyttämään:

- MLL leikkikenttätoiminta (käydään joka päivä, kun hyvä keli)
- liikennepuisto ja leikkikentät (pari kertaa viikossa)
- yhteiset pyöräretket ja pelailut (futis, pingis, sulkkis yms. ainakin pari kertaa viikossa)
- leijanlennätys
- piknik
- liikuntatapahtumat ja perhetapahtumat (kaikki mahdollinen on käyty mikä vaan ilmaista on ollut)
- katuliidut, taidejutut (käytiin piirtämässä maisemakuvia ym.)
- laavuilu ja grillaus ja lettukestit.

Uimarannalle ei vielä pääse uimaan, uimahallissa on käyty aina kun siihen on ollut varaa. Ja onkimaan on tarkoitus mennä. Virveliin ei ole varaa, joten mato-onki saa kelvata.

Plussaa jos on sellaista tekemistä, että isä ja äitikin pääsevät lapsen kanssa touhuamaan.
 
Omia tekemisiä
Rakentakaa metsään kunnon kestävä maja.
Rakennustarvikkeet (jotain koytösnarua lukuunottamatta) löytyvät metsästä: kaatuneita puita, paksumpia oksia yms. Mukaan myös saha ja puukko.
Samalla kohde toimii useamman päivän viihdykkeenä, kun projektia voi jatkaa aina, kun siltä tuntuu. Ja mielikuvitus on vain rajana, millaisen kiipeilytelineen tai muun lapsi keksiikään tehdä:)

Geokätköily on kanssa koko perheelle sopivaa puuhaa. Nykyisin puhelimissa taitaa olla varmaan kaikissa sisäänrakennettuna GPS. Ja helpoimmatkin löytää hyvin pelkkien vihjeiden perusteella.
 
ikäihminen
Kiinnostaako historia ja kotipaikkakuntanne nähtävyydet? Useimmilla matkainfon sivuilla on ilmaisia kaupunkivaelluskarttoja tai puhelimeen ladattavia, joissa myös selitys mitä kohteessa on. Reittejä voi olla teemoittain. Osa lapsille, ainakin isoissa kaupungeissa.

Ylipäätään vaellus. Jos asutte kaupungissa, niin reppuihin eväät ja reput selkään. Kaupunkivaellus on ihan yhtä hauskaa kuin luonnossakin, mutta vaihtoehtoja vaellukselle siis on. Puoli päivää hurahtaa siinä.

Lainatkaa lintukirja kirjastosta tai ladatkaa muutaman euron tunnistussovellus ja menkää bongaamaan lintuja. Tai villiruokia, joita voi suoraan maistella: vuohenputkea, nuoren horsman lehtiä jne. Tai opetelkaa prässäämään kasveja, joista voitte askarrella kesän lopussa taulun. Lapsesi oppii samalla tunnistamaan kasveja siinä kuin sinäkin.

Käykää löytöeläintalossa, jos ei allergiaa. Menkää vaikka päiväksi auttamaan ja lapsi oppii samalla lemmikeistä uusia asioita mm niiden hyvän kohtelun.
 
vierailijaaaa
Matka suomenlinnaan ei paljon maksa ;) Samoin lintsille pääsee ilmaiseksi ja siellä on ilmaisia laitteitakin muistaakseni ainakin 10kpl ;)
Veikkauskortillakin (ilmainen) etuja joten hanki sellainen vaikka mobiili vesiona jos et jo omista.
 
vierailija567
Matka suomenlinnaan ei paljon maksa ;) Samoin lintsille pääsee ilmaiseksi ja siellä on ilmaisia laitteitakin muistaakseni ainakin 10kpl ;)
Veikkauskortillakin (ilmainen) etuja joten hanki sellainen vaikka mobiili vesiona jos et jo omista.
Lintsin ilmaislaitteet ei taida paljon 8-vuotiaan mieltä lämmittää. Paha mieli vaan tulee kun ei pääse kuin pikkulasten laitteisiin. Sitäpaitsi kuulostaa että perhe asuu jossain muualla kuin helsingissä.

Metsäretket ja telttailu vois olla kiva, teltan voipi saada tuttavilta lainaan jossei omaa oo. Toki telttailu on mukavampaa kun on vähän lämpimämpää. Mustikan ja sienten poimintaakin voipi loppukesästä puuhailla. Jos lähimaastosta löytyy vielä mansikkatiloja joissa saa itse poimia niin sekin voisi olla hauskaa, ei toki ilmaista.

Erilaisia käsitöitä voisi opetella yhdessä, esim virkkausta,kanavaneulontaa, puukon käyttöä, vasaran ja sahan käyttöä jne.
 
Erilaiset asuinalue tapahtumat, eläintilat, pyöräily. Meillä tuo pyöräily on kovassa huudossa. Eväät mukaan ja pyöräilemään. Monet urheiluseurat, nuorisotalot yms. järjestää kesäisin kaikenlaisia tapahtumia. Juuri oli Super Parkin ulkoilma tapahtuma joka oli ilmainen. Myös katutaidetapahtumat on lapsillekkin kivoja juttuja ja Helsingissä oli viikonloppuna lapsille ja nuorille skeitti tapahtuma jossa oli ilmaista ohjaustakin. Kannattaa siis katsella oman kaupungin toimintaa...
 
Ggggo
Siis tämähän on ihan loistava ketju ihan kaikille, kiitos ap kun aloitit!

Tässä meidän (myös pienet tulot) vinkkejä:
- löytyykö lähialueelta retkeilyreittejä ja laavua, jonne voisi tehdä makkaranpaistoretken?
- oman kunnan sivuilta löytyy tapahtumakalenteria ja kirjastoillakin on yleensä kaikkea tapahtumaa, löytyiskö niistä mitään mielenkiintoista?
- avaa Google maps ja selaa, mitä paikkoja lähialueelta löytyy, missä ei vielä ole tullut käytyä. Juuri tehtiin tällainen lähiretki ja se oli ehkä vuoden tähän mennessä ihanin päivä!
- kaikki paikalliset nähtävyydet, onko ne käyty? Monissa paikoissa on kesäkahviloita, pyöröretki sellaiseen jäätelölle?
 
lisää vinkkejä
Kirjaston kaikki mitä löytyy: satutunnit, kirjat.

Lainatkaa lintukirjan lisäksi kasvikirja; sitten vaan tekemään vanhanajan kunnon kasviota prässättynä. Hauskaa ja hyödyllistä, myös vanhemmille.

Kotiporukalla tai kaverien kanssa yhdessä teatterikappaleen väsääminen. Aikoinaan mun lapset kavereineen tekivät esityksen joka kesä (tallenteet lämmittävät sydäntä vieläkin). Ohjaajia ei ollut, mutta niin vain syntyi käsikirjoitukset, lavasteet, puvustus ja koko esitys. Juonesta ei aina ollut ihan täyttä ymmärrystä kellään, mutta se tekemisen ilo oli ihan mahtava.
 
galica
Auttaisi jos tietäis missäpäin asutte.Hämeenlinnassa Aulanko ja Metsänkylän alpakkatila ilmaisia, Helsingissä seurasaari, Lahdessa Launeen perhepuisto, Turussa kanssa jokin seikkailupuisto ilmaisia. Espoossa Oittaalla Angry birds puisto. Maauimalat ja minigolf pienellä budjetillakin voi välillä onnistua. Jollain isommilla huoltoasemilla kivoja sisäleikkipaikkoja.
 
puskajussi33
hei
suomen kansallispuistot!!!! itse olemme käyneet seitsemisessä, saaristomeren kansallispuistossa, helvetinjärvi, lauhavuori, nuuksio; näissä useasti ja muutamissa muissa kerran. luontomatkailukeskuksesta kartat ym tiedot ja eikun menoksi. seitsemisestä voi vuokrata mökin(ei kallista). tämä on meille traditio joka kesä jossain, opastauluista on iloa lapsille ja aikuisille. suopätkillä pitkospuut ym makkaranpaistopaikkaa sielä täällä. metsäalalla päivätyötä tekevänäkin kansallispuistoista löytyy aina jotakin uutta ja mielenkiintoista eikä maksa kun bensakulut jos ottaa eväät joukkoon eikä yövy(hieno kokemus sekin varsinkin lapsille)

Seitsemistä suosittelisin....
 
Seurakunnilla on myös ilmaista toimintaa lapsiperheille, suosittelen :)

Toimiiko paikkakunnallanne luonnonsuojeluyhdistys ? Heillä on kivoja retkiä, myös pyöräillen, lähelle ja kauemmas.

Kesäleirejä (ilman vanhempia tosin) on esim. Pelastakaa lapset ry:llä.
 

Yhteistyössä